Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Gordana Vilović: Ono što rade srpski tabloidi - nije novinarstvo

Gordana Vilović
Foto: Pixsell
1/2
27.09.2015.
u 09:16

Rekla bih da se političari natječu tko će poslati “jaču” izjavu pa se ne čudim da se i mediji natječu tko će to “bolje” iskoristiti za svoja izdanja, kaže Vilović, profesorica novinarske etike (FPZG)

1. Koliko je ovih dana u hrvatskim i srpskim medijima bilo profesionalnosti, objektivnosti, pristojnosti...     

Ova je situacija dobro došla svima da se brzopotezne, nepromišljene i u najmanju ruku “slikovite” izjave političara pretvore u jake naslove i tekstove u medijima. Rekla bih da se političari natječu tko će poslati “jaču” izjavu pa se ne čudim da se i mediji natječu tko će to “bolje” iskoristiti za svoja izdanja.     

2. Uz trgovinski ili kamionski rat između Hrvatske i Srbije, postoji li istodobno i - medijski rat?     

Nažalost, u pravu ste. Prolazeći u četvrtak kroz Beograd sebično sam se pitala hoću li se i ja pridružiti žrtvama ovog besmislenog rata. Slično je bilo i ljetos sa slovenskim medijima. Čini se kao da mediji, čim dođe do ekcesne situacije, preuzmu ulogu koju su naučili 90-ih. Pritom se zaboravlja činjenica da na obične ljude to može razorno djelovati. To je neodgovorno. Voljela bih da mediji budu kritičniji prema odlukama političara i pokušaju objasniti što se i zašto događa. Umjesto toga, oni započinju svoje ratove.     

3. Što kažete na naslovnice nekih srpskih medija gdje stoji da je hrvatski premijer idiot, luđak...?     

Te naslovnice notornih tabloida poput Informera, Blica i Kurira grozne su jer su poruke krajnje besmislene i huškačke. Nije prvi put da ti tabloidi rade veliku štetu. To što su tabloidi ne znači da su amnestirani od elementarne pristojnosti. To nije senzacionalizam nego izostanak bilo kakvog kućnog odgoja svakog tko kreira naslovnicu. Novinari moraju kritizirati političare i raskrinkavati ih, ali snagom argumenata. Ovo nije novinarstvo. Novinarstvo ne bi smjelo biti sluga političarima nego servis javnosti. A Danas donosi informaciju i naslov prikladan sadržaju teksta, no to je naslov koji se neće pamtiti i malo tko će te novine kupiti     

>> Naslovnice srpskih dnevnih novina: 'Šah mat za ustašu', 'Kraj blokade - orao pao, orao pao'

Komentara 69

Avatar cro1com
cro1com
10:11 27.09.2015.

Potukli se opet četnici i partizani , ništa drugo , jedinonje ishod ovaj put nešto bolji za četnike , još jednom će da pobjedi partizančina ( srbin iz knina) jer oni žele propast Hrvatske a on to radi perfektno.Napred ZOKI!!! Dok je taj na vlasti u Hrvatskoj Vulin je ministar unutarnjih poslova RH i može doći bilo gdje u Hrvatsku i da pljuje koliko hoće.

Avatar majmunranko
majmunranko
09:37 27.09.2015.

Ma da? A zar je možda novinarstvo kad Večernji preko cijele naslovnice napiše "Hrvatska će odahnuti" kad su Mađarska i Srbija otvorile Horgoš, iako je tada bilo jasno svima osim pametnom Ostojiću da je taj prijelaz otvoren za normalan promet? I da ste nastavili tupiti o "hrvatskoj pobjedi" kad je otvoren Horgoš i prenositi laži Ranka Ostojića da migranti sada idu direktno u Mađarsku, da bi nakon tri dana napravili cirkus na Bajakovu jer ipak ne idu? To je novinarstvo? A valjda je i novinarstvo kad ste na sav glas objavili postojanje imbecilnog i neizvedivog plana C, odnosno vraćanja migranata u Srbiju, opet po nalogu Srbina Zoke? A valjda je i novinarstvo što sad lažete da postoji plan za otvaranje rute prema Dalmaciji, vjerojatno opet po nalogu pametnog Ostoje, kako bi skrenuo pažnju s vlastite nesposobnosti, iako isti ne postoji i nema nikakvog dokaza da je planiran u skoroj budućnosti?

DU
Deleted user
10:20 27.09.2015.

Novinarstvo VL je kada napada Kolindu zbog istine o potezanju ručne gos Merkel .To isto je izjavila i Vesna Pusic u emisiji NU2 ali smo zakinuti za napade na njezino veličanstvo od strane medijskog vučjeg čopora .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije