Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goran Čolak oborio rekord! Pod vodom bio 23 minute i jednu sekundu

- Kroz glavu mi je prolazilo što ću reći ako ne uspijem, smišljao sam izgovore, kazao je odmah po izlasku iz bazenu nasmiješeni Čolak
20. lipnja 2014. u 22:55 12 komentara 8364 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Na 23 minute i jednu sekundu zaustavio je svoj dah. Goran Čolak, europski i svjetski rekorder te prvak u ronjenju na dah, u petak navečer je na otoku Viru pred nekoliko tisuća ljudi oborio vlastiti rekord i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je najdulje preživio bez disanja, u disciplini statika, Apnea 02. Kada se posljednji put odvažio na takav podvig, rekord je obarao na središnjem zagrebačkom trgu, gdje je ispod površine vode, kako je priznao, brojao tramvaje. O čemu je ovog puta razmišljao? ­

O tome što ću reći ako ne uspijem. Smišljao sam izgovore – rekao je Goran, no izgovori, srećom, nisu trebali. Uz potpunu nevjericu okupljenih navijača, koji su s nelagodom pogledavali prema medicinskim tehničarima i liječnicima koji su stajali tik uz bazen, ovaj iznimni sportaš odmah je po izronu odmahivao publici, strpljivo pozirajući brojnim fotoreporterima i snimateljima.

Već minutu kasnije, davao je izjave. ­

  | Autor : Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Prva emocija je olakšanje, a onda dolazi taj osjećaj silne sreće. Poznato je da su svi ronioci zaljubljeni u morske dubine i dupine no ja, iskreno, sve to gledam kao sport. Živim za onaj trenutak kad izronim i tada znam da sam pobijedio cijeli svijet, za 30 sekundi tog osjećaja, a onda sve ispočetka. I ne, nije me strah, strah me jedino da neću uspjeti – kazao je Goran Čolak, kojemu su tijekom pothvata pomagali ronioci predvođeni trenerom Ivanom Drvišem, prateći njegovo disanje i puls koji je pri zaronu drastično usporio na svega 30 otkucaja u minuti.

Rekao je da mu zaron ovog puta nije bio toliko fizički naporan, ali ga je psihički iscrpio. ­ Osjećam da još nisam ni blizu granice do koje mogu ići – izjavio je, najavljujući da će pokušati doseći čak 25 minuta ispod površine vode. Svoju pobjedu posvetio je Viranima, odakle su njegovi roditelji i gdje je kao dječak napravio svoje prve zamahe u moru pa i zarone. Osim što je višestruki prvak, Goran je ujedno i ambasador projekta "Pogled u plavo" nastoji promovirati ljepote hrvatskog podmorja, ronjenje i ronilačke lokacije kao atraktivnu turističku ponudu Hrvatske, a cijeli se spektakl odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Pritom, sav prihod od ovog događaja namijenjen je stradalima u katastrofalnim poplavama u Slavoniji. Goran Čolak nije ostao bez daha, ali je bez daha ostavio sve koji su imali jedinstvenu priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom pothvatu, organizatora ovog podviga, koji su imali jedinstvenu priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom poduhvatu.

>> Ronioci Zanki i Čolak u Dubaiju osvojili džip

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas