Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika britanija

Gordon Brown je raspisao opće izbore za 6. svibnja

gordon brown
Reuters
Autor
Zorana Bajt
06.04.2010.
u 14:52

Laburisti vladaju Britanijom od 1997., tri uzastopna mandata. Ankete daju prednost konzervativcima.

Britanski premijer Gordon Brown danas je raspisao opće izbore za 6. svibnja, prenosi BBC.

Brown je sukladno ustaljenoj proceduri zatražio od kraljice Elizabete II. da raspusti aktualni saziv parlamenta, a zatim je objavio datum izbora.

Laburisti vladaju Britanijom od 1997., tri uzastopna mandata. Vladu je do 2008. vodio Tony Blair, a nakon njegova povlačenja zamijenio ga je Brown. Ankete daju prednost konzervativcima.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:03 06.04.2010.

Konačno se vraćaju konzervativci, a ove levatorske kretenčine daj bože da ih nikad više ne vidimo da se svet malo odmori od idiota !

Avatar DonLon
DonLon
08:02 08.04.2010.

Situacija u Velikoj Britaniji je vrlo teska. Recesija nije prosla. Stotine tisuca ljudi strahuje za svoj posao. Banke uglavnom rade iskljucivo za same sebe - koriste vrlo niske kamatne stope da uzmu novac koji onda u apotekarskim kolicinama i po vrlo visokoj kamatnoj stopi daju komitentima. Laburisti nisu krivi za svjetsku recesiju i opcenito su vrlo dobro vodili financijsku politiku posljednjih godina. No, opozicija je uvijek u prednosti kada je ekonomska situacija nepovoljnja, jer se lako moze optuziti vladajuca stranka, a sami mogu pricati pricice i bajke o tome \"sto bi mali Ivica napravio da je samo mogao\". Nazalost, bez obzira tko dobije na izborima, situacija se nece popraviti. Konzervativci ce unistiti prilicno veliki dio \"socijalne mreze\" tj. ono sto ne donosi profit a neophodno je ljudima koji nemaju para da sami plate/kupe, recimo operaciju u bolnici, stan/kucu/radionicu/trgovinu. S druge strane, oni ce velikim firmama smanjiti davanja za te iste stvari (zdravstveno, socijala). Znaci stara konzervativna politika koja uvijek kaznjavala vecinu u korist bogate manjine. Laburisti su napravili niz uglavnom manjih gresaka koje su se napuhavale u medijima, a Gordon Brown ima otprilike isto toliko karizme kao i zahodska skoljka. Treca stranka, liberalni demokrati, nije nikada predstavljala nista narocito. No u trenutnoj situaciji oni mogu postati izrazito vazni kao koalicijski parrtner ukoliko niti jedna od \"velikih\" stranaka ne ostvari potrebnu vecinu. U teoriji to izgleda OK, jer bi se na taj nacin ogranicili politicki ekstremi, ali u praksi Britanci nemaju iskustva s koalicijskom vladom i to moze biti dodatni problem. Vidjeti cemo!

AG
Agramer198
05:17 12.04.2010.

Nije Gordon Brown raspisao izbore neg ih he raspisala Elizabeta II. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije