Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Platforma 112 izražava svoju duboku zabrinutost s postupcima nove Vlade"

29. travnja 2016. u 12:19 35 komentara 800 prikaza
Gordan Bosanac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

- Platforma 112 izražava svoju duboku zabrinutost s postupcima nove Vlade koji urušavaju dosegnutu kvalitetu demokracije i poštivanja ljudskih prava te traži da se hitno i bezrezervno prestane s rastakanjem demokratskih institucija, urušavanjem socijalne države, te ugrožavanjem slobode medija, opstruiranja građanskog udruživanja i kritičkog civilnog društva - rekao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, priopćeno je danas.

Iz Kuće ljudskih prava rekli su da se nakon 100 dana pokazalo da je jedina „reforma“ na kojoj se sustavno radi ona kojoj je cilj Hrvatsku pretvoriti u neliberalnu demokraciju u kojoj nema mjesta kritičkom mišljenju, demokratskom pluralizmu izražavanja i pluralizmu interpretacija prošlosti, slobodi medija, poštivanju ljudskih prava i različitosti. Također, kako je navedeno u osvrtu na prvih 100 dana Vlade, traži se javna osuda i primjereno sankcioniranje svih proustaških pojava u društvu te prestanak koketiranja s istima u čemu smjena ministra Hasanbegovića treba biti prvi, ali nikako i zadnji korak.

U priopćenju se navodi da sustavni politički pritisak vladajućih na medije ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja, dok potiranje neprofitnih medija ozbiljno narušava prepoznavanje i integraciju marginaliziranih skupina i problema s kojima se suočavaju. "Netransparentnim i arbitrarnim postupcima i po političkom ključu izvršene su promjene čelnih ljudi na HRT-u koji su nastavili s politizacijom i klerikalizacijom programa javnog medijskog servisa svih građana. Pod egidom sprječavanja širenja nacionalne i vjerske mržnje, HRT je uveo politički oktroiranu cenzuru satiričnog sadržaja", navodi se.

- Demokracija u Republici Hrvatskoj svakoga dana približava se demokraturi, odnosno, defektnoj demokraciji - naglasio je Dragan Zelić iz GONG –a.

"Demokracija nije vladavina većine nad manjinom, već sustav koji štiti sve građane i brani prava svih manjina; sustav u kojem sloboda pojedinca prestaje tamo gdje počinju prava druge osobe; sustav u kojem pojedinci i skupine imaju pravo u javnosti izražavati kritičke stavove i mišljenja. To je ono što su birači odabrali", navodi se u priopćenju.

gordan bosanac centar za mirovne studije 'teške i nepopravljive posljedice' CMS traži ocjenu ustavnosti zakona koji omogućuju vojsci da asistira policiji Zlatko Hasanbegović CENZURA Hasanbegović primio direktora udruženja kanadskih novinara, ocijenio njihovu zabrinutost kao neosnovanu

- Pitamo se bi li građani i građanke glasalo za program ove Vlade da su na predizbornim plakatima oglašavali ono što sada čine – slabljenje socijalne države, komercijalizacija javnozdravstvenog sustava smanjenje sloboda medija te govora - rekla je Ana Brakus iz CESI.

- Predsjednik Vlade Orešković, ali i cijela vladajuća koalicija snose  odgovornost za stanje u zemlji i ne mogu se skrivati iza pojedinih resora. Socio-ekonomski razvoj Hrvatske neće biti moguć bez poštivanja temeljenih ljudskih prava i sloboda – zaključio je Gordan Bosanac iz CMS-a. 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar comparator
  comparator:

  Dobro recite tko vas napada ? I molim vas lijepo navedite još bar jednog živog vašeg neprijatelja iz drugog svjetskog rata . Mora imati bar osamdeset i devet godina da bi ispunjavao uvjete za punoljetnu osobu koja je smjela po ... prikaži još! konvencijama rata biti pripadnik Ustaškog pokreta i vojnih postrojbi. Ako vas je tko od njih uvrijedio onda ste stvarno u pravu ,a pošto izmišljate onda je vaša namjera isključivo novac koji vam nije ni pripadao. HRT je isti kao i prije osim par novih lica. Po zakonu bi mogao biti restriktivniji ali naša vlast je izuzetno osjetljiva prema manjinama i daje im pažne više nego zaslužuju.

 • CROLINDA:

  a kad će ovi shvatiti da su velika većina građana Hrvati katolici da su oni većinska populacija pa prema tome i treba HRT kao javni državni medijski servis odgovarati prvenstveno vrijednostima i osjećajima većinskog naroda po kome se ta država ... prikaži još!ava i taj servis i zovu

 • CROLINDA:

  to antife cmizdre za crvenom vladom - nema više financiranja antihrvatskih i antikatoličkih projekata protiv vrijednosti i osjećaja većinskog naroda i to pod alibijem demokracije slobode umjetnosti kulture humora i zabave -nema više traćenja službene kartice i pijanih balkona