Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goranu Gerovcu iz Foruma nagrada za pisano novinarstvo

Novinarom godine proglašen je HRT-ov novinar Josip Šarić za dokumentarac "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma"
03. svibnja 2012. u 14:33 5 komentara 13 prikaza
hnd,novinari godine (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Danas su u Zagrebu dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2011. godinu. Devetnaest članova žirija, podijeljenih u tri skupine za televizijsko, radijsko i tiskano novinarstvo, u osam je kategorija odabrao najbolje.

Forumov novinar Goran Gerovac nagrađen je priznanjem "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo za kolumne "Pisanje uz vjetar", književni feljton "Zovem se Antonija" i političko-duhovnu raščlambu grada Karlovca "Moj Karlovac uništili su zli učenici-putnici".

– Ova je nagrada za mene puna simbolike, pogotovo zbog Foruma koji djeluje tek nekoliko mjeseci – rekao je Gerovac preuzimajući nagradu koju mu je žiri dodijelio jer "Gerovac nastavlja tradiciju onih iznimnih hrvatskih novinarskih pera koja se ne libe ni književne slobode ni esejističke produbljenosti".

Novinarom godine proglašen je HRT-ov novinar Josip Šarić za dokumentarac "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma", ekskluzivnu priču iz jedne od najzatvorenijih zemalja na svijetu, dok je snimatelj Jure Ožić Bebek za isti dokumentarac nagrađen nagradom "Žarko Kaić" za snimateljski prilog godine.

Patrik Macek jednoglasno je dobio nagradu "Nikša Antonioni" za novinsku fotografiju objavljenu u Večernjem listu 28. listopada prošle godine, na kojoj se vide Jadranka Kosor i Ivan Jarnjak pognutih glava na konferenciji za novinare mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Danka Derifaj s Nove TV dobila je nagradu "Marija Jurić Zagorka" za televizijsko novinarstvo za reportažu o tvornici u Dugoj Resi koja svaki dan obrađuje 30 tona otpada, kojom je uspjela aktivirati tamošnje stanovništvo, dok je Ilko Čimić za svoj niz od 17 članaka o aferi Kamensko dobio nagradu za istraživačko novinarstvo.

Renata Škudar sa Radija 101 za serijal od sedam reportaža "Izbori 2011." nagrađena je za radijsko novinarstvo. Ivo Horvat, nagrađen za životno djelo nagradom "Otokar Keršovani", emotivno je primio nagradu za profesiju u kojoj neprekinuto djeluje od 1937. godine, dok je Živko Gruden dobio priznanje HND-a "Milan Grlović" za izuzetan  doprinos novinarskom radu i jačanju novinarske profesije.

Tek 30-ak na prosvjedu Prije svečane do

Tek 30-ak na prosvjedu

Prije svečane dodjele nagrada HND-a ispred Novinarskog doma u Savskoj održan je prosvjed novinara povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. svibnja. Okupilo se jedva tridesetak pripadnika medija, među kojima su bili predsjednik HND-a Zdenko Duka, Elizabeta Gojan s HRT-a i Anton Filić uime Sindikata novinara.

Duka se osvrnuo na krizu tiskanih medija, čija bi se ekonomska održivost trebala riješiti u suradnji s novim medijskim tehnologijama, ali i na nepostojanje kolektivnog novinarskog ugovora na nacionalnoj razini.

– Želim naglasiti važnost slobode medija za demokratsko društvo – kaže Duka.

Elizabeta Gojan istaknula je da se Svjetski dan slobode medija obilježava u spomen na ubijenog kolumbijskog novinara 1986. godine koji je poginuo zbog ukidanja prava na različitost mišljenja.

– Uvijek je pitanje zašto nas je tako malo ovdje – kaže Gojan. Podsjetivši na golem pad gledanosti HRT-a, Gojan kaže da se ne smije zaboraviti kako su novinari sami krivi.

U prosvjedu su sudjelovali i novinari posrnulog Vjesnika.

– Ne želimo biti dotirani, želimo priliku da se naprave novine koje se mogu održati na tržištu – kaže Marijana Matković iz Vjesnika.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Osim Šariću za dokumentarac, ostale nagrada kao da su djeljene od neke YU organizacije, jugoslovenskim novinarima ! A i Duka bi već jednom trebao prestati brabonjati o novinarskim slobodama i demokratskom društvu, jer ovo što veliki broj novinara radi, posebno ... prikaži još!o onih koje on brani i zastupa, je upravo nevjerovatna zloupotreba novinarskih sloboda i demokracije i svugdje u svijetu bi već odavno velika većina tih i takvih bila suspendirana radi lažnih vijesti, demagogija, manipulacija, neobjektivnosti, obmana, podmetanja itd.

  • Ivica_M:

    Hrvatsko novinarsko društvo bi trebalo promijeniti ime u Jugoslavensko novinarsko društvo u Hrvatskoj.

  • -obrisani-:

    al se renata preznojala....kukuuuu