Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA ŽRTVE

Goran Marić obilježio Dan sjećanja na žrtve totalitarnog režima

Goran Marić
Nikola Cutuk/PIXSELL
23.08.2018.
u 13:39

Istaknuo je kako je naša država jedna od mnogih koje su trpjele zlodjela fašizma i nacizma te koja je unatoč svemu ostala velikodušna, obazriva, suosjećajna, susretljiva i sretna sredina, zemlja, društvo.

Ministar Goran Marić današnjom objavom na Facebooku obilježio je Dan posvećen nevino stradalima od totalitarizama dvadesetog stoljeća. Istaknuo je kako je naša država jedna od mnogih koje su trpjele zlodjela fašizma i nacizma te koja je unatoč svemu ostala velikodušna, obazriva, suosjećajna, susretljiva i sretna sredina, zemlja, društvo. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Europa kao povijest, kao duhovnost, kao komprimat društvenih i demokratskih iskustava, usustavila je dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma. Dobro je da je ta kreativna Europa imala snage, ideje i smisla utemeljiti dan posvećen sjećanju nevino stradalih od totalitarizama dvadesetog stoljeća.

Ta je činjenica državama članicama EU, naročito onima koje su proživjele pola stoljeće pod teretom zla komunističkog sustava, omogućila satisfakciju za sva iskustva poniženja i obespravljenosti. Stoga je dragocjeno da ovakav dan postoji upravo radi država, među koje spada i naša Hrvatska, koje su trpjele zlodjela fašizma i nacizma, ali koje su i nakon njegova sloma, dugo ostale pod teretom zala komunističkog režima. 

Sreća je da je jedan, nacizam, u svojoj pogubnoj naravi trajao kraće i bio tek ratna pojava. A drugi, komunizam, koji je kao mirnodopski, trajao gotovo pola stoljeća. A najgore je i nedopustivo da smo i danas, ove 2018., previše u totalitarnoj prošlosti i to onoj komunističkoj. Naravno, nije to u institucionalnom smislu, ali po recidivizmu, po tragovima, čestom eksplicitnom apologijom, veličanju ... osjetimo njegov zadah u Hrvatskoj. 

Osjeća se da mnogima nedostaje njihovo jednoumlje, kao matica i matrica. Da im nedostaje prostor u kojemu ideje, misli, djela… nisu imale konkurenciju, da im nedostaje svijet bez rizika, bez tržišta … No, unatoč svim ovisnostima, Hrvatsku vidim kao zemlju koja je, i koja treba ostati velikodušna, obazriva, suosjećajna, susretljiva i sretna sredina, zemlja, društvo. Da obnavlja i čuva sjećanje na žrtve totalitarnih režima. Ali iznad svega da živi zdravu i stvaralačku stvarnost. I da je takvu prate ozbiljni zakoni i pouzdani legitimitet svake njezine aktivnosti. Samo takva Hrvatska može i mora pokazati svoj doseg, svoju djelatnost, učinkovitost… I biti zemlja budućnosti…, stoji u objavi.

 

Komentara 28

JA
Jania
14:35 23.08.2018.

Sreća da je Marić nešto napisao, jer se inače VL ne bi ni sjetio da se danas, 23. kolovoza, u cijeloj EU obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama.

Avatar rubinet
rubinet
14:46 23.08.2018.

U Zagrebu treba preimenovati Trg žrtava fašizma u Trg žrtava totalitarnih režima

Avatar rubinet
rubinet
14:54 23.08.2018.

Sad jedan članak o Golom otoku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije