Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez ministara

Gospić: Ponosni Vukovi na svečanosti 20. obljetnice osnutka

vukovi (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/5
09.11.2012.
u 16:04

Posebni pljesak zaradio je Mirko Norac, prvi zapovjednik Vukova, koji nije prisustvovao svečanosti

Punih dvadeset godina prošlo je od osnutka legendarne 9. gardijske brigade "Vukovi", čiji su se  pripadnici u velikome broju danas okupili u Gospiću da bi obilježili svoj dan i prisjetili se teškog ratnog puta u kojem su izgubili 56 svojih prijatelja suboraca.

Okupili su se na gospićkom stadionu te mimohodom kroz centar grada prošetali do vojarne "Eugen Kvaternik", gdje su počeli svoj put na čelu s generalom Mirkom Norcem. Prisjetili su se ratnoga puta koji, između ostaloga, uključuje Maslenicu, operaciju Medački džep i Oluju.

Svečanosti nisu prisustvovali resorni ministri Kotromanović i Matić, koji je poslao izaslanicu, no uime predsjednika RH Ive Josipovića prisustvovao je general pukovnik Drago Lovrić koji je dvije godine tijekom rata na gospićkom području obnašao dužnost načelnika stožera Zbornog područja Gospić.

– Posebno mi je drago što sam danas ovdje s vama, posebno zbog toga što sam imao prigodu dvije godine kao zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić svjedočiti o vašoj hrabrosti i junaštvu. Zadovoljstvo mi je što smo se okupili upravo ovdje u Gospiću, u srcu Like koja je prije 20 godina pokazala kako se brani i čuva svoja rodna gruda. Upravo ovdje ostvarena je obrana povezanosti sjeverne i južne Hrvatske te je zbog toga Gospić predstavljao jednu od ključnih točaka obrane RH u Domovinskom ratu. Upravo je 9. gardijska brigada imala jednu od ključnih uloga u ratnim zbivanjima i časno je izvršavala svoje borbene zadatke, poručio je general Lovrić.

Gradonačelnik Gospića Milan Kolić obratio se okupljenima ponajprije kao njihov suborac.
– Ne smijemo zaboraviti povijesnu činjenicu da su Gospić i Lika tijekom devedesetih ratnih godina predstavljali iznimno važan geostrateški položaj za obranu cjelovitosti Republike Hrvatske, ponajprije zbog činjenice da je cilj agresora bio prostorno podijeliti Hrvatsku. Tih dana Gospić je bio pod snažnim udarom. Na grad je dnevno padalo stotine pa i tisuće topničkih projektila te je po silini napada nedvojbeno bio drugi Vukovar. No mi smo se žestoko obranili i četiri smo godine kasnije porazili neprijatelja, oslobodili svoj teritorij i stekli vlastitu slobodu, kazao je Kolić.

Posebni pljesak zaradio je Mirko Norac, prvi zapovjednik Vukova, koji nije prisustvovao svečanosti, ali je preko Milana Franića, predsjednika Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi, suborcima poslao poruku da se danas "s ponosom prisjete onih dana kada su branili i obranili ono najsvetije što čovjek ima, a to je naša domovina".

Komentara 6

SE
sestrićna
16:28 09.11.2012.

zamiju se nije išlo ili?

OB
-obrisani-
16:34 09.11.2012.

josipovicu javi se ocito je tebi draze biti u srbu medu svojima

DU
Deleted user
17:47 09.11.2012.

Moje poštovanje Vukovima. Malo smo vas zezeli zbog onog 6., ali bili su to dani ponosa i slave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije