Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vozi i bez čovjeka

Googleov automobil dobio prvu dozvolu za vožnju u nekoj državi

prius
08.05.2012.
u 16:55

Prvi automobil koji će biti u upotrebi jest Toyota Prius, tj. njegova preinačena verzija opremljena kamerama i laserima za uočavanje pješaka, prepreka i drugih automobila.

Googleovi pametni automobili koji se mogu kretati i bez ljudske asistencije uskoro će se pojaviti na cestama Nevade. Ta je američka država postala prva koja je izdala dozvolu takvom tipu vozila.

Prvi automobil koji će biti u upotrebi jest Toyota Prius, tj. njegova preinačena verzija opremljena kamerama i laserima za uočavanje pješaka, prepreka i drugih automobila. Tu su još i GPS kao i sustav umjetne inteligencije. Uz pomoć svih tih pomagala automobil može voziti gdje god je potrebno uz gotovo nikakvu asistenciju osoba prisutnih u njemu.

No Googleovi automobili Nevadom se ipak neće kretati bez "žive pomoći" s obzirom na to da tamošnji zakoni nalažu da u automobilu u svakom trenutku moraju biti barem dvije osobe. Jedna od njih morat će sjediti na vozačevu mjestu, dok će druga morati pratiti ekran na kojem se prikazuje putanja vozila, prometni znakovi, rubnjaci, semafori i druge moguće prepreke. Onoga trenutka kada dotakne upravljač ili kočnice vozač može preuzeti potpunu kontrolu nad automobilom.

Komentara 11

HR
hr76
17:48 08.05.2012.

Ako se ljudima ne upravlja vozilom, zašto onda jednostavno ne sjednu u autobus? Ovo je totalno bezveze.

ST
stela
18:18 08.05.2012.

ako se pokaze da stvarno radi kako tvrde i s vremenom dobije sve potrebne dozvole onda ce to cude potpuno promijeniti zivote ljudi koji iz kojekakvih razloga ne mogu upravljati vozilom. sve u svemu odlican korak naprijed

DU
Deleted user
17:06 08.05.2012.

Hm, svaka čast ak se to samo od sebe ne zaleti nekam! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije