Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novinarske nagrade

Goranu Gerovcu iz Foruma nagrada za pisano novinarstvo

hnd,novinari godine (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
03.05.2012.
u 14:33

Novinarom godine proglašen je HRT-ov novinar Josip Šarić za dokumentarac "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma"

Danas su u Zagrebu dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2011. godinu. Devetnaest članova žirija, podijeljenih u tri skupine za televizijsko, radijsko i tiskano novinarstvo, u osam je kategorija odabrao najbolje.

Forumov novinar Goran Gerovac nagrađen je priznanjem "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo za kolumne "Pisanje uz vjetar", književni feljton "Zovem se Antonija" i političko-duhovnu raščlambu grada Karlovca "Moj Karlovac uništili su zli učenici-putnici".

– Ova je nagrada za mene puna simbolike, pogotovo zbog Foruma koji djeluje tek nekoliko mjeseci – rekao je Gerovac preuzimajući nagradu koju mu je žiri dodijelio jer "Gerovac nastavlja tradiciju onih iznimnih hrvatskih novinarskih pera koja se ne libe ni književne slobode ni esejističke produbljenosti".

Novinarom godine proglašen je HRT-ov novinar Josip Šarić za dokumentarac "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma", ekskluzivnu priču iz jedne od najzatvorenijih zemalja na svijetu, dok je snimatelj Jure Ožić Bebek za isti dokumentarac nagrađen nagradom "Žarko Kaić" za snimateljski prilog godine.

Patrik Macek jednoglasno je dobio nagradu "Nikša Antonioni" za novinsku fotografiju objavljenu u Večernjem listu 28. listopada prošle godine, na kojoj se vide Jadranka Kosor i Ivan Jarnjak pognutih glava na konferenciji za novinare mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Danka Derifaj s Nove TV dobila je nagradu "Marija Jurić Zagorka" za televizijsko novinarstvo za reportažu o tvornici u Dugoj Resi koja svaki dan obrađuje 30 tona otpada, kojom je uspjela aktivirati tamošnje stanovništvo, dok je Ilko Čimić za svoj niz od 17 članaka o aferi Kamensko dobio nagradu za istraživačko novinarstvo.

Renata Škudar sa Radija 101 za serijal od sedam reportaža "Izbori 2011." nagrađena je za radijsko novinarstvo. Ivo Horvat, nagrađen za životno djelo nagradom "Otokar Keršovani", emotivno je primio nagradu za profesiju u kojoj neprekinuto djeluje od 1937. godine, dok je Živko Gruden dobio priznanje HND-a "Milan Grlović" za izuzetan  doprinos novinarskom radu i jačanju novinarske profesije.

Komentara 5

IM
Ivica_M
16:25 03.05.2012.

Hrvatsko novinarsko društvo bi trebalo promijeniti ime u Jugoslavensko novinarsko društvo u Hrvatskoj.

OB
-obrisani-
15:58 03.05.2012.

Osim Šariću za dokumentarac, ostale nagrada kao da su djeljene od neke YU organizacije, jugoslovenskim novinarima ! A i Duka bi već jednom trebao prestati brabonjati o novinarskim slobodama i demokratskom društvu, jer ovo što veliki broj novinara radi, posebnoo onih koje on brani i zastupa, je upravo nevjerovatna zloupotreba novinarskih sloboda i demokracije i svugdje u svijetu bi već odavno velika većina tih i takvih bila suspendirana radi lažnih vijesti, demagogija, manipulacija, neobjektivnosti, obmana, podmetanja itd.

OB
-obrisani-
16:59 03.05.2012.

al se renata preznojala....kukuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije