Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gostima žele pokazati kako hrana putuje od polja do stola

Počeli su s prodajom jaretine, zapostavljenog mesa koje je bilo teško kupiti u mesnicama, a prije tri godine otvorili su u dvorištu malu siranu
22. listopada 2012. u 09:10 0 komentara 25 prikaza
'19.10.2012., Oporovec - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zadravec bavi se proizvodnjom i prodajom kozjih sireva. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

Od polja preko staje do stola, poslovna je filozofija malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zadravec iz Oporovca u Međimurskoj županiji. Zvuči jednostavno, no trebalo je više od 20 godina od kupnje prvih koza do otvaranja kušaonice sireva od kozjeg mlijeka koje nude gostima. Posjetitelji imaju priliku i razgledati farmu koza koje su dale mlijeko od kojeg je domaćica Jasminka pripremila šest vrsta sireva – dimljeni, mladi, polutvrdi, namazni, zlijanec i zarolani s bučinim mljevenim sjemenkama.

– Imanje i tradiciju stočarenja naslijedili smo od japice i mamice. Nabavili smo koze sanske pasmine i počeli uzgoj s ciljem da jednog dana otvorimo svoju siranu i kušaonicu – kažu Jasminka i Stjepan Zadravec koji su do cilja putovali korak po korak. Počeli su s prodajom jaretine, zapostavljenog mesa koje je bilo teško kupiti u mesnicama, a prije tri godine otvorili su u dvorištu malu siranu.

– Oni što je u Lici janjetina, u Međimurju bi mogla biti jaretina – ponavljao je Stjepan boreći se za što jednostavniji put do stolova potrošača. Kako bi popularizirali tu vrstu mesa, organiziraju i Dane jaretine na svom imanju Trščanski zvir nedaleko od Oporovca. U prekrasnoj prirodi, u iskrčenom dijelu šumarka pokraj starog rukavca rijeke Drave okupe i po stotinu posjetitelja. Uredili su i šetnicu s poučnom stazom sa zanimljivostima iz svijeta biljaka, životinja i poviješću toga kraja. Nakon sirane, otvorili su potkraj kolovoza ove godine i kušaonicu, a u planu je etnološki izložbeni prostor s namještajem i drugim predmetima koje su naslijedili od japice i mamice. Dio zbirke već se može razgledati u kušaonici.

– Time ćemo zaokružiti i zatvoriti ciklus proizvodnje i ponude – kaže Jasminka koja je nositeljica obiteljskog gospodarstva, a bila je i jedna je od kandidatkinja za ovogodišnji izbor najuzornije seoske žene u Hrvatskoj. Govoreći o prednostima kozjeg mlijeka, kaže da je ono lako probavljivo, ima mnogo vitamina, a snižava i razinu masnoća u krvi. Kozji sir pak, osim što je ukusna namirnica koja se slaže sa svježim salatama, prepečenim kruhom i bijelim vinima, pomaže u obnovi i izgradnji kostiju.

Kod Zadravčevih se radi puno, pomažu i djeca. Marljivim radom i upornošću uspjeli su privući goste na svoje gospodarstvo. Kako bi im ponudili što više, Jasminka skuplja stare recepte iz vremena prabaka i baka. Gosti su, kaže, posebno oduševljeni dukancima od kukuruznog brašna, ispečenima u krušnoj peći, kojima se dodaju kosana svinjska mast i vrhnje. Stjepan nam otkriva još jedan plan – ponuditi gostima spavanje na sijenu.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.