Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće državne revizije

Goran Marić: Jedan ministar tri godine troši i ne vraća novac svog ministarstva

Goran Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.03.2015.
u 20:55

Iako nitko od zastupnika koji su otvorili ovu temu nije imenovao ministarstvo i ministra o kojem govore, iščitavajući nalaz revizije postaje jasno da je riječ o Ministarstvu kulture kojemu je na čelu HNS-ova Andrea Zlatar

Jedan ministar već tri godine troši i ne vraća novac svog ministarstva dok ga se ne uhvati, upozorilo je danas nekoliko zastupnika tijekom saborske rasprave o Izvješću o radu državnog ureda za reviziju za 2014. godinu. Iako nitko od zastupnika koji su otvorili ovu temu nije imenovao ministarstvo i ministra o kojem govore, iščitavajući nalaz revizije postaje jasno da je riječ o Ministarstvu kulture kojemu je na čelu HNS-ova Andrea Zlatar.

HDZ-ov Goran Marić smatra da nalazi revizije za 2013. godinu zahtijevaju izvanrednu sjednicu Vlade koja je tri godine tolerirala da ministar uzima akontaciju za putovanja na koja nije išao, da bi "posuđeno" na kraju vraćao u ratama.

– U izvještajima piše da jedan ministar uzima akontaciju za službena putovanja ali ne otputuje, a i dalje duguje ministarstvu. Kad se to otkrije u reviziji, onda mu se skida šest mjeseci s plaće, a za službena putovanja, kad otputuje, uopće nema računa o učinjenim troškovima. Jednokratno uzme iz državnog proračuna i ne vraća dok ga se ne uhvati. Kad ga se uhvati, vraća u ratama bez kamata. Sjajno – komentirao je Marić te dodao kako, kad bi to učinio čelnik lokalne jedinice ili direktor bilo kojeg javnog poduzeća, on više "ne da ne bi bio direktor, nego bi bio na naslovnim stranicama, tema na Otvorenom..., a ovdje se ništa ne događa".

– Tri godine uzima akontaciju za službena putovanja, ne ide na putovanje i to se tolerira – prigovorio je HDZ-ov Marić, a s njime se složio i laburist Dragutin Lesar koji se pitao zašto se Vlada ne očituje o ovakvim "nepodopštinama".

– Mogli su se i očitovati zašto ministri podižu putne naloge i akontacije, ne putuju i ne vraćaju novac. Dali su im da vraćaju na rate 6 mjeseci, vjerojatno stoga što čovjek nema dosta veliku plaća pa mu pomažu. To je socijalno osjetljivo, valjda – komentirao je Lesar te zaključio kako sigurno nitko u Vladi nije pročitao cijelo izvješće Državne revizije napisano na 1800 stranica.

Nezavisni Branko Vukšić primijetio je kako bi stotine ili tisuće građana bilo iza rešetaka da je DORH postupao po nalazima Državne revizije.

– Tada ne bismo danas, 2015., govorili o korupciji, korupcija bi bila sasječena u korijenima. Ali ni Bajić, ni Cvitan ne žele kukurikati, kukuriknu samo po naputku. Institucije represije prekršitelje zakona štite kao ličke medvjede. Mozak radi, to je institucija koju danas predstavljamo ovdje, ali ruka ne sluša. Ruka koja bi trebala izvršiti ono što smo našli. Ma kako je moguće da ministar koji diže dnevnice ne putuje i ne vraća dnevnice. Istoga trenutka premijer treba reći van iz Vlade, ti narušavaš ugled i dignitet Vlade koja predstavlja državu. Premijer, kad to dvaput prekrši, i on treba otići, doviđenja... Međutim, mi smo svi postali blagonakloni prema tome, pa što ima veze ako neko nije deset puta otputovao i onda mu se na rate daje da otplaćuje dnevnicu. Pa to je nešto nevjerojatno – čudi se Vukšić te pita koja je to poruka hrvatskim građanima.

U nalazu Državne revizije, naime, stoji kako je u Ministarstvu kulture tijekom 2013. sa službene kartice podizana gotovina, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja, nego na računu ostalih nespomenutih rashoda, bez specifikacije troškova.

– Opisani način korištenja poslovnih kreditnih kartica utvrđen je i obavljenom revizijom za 2012. Dio podignute gotovine tijekom 2013. vraćen je u državni proračun obustavama iz plaće, a dio gotovine koji nije vraćen koncem 2013. ostao je evidentiran na računu ostalih nespomenutih rashoda poslovanja. Krajem 2013. evidentirana su potraživanja od zaposlenih u iznosu od 152.024 kune, koja se najvećim dijelom odnose na isplaćene predujmove za službena putovanja u zemlji i inozemstvu. Utvrđeno je da u pojedinim slučajevima do kraja godine nisu vraćeni isplaćeni predujmovi u odnosu na obračunate troškove službenog putovanja – stoji u nalazu Državne revizije.

Komentara 44

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:24 19.03.2015.

Drugdje bi čovjek ne samo dobio otkaz, već i završio u zatvoru!

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
15:16 19.03.2015.

bandića gone zbog sumnjivih optužbi, a ovdje gdje postoje dokazi o nezakonitom trošenju državnog novca daju joj da vraća u ratama, bez ikakvog progona?!? sramota!!!

NE
neos
15:02 19.03.2015.

Koji auto možete voziti po kamenjaru 120 km/h ? Pa samo službeni. Sluzbeno=moje je Titoizam i pogubno naslijeđe naših "antifašista". Od toga treba odustati. Vrijeme je za to došlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije