Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIJA

Osuđen Sliškov prijatelj: Zbog osiguranja dao da miniraju vilu

češka policija
Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
23.09.2017.
u 10:05

Na sudu je rekao da je živio u strahu jer mu je u Hrvatskoj 2001. ubijen prijatelj Vjeko Sliško

Kada je prije dvije godine ubijen Vinko Žuljević - Klica, nedugo nakon toga mediji su se raspisali o mogućoj češkoj vezi kojom bi se rasplelo ubojstvo. Nedaleko od grada Novog Jičina u eksploziji koja je uništila luksuznu vilu poginuli su nekadašnji Klicini suradnici Branko Mraković i Branko Katušić.

Ipak, kasnije se pojavila informacija prema kojoj ti događaji nisu ni po čemu povezani, što se nakon završetka istrage češke policije pokazalo točnim. Mraković i Katušić poginuli su za miniranja vile Gorana Bobana u Šenovu. Istraga je pokazala da je Boban, koji se našao u teškim financijskim problemima prouzrokovanim lošim poslovanjem njegovih tvrtki te raspadom braka, unajmio dvojicu nekadašnjih Klicinih suradnika da miniraju njegovu vilu u Šenovu pokraj Novog Jičina kako bi mogao dobiti osiguraninu od devet milijuna čeških kruna odnosno gotovo 350.000 eura na koliko je štetu procijenio osiguravatelj. Osiguranje nije naplaćeno.

Prerana detonacija plina

Češka je policija započela potragu za nestalim Hrvatima. Pokraj oštećene vile pronašli su automobil koji je pripadao jednom od dobro poznatih pripadnika hrvatskog podzemlja koje je hrvatska policija smatrala nestalima. Iz drugog pokušaja i uz pomoć posebno opremljenih vatrogasaca nakon nekoliko mjeseci u podrumu vile pronađena su i njihova tijela.

Dvije su boce od po deset kilograma propan-butana detonirale prerano, a Mraković i Katušić poginuli su i ostali zatrpani ispod ruševine zajedno s eksplozivom i opremom. Policija je za ubojstvo optužila Bobana kojem je sud u Ostravi ovaj tjedan odredio zatvorsku kaznu od četiri godine zbog prijevare i nepružanja pomoći ozlijeđenima. U hrvatskim se medijima može pronaći i informacija da je Boban bio prijatelj nekadašnjeg kralja pokerskih automata Vjeki Slišku.

Pomeo dvorište i hranio psa

U Češkoj se bavio sličnim poslom. Tamošnji mediji navode da je uz vilu u Šenovu koju je potkraj 19. stoljeća sagradio industrijalac Anton Peschel, imao još dvije kuće u Novom Jičinu te teniski centar, a vozio je Mercedes. Na sudu je Boban izjavio da je vilu kupio za tri i pol milijuna kruna 1993. godine te da je u njezinu obnovu uložio još 25 milijuna kruna. Naveo je i da je živio u strahu jer mu je u Hrvatskoj 2001. godine ubijen prijatelj.

Vrlo je jasno da je mislio na Sliška. No, tvrdio je i da uopće nije znao za dvojicu Hrvata u svojoj vili te da s njima nije imao nikakve veze. Policija je ipak dokazala suprotno. Goran Boban stajao je ispred vile u trenutku kada se eksplozija dogodila te je i sam lakše ozlijeđen, a prije tragičnog događaja kupio je sir u obližnjem supermarketu, pomeo je dvorište i nahranio psa.

 Eksplozija ga je iznenadila. Sud mu je kao otežavajuću okolnost uzeo nedostatak empatije prema poginulima, no ipak mu nije dosudio maksimalnu kaznu od osam godina. Sudac Viteszlav Bozon naveo je da Boban nije kriminalac nego da je izabrao pogrešnu vrstu poduzetništva i loše partnere. Boban je izjavio da će se žaliti na presudu. Gradonačelnik Novog Jičina nada se novom vlasniku oštećene vile te žali što su njegovi prethodnici vrijedan objekt prodali hrvatskom poduzetniku.

Komentara 10

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
10:43 23.09.2017.

vrte decki kombinacije. a zivot je tako lijep. evo radim za prosjecnu placu, sad idem sa zenom i malom na kavu... sunceko pici... jutarnji sex odradjen, dorucak odradjen... poslje kave pivica... i tako....

BE
BeroII
12:08 23.09.2017.

Pa imao je od koga i učiti. Tako je i sliško došao do prve love. Otvorio je pečenjarnicu na u "drvenjari" i debelo ju osigurao. Nakon par ju je mjeseci zapalio i izgorjela je do temelja. Nakon jedno godinu dana,, na tom je mjestu počeo gradnju svoga hotela, koji je i danas tamo.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
16:09 23.09.2017.

Ma sve su to naši pravi hrvati koji su uz Boga i domoljublje posle rata nastavili sa svojim djelovanjem i sudjelovanjem kao svoji na svome na svom jadranskom balkanu. Trebamo njih podržati i cijeniti. Mi hrvati, mi hrvati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije