Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nije istina da nismo uvažili druga mišljenja i da nas je imenovao SDP'

- SDP-ova vlada je isto tako davala vrlo osrednju podršku cijelom procesu, no nije se miješala u politički u ovu reformu. Ni HDZ-ova vlada se nije miješala u ovaj proces - rekao je Jokić
25. svibnja 2016. u 23:45 43 komentara 3405 prikaza
Boris Jokić gost u emisiji RTL direkt
Foto: RTL Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić i njegov stručni tim dali su danas neopozive ostavke obrazloživši taj čin političkim pritiscima. Tim povodom gostovao je u RTL Direktu te komentirao potez ministra Predraga Šustara koji je u priopćenju objavio kako reforma ide dalje te da ne prihvaća spomenute ostavke.

- Mislim da sve govori način na koji je ministarstvo odgovorilo. Takve se stvari ne komentiraju priopćenjem. Mislim da zaslužuju da se javno kaže hoće li se ići u reformu, kada, ima li Hrvatska uopće novce za reformu i organizacijski potencijal za nju. Javnost to očekuje, mislim da joj je dosta priopćenja i političkih govora, bilo od strane SDP-a, HDZ-a ili bilo koje druge stranke. U ovako važnoj stvari zbilja treba jasno reći ono što je za budućnost ove zemlje potrebno - naglasio je Jokić.

Gdje je ta opstrukcija zbog koje ste podnijeli ostavku, obzirom da evo svi iz vlasti govore kako daju podršku reformi?

- Petsto ljudi koji su radili na reformi i dalje rade na njoj. Ako zemlja želi ići u tako složene reforme, onda mora stati iza toga. To ne može biti samo deklaratorna podrška, mi je nismo imali kroz cijeli ovaj proces, a nemamo više ni povjerenje da to možemo voditi.

Sabina Glasovac OSTAVKA JOKIĆEVA TIMA Burne reakcije: 'Šustar je samo formalni ministar, treba podnijeti ostavku' Boris Jokić i Predrag Šustar 'Reforma ide dalje' Jokić odgovorio ministru Šustaru nakon što nije prihvatio ostavku ekspertne skupine: Nije ovo tržnica! Jokić Šustar Online peticija Više od devet tisuća potpisa za potporu kurikularnoj reformi

Što konkretno očekujete - gdje da vlada, odnosno ministarstvo podrži nastavak reforme?

- Mi više ništa ne očekujemo. Rekli smo da je javnost i roditeljima, nastavnicima, školama, djeci potrebno reći da li se ide u reformu ili ne. Svaki roditelj brine hoće li toga biti ili ne, svaki tjedan u vijestima drugačija informacija. Stvar zapinje u najbanalnijoj stvari - da netko putuje 12 puta u mjesec dana svojim novcima, da mu se to ne isplaćuje zato što to nekome stoji na stolu i zato što to netko ne želi potpisati. Do toga da i na to politički utječe tko će i kako raditi na tome.

Prvenstveno se čuje kritika da vi ne želite uvažiti mišljenja drugih stručnjaka?

- Ja i moj tim prihvaćamo sva mišljenja. Neke od primjedaba su vrlo smislene, strukturalne. Neki predmeti, s ozbirom na prvu inačicu dokumenta, su se promijenile. Neke stvari poput lektirnih dijelova su promijenjeni u novoj inačici. No neće biti prostora i vremena da se to predstavi javnosti.

Gospodin Iličić iz Hrasta danas je izjavio da mu je drago da su oni to zaustavili jer je vas postavila SDP-ova vlada? Koliko tada i sada u svemu ovome ima politike?

- SDP-ova vlada je isto tako davala vrlo osrednju podršku cijelom procesu, no nije se miješala politički u ovu reformu. Ni HDZ-ova vlada se nije miješala u ovaj proces. Gospodinu Iličiću poručujem da mi nismo imenovani od SDP-a. Ja sam se također trebao javiti na javni poziv, a na taj poziv je stigla samo moja prijava. Čak da me imenovao SDP, nije imao koga drugog imenovati.

Koji je ključni razlog zbog čega je stao vaš posao i ova reforma?

- Ona je opstruirana od strane marginalnih političkih skupina koje su se, eto, same identificirale i od određenog dijela akademske zajednice - zaključio je Jokić.

>> Više od devet tisuća potpisa za potporu kurikularnoj reformi

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • majeltomoguce:

    Koji je ključni razlog zbog čega je stao vaš posao i ova reforma? - Ona je opstruirana od strane marginalnih političkih skupina ... Može li se definirati pojam opstrukcije? Što konkretno? Ja osobno nisam čuo ništa osim suprotnog mišljenja - ... prikaži još!ja - a to nije opstrukcija. Dakle na koji način HRAST i sl. opstruiraju reformu u vrijeme javnih rasprava gdje svi imaju pravo reći što ne valja?

  • npravednost:

    Pa čovjek govori istinu - uvažavali su mišljenja drugih stručnjaka - ali samo onih na istoj ideološkoj liniji ! Jokica, pročitan si odavno - ajde lijepo u šumadiju pa njih reformiraj . Mi ćemo angažirati stručnjake na našoj reformi - ... prikaži još! - za razliku od tebe i tvojih (po političkoj liniji - čitaj Jovanović ) postavljenih drugova .

  • juma:

    Ništa se nije promijenilo. Vlada ne odustaje od reforme školstva, jer je taj projekt od velike važnosti za Hrvatsku. Samo će umjesto gospodina Jokića i njegove ekipe biti oformljen drugi tim na čelu s gospodinom Iličićem, gospodjom Markić ili nekim ... prikaži još! drugim. Imena ionako nisu važna, važan je projekt. Sve ide svojim tokom dalje i nema potrebe unositi medju gradjane nemir i beznadje, kao što to rade prpadnici jedne političke opcije.