Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

GOOD inicijativa traži razrješenje ministra Barišića i predsjednice povjerenstva Dijane Vican

Patrik Macek/PIXSELL
29.05.2017.
u 13:00

Zbog toga GOOD inicijativa organizira prosvjed jer "Hrvatska mora bolje"

Razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican i ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, zahtjevi su GOOD inicijative koja će 1. lipnja u 18 sati organizirati prosvjednu akciju  "Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije".

Prije godinu dana okupilo se 50.000 ljudi kako bi tražilo obrazovnu reformu i kvalitetnije obrazovanje, no godinu dana poslije nismo se puno pomaknuli u provođenju cjelovite kurikularne reforme, istaknula je Martina Horvat iz GONG-a na konferenciji za novinare na Gornjem gradu, najavljujući prosvjednu akciju.

Zbog toga GOOD inicijativa organizira prosvjed jer "Hrvatska mora bolje", dodala je.

Horvat je naglasila da je ugrožena provedba Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i da se kurikularna reforma ne provodi iako je proračun za obrazovanje povećan za 14 posto. Obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet unatoč zahtjevima javnosti s to je prepoznala i Europska komisija, kazala je.

Uz to, dodala je, obrazovanje se našlo na meti različitih interesnih i ideoloških skupina  koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima.

"Cilj prosvjedne akcije je podsjetiti donositelje odluka da građani brinu o obrazovanju, da im je ono prioritet i da neće dopustiti ovakva odgađanja", rekla je Horvat.

Marko Kovačić  iz inicijative GOOD kazao je kako žele da premijer Andrej Plenković kaže svojoj tajnici da pripremi razrješenje za ministra Barišića, podsjetivši na optužbe protiv njega za plagijat.

Optužio je ministra Barišića i za pogodovanje različitim klijentelističkim i marginalnim skupinama koje nisu dobile izborni legitimitet ali i za mijenjanje zakona kako ne bi bio procesuiran i kako bi rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir  Boras ostao na tom mjestu nakon 65-te godine. "To je nešto na što ne možemo pristati i na što građani ne smije pristati", kazao je.

"Iako ovaj sukob neki pokušavaju prikazati kao sukob između ljevice i desnice, konzervativaca i progresivaca, on zapravo nije ništa drugo nego apel na europske vrijednosti", rekao je Kovačić.

GOOD inicijativa traži i razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za obrazovnu reformu Dijane Vican jer smatraju da je odgovorna što proces izbora članova Ekspertne radne skupine (ERS) nije bio transparentan.

"Profesorica Vican je u dva navrata jasno rekla medijima da nije pročitala niti jedan dokument, ni dokument Jokićeve ekspertne radne skupine niti dospjele prijave za članove ekspertne radne skupine. Uz to obavlja još 15 različitih funkcija , pa se pitamo je li ju uopće briga za provedbu obrazovne reforme i ima li ona vremena kvalitetno se posvetiti toj reformi", kazao je Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja.

Zbog navedenog, GOOD inicijativa traži ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a uz visoke standarde transparentnosti i neovisnosti. "Ne dajmo da obrazovna reforma bude u Muzeju prekinutih reformi", naglasio je  Bajkuša, poručivši kako moramo misliti na to kako će Hrvatska izgledati za 30 godina.

Na novinarski upit koje su to marginalne skupine koje utječu na obrazovnu reformu Bajkuša je spomenuo HRAST i U ime obitelji.

GOOD inicijativa će, osim prosvjedne akcije 1. lipnja koja će se kretati od Trga bana Josipa Jelačića do Glavnog kolodvora, organizirati i niz edukativnih i kulturno-umjetničkih aktivnosti kao i tribinu na temu obrazovne reforme.

Na kraju konferencije za novinare članovi inicijative GOOD odnijeli su u Muzej prekinutih veza plakat s natpisom "Hrvatska može bolje", čime su simbolično željeli ukazati na propuštenu priliku provođenja obrazovne reforme za čitavu generaciju učenika.

 

Komentara 5

DU
Deleted user
15:45 29.05.2017.

Hrvatskoj i njezinim građanima će biti bolje, kad se vi PROFESIONALNI AKTIVISTI skinete, bar 90% vas sa državnog proračuna i prestanete kamatariti sve kroz kulturu, medije, školstvo. Dosadni ste do bola i nitko vas ne doživljava za ozbiljno.

SD
sdpesticid
15:20 29.05.2017.

pogledao sam dostupno izviješće gong-a iz 2015 god. pa oni bi trebali prijaviti d.o.o. a ne biti organizacija civilnog društva s obzirom na prihode i rashode te registriranu knjigovodstvenu djelatnost ( grif ) koja višak prihoda od društvenog poduzetništva koristi kao jedan od izvora samofinanciranja za svoje osnovne statutarne aktivnosti. ne znam kakvi zakoni to dozvoljavaju ali čemu onda donacije ako imaju registriranu djelatnost koja se naplaćuje. mogu tako i elektranu podignuti pa prodavati el. energiju na tržištu ? čini se kako bi svi s d.o.o. trebali ovim putem jer eto, državni proračun (MVPEI, MKUL) 314.510 kn. , nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva 525.185 kn., još koje kakvih donacija i onda još otvorite biznis. dakle, prijavim regularno civilnu organizaciju društva i pod istom nekakvu firmu. jedina nepoznanica mi je koliki porez se plaća ali i to je nebitno jer imam donacije države. uopće ne shvaćam ovaj gong, što je uopće, zakone rh pogotovo. od kuda sada pa ovaj good, pojma nemam, mali gong, što ?

Avatar NoProfit
NoProfit
13:13 29.05.2017.

odakle ste izvukli sliku? 'Dokumenta' je član te 'inicijative'? lgbt?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije