Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVATKO SVOJIM PUTEM

Goreovi šokirali Washington: Razvod nakon 40 godina braka

zajedno na crvenom tepihu na dodjeli Oscara
Reuters
02.06.2010.
u 16:47

Bivši američki podpredsjednik Al Gore, dobitnik Oscara i Nobelove nagrade, i njegova supruga Tipper kreću svatko svojim putem nakon četiri desetljeća braka u kojem se rodilo četvero djece.

Iznenadna objava rastanka slavnog para nakon dugog zajedničkog života nije šokirala samo one koji ih najbolje znaju i koji su već dulje vrijeme bili svjesni toga  da su se njih dvoje polako udaljili jedno od drugog. Bivši kongresnik i senator iz Tennesseeja, koji je u Senatu preuzeo mjesto svojeg oca Ala Gorea starijeg, i njegova supruga zamalo su 2000. postali prvi par SAD-a; potpredsjednik u mandatu Billa Clintona (1993.-2001.) dobio je skoro pola milijuna glasova više od Georgea W. Busha, ali je zbog sustava glasanja po kojem se glasovi pribrajaju u tzv. elektorske koledže, nakon kontroverznog ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi, republikanski kandidat postao predsjednikom.

Neuspjeh na predsjedničkim izborima bio je samo jedna od kušnji koje su Goreovi prošli skupa u dugoj vezi koja je počela na maturalcu, na koji su oboje došli u pratnji drugih osoba, i trajala tijekom njegova služenja vojske u Vijetnamu kao izvjestitelja vojnih novina i kasnijih brojnih političkih kampanja, i njezine karijere uspješne fotografkinje; skupa su prošli i tešku ozljedu najmlađeg sina u prometnoj nesreći, koju je Al Gore III. jedva preživio i dugo se oporavljao.

Prije nego što je zauzela položaj druge dame SAD-a, Mary Elizabeth "Tipper" Gore (rođena Aitcheson) bila je poznata po radu u komisiji koja se zalagala za obilježavanje nosača zvuka i upozorenja roditeljima da stihovi imaju neprilične sadržaje. "Tipper" Gore, koja se u tu kampanju uključila nakon što joj je zasmetalo što njezina tad 11-godišnja kći sluša Princeovu seksualno eksplicitnu pjesmu "Darling Nikki", uvijek je isticala da je protiv cenzure i zabrane objavljivanja i da samo želi da roditelji imaju informacije o sadržaju glazbe. No, protiv njezina "pretjeranog ćudoređa" bunili su se ne samo Frank Zappa, Dee Snider iz Twisted Sistera, Jello Biafra iz Dead Kennedysa i Joey Ramone nego čak i "čedni" izvođači poput Johna Denvera.

Tijekom predsjedničke kampanje 2000. zapamćen je (pre)dug strastven poljubac Ala i Tipper Gore na pozornici na konvenciji Demokratske stranke; taj u javnosti ne baš dobro primljen izljev strasti očito je bio jedna od zadnjih iskri između dugogodišnjih supruga. Nakon neuspjeha na predsjedničkim izborima, Al Gore posvetio se kampanjama za zaštitu okoliša, za što je nagrađen Nobelovom nagradom za mir, a dobio je i Oscar za za dokumentarni film "Neugodna istina" kojim je razotkrio skrivanje podataka o globalnom zagrijavanju.

Goreov angažman, i politički i u borbi za okoliš, uzrokovao je njegovo često izbivanje iz kuće i supruzi su se udaljili i ohladili te se konačno odlučili razići u trenutku kad oboje imaju 62 godine, a najmlađe im dijete ima 27 godina. Oni koji su bliski nekadašnjem potpredsjedničkom paru izričito tvrde da nije u pitanju ni njegova ni njezina veza s nekim drugim, već jednostavno međusobno udaljavanje.

Ključne riječi

Komentara 9

BO
borc
17:55 02.06.2010.

Al Gore je istinski zagovornik zaštite okoliša kojem je politika bila samo sredstvo kojim ce ukazati na probleme globalnog zagrijavanja.U toj borbi protiv vjetrenjaca je,izgleda,žrtvovao i svoj brak.

IV
Ivan1970
18:44 02.06.2010.

Borc molim te urazumi se, Al Gore je bio podpredsjednik usa 8 godina i za svo to vrijeme kad je istiski mogao da uradi nesto na ocuvanju okolisa i \"daljekolisa\" nije napravio nista nego je bio ono sto u svojim genima zaista i jeste - obican americki imperijalista bez i jedne dodirne tacke sa realitetom. Nobelovu nagradu danas dobije onaj koga se u Oslu najvise boje ili tko ima najvise love i uzgred globalno zagrijavanje je obicna laz!

OB
-obrisani-
20:26 03.06.2010.

nije baš tako ,vrtlareva priča ide drugim kolosjekom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije