Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEPA PRIČA

Goran i Danijela Kucko: Mi smo među prvima dobili odluku o gradnji zamjenske kuće

Screenshot/YouTube
22.12.2021.
u 17:39

Nakon što Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donese Odluku za one koji su dali suglasnost te da nalog Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da ukloni objekt za koji ovlašteni inženjer potvrđuje elaboratom da je za rušenje i ne može ga se obnoviti, izvođači radova izlaze na lokaciju i započinju s radovima.

Nakon potpisa ugovora sa izvođačima te odabirom modela zamjenskih obiteljskih kuća od strane građana, izgradnja će započeti sredinom siječnja 2022., ovisno o vremenskim prilikama.

Stardalnici koji se odluče za modele zamjenskih obiteljskih kuća i modele višestambenih zgrada neće trebati ishoditi ni lokacijsku, ni građevinsku, ni uporabnu dozvolu, nego će na temelju izdanog rješenja dobiti pravo upisa u vlasničku knjigu i katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera. 

''U našem se centru mogu podnijeti svi zahtjevi vezani za obnovu, mogu se dobiti svi konkretni odgovori, mogu se dopuniti zahtjevi. Mi pomažemo sa svojim stručnim znanjima u ispunjavanju svih obrazaca, i u eventualnim dopunama dokumentacije. Sad je najaktualniji natječaj za financiranje najamnine i on traje do 31. prosinca 2021. Stoga, strankama smo tu na usluzi.Naši službenici izlaze i na teren zato što imamo dosta starih i nemoćnih osoba, dolazimo na njihov kućni prag kako bi oni mogli ostvariti svoje pravo na obnovu '', kazala je voditeljica ureda Centra za obnovu, Jelena Folnović.

Nakon što Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donese Odluku za one koji su dali suglasnost te da nalog Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da ukloni objekt za koji ovlašteni inženjer potvrđuje elaboratom da je za rušenje i ne može ga se obnoviti, izvođači radova izlaze na lokaciju i započinju s radovima.

''Ostali smo bez kuće u potresu, kuća je uklonjena u četvrtom mjesecu ove godine, mi smo među prvih jedanaest koji su dobili odluku od ministra Horvata o gradnji zamjenske kuće. Izabrali smo montažnu kuću jer je ekonomičnija i brže gotova i nadamo se što prije useljenju '', izajvili su Goran i Danijela Kucko iz Sela.

Za izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada u tijeku je dovršetak izrade projektne dokumentacije tipskih projekata koji poštuju urbanističke uvjete, zadovoljavaju najviše standarde gradnje i energetske učinkovitosti te sadržavaju elemente tradicionalne arhitekture.

U 2022. godini sukcesivno se nastavlja s provođenjem postupaka nabave, kao preduvjetom realizacije Programa. U nekonstrukcijskoj obnovi Središnji državni ured do sad je završio obnovu više od 1.108 kuća a u tijeku su pripreme i radovi na još 1.946 kuća. 

Otvaranje ponuda za radove izgradnje tipskih montažnih kuća suhom drvenom gradnjom je 23. prosinca 2021., dok je otvaranje za radove izgradnje tipskih zidanih kuća predviđeno 29. prosinca 2021. Radi se o ukupno 60 kuća, 30 po svakom postupku.

Također, Središnji državni ured planira objavu novih postupaka nabave tijekom sljedećeg tjedna, i to za izvođenje radova izgradnje višestambenih zgrada na području Petrinje,Topuskog, Gline, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Gvozda, izvođenje radova izgradnje tipskih montažnih kuća drvenom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća te postupak za izgradnju novih 45 tipskih zidanih kuća.

Izvedena je potpuna priprema kako bi u nekoliko sljedećih godina dali priliku i mogućnost prvenstveno hrvatskim poduzećima da na prostoru Banovine izgrade gotovo 4 tisuće zamjenskih objekata.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije