Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni zakon

Gonit će se i oni koji nekog prevare za manje od 2000

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
14.06.2014.
u 15:02

Trgovina - 
Kazneno djelo bit će i prodaja kemijskih supstancija od kojih se proizvodi droga

Psihičko zlostavljanje članova obitelji ubuduće će biti kazneno djelo jednako kao što je to fizičko nasilje. Kazneno djelo po novome će biti uvoz i prodaja prekusora – kemijskih supstancija koje same za sebe nisu droga, ali se upotrebljavaju za proizvodnju droga, ako se dokaže se da se s tom svrhom njima trguje.

Nadalje, teško ubojstvo ubuduće više neće zastarijevati, a Kaznenim zakonom ukinut će se i praksa Vrhovnog suda od 27. prosinca 2012. godine po kojoj su male vrijednosti sve što je manje od 2000 kuna, posljedica čega je da se policija nije mogla baviti slučajevima kao što je prijevara umirovljenika za cijelu mirovinu od 1800 kuna. Ubuduće će se takvi slučajevi goniti po službenoj dužnosti.

Povreda časti i ugleda

Ovo je tek dio novosti iz prijedloga izmjena Kaznenog zakona upravo dovršenih u Ministarstvu pravosuđa. Među njima je i intervencija u glavu kaznenih djela protiv časti i ugleda, koja je izazvala niz negodovanja, posebno među novinarima nakon što je sud za sramoćenje osudio kolegicu Slavicu Lukić iako je pisala istinu o trošenju javnog novca. Kako bi se ubuduće izbjegli takvi slučajevi, tim ministra pravosuđa Orsata Miljenića predlaže da se u zakon uvrsti norma koja bi navela razloge isključenja protupravnosti. Oni bi postojali kad bi bila riječ o uvredi i sramoćenju (ne i kleveti) u slučajevima kada se u istraživačkom novinarstvu, društvenoj polemici ili javnoj raspravi difamantne tvrdnje iznose u javnom interesu ili iz drugih opravdanih razloga. – Kazneni zakon ne smije se koristiti da bi se na bilo koji način ograničila sloboda javne riječi, no ako neki građanin za drugog izjavi da je nekog ubio, silovao, ukrao ili štogod takvo i dokaže se da je to neistina, onda to zaslužuje društvenu osudu i sankciju – kaže Miljenić.

Iznimno je važan potez i zaštita građana od kriminala ako je vrijednost koja im je otuđena prijevarom ili kojim drugim djelom manja od 2000 kuna. – Ne smijemo dopustiti da građani koji žive od mjesečnih primanja manjih od 2000 kuna, osim što su na socijalnom minimumu, usto nemaju ni kaznenopravnu zaštitu, odnosno da budu oštećeni, a za to nema progona po službenoj dužnosti – kaže Miljenić. Zakonskom intervencijom dokinut će se i sudska praksa po kojoj se šteta kad je riječ o produljenom kaznenom djelu ne zbraja, pa se često po toj logici i odluci Vrhovnog suda da je bagatelno sve što je ispod 2000 kuna dio kriminala ne progoni. Primjer su oglašivači apartmana na moru koji uzimaju 500 kuna akontacije. Uzmu novac, a apartmana naravno – nema.

Policija ne može intervenirati jer se svaki slučaj uzima zasebno, odnosno kao šteta od 500 kuna, premda oglašivač mjesečno prevari i 50 ljudi. Ubuduće će se to zbrajati, a policija će raditi i na takvim slučajevima. Miljenić ne odustaje od toga da se za teška ubojstva ukine zastara. – Nadam se da će se u konačnici to riješiti i Ustavom jer nezastarijevanje koje uvodimo u Kazneni zakon vrijedi samo za buduće slučajeve – kaže ministar.

Stroža zaštita okoliša

U slučaju teške krađe oštrica će se malo otupiti, tako da lakši slučajevi, posebno kada ih počine maloljetnici, budu i blaže kažnjeni. Zakon bi trebao strože štititi okoliš pa bi se po novome subjekti koji su u prilici teže zagaditi okoliš kažnjavali već i za nehaj. Time bi ih se natjeralo da posebnu pozornost posvećuju zaštiti okoliša.

Zakon će biti stroži u slučajevima podmićivanja zastupnika. Zanimljivost je da će se kažnjavati i svodnik bude li oglašavao usluge prostitutki.

>>Treba li sramoćenje izbaciti iz Kaznenog zakona?

>>Svima se mora suditi prema novom ZKP-u

>>Sramotno je da uopće postoji kazneno djelo 'sramoćenja'. Napokon je to shvatila i Vlada

Komentara 6

LE
LeonardS
15:15 14.06.2014.

Po kojem zakonu će odgovarati za očigledne prevare svojih klijenata "časni odvjetnici" i zašto se protiv njih razvlaće predmeti, zar su lopovi "ugledni građani"

PU
purrger
18:57 14.06.2014.

Ovo stvarno nije normalno, pa bar jednom godišnje mjenjaju Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku.

Avatar airbizz
airbizz
18:31 14.06.2014.

kad će se početi kažnjavati naši veliki poduzetnici?za jednog sam radio kao kooperant i kad je došlo vrijeme za naplatu-on nema novca.kaže nije mu platio investitor.meni dođe hep i vodovod da isključe energente,ja im kažem da investitor nije platio glavnom izvođaču,a taj nije mene platio.njih to ne zanima.kad će poduzetnici početi odgovarati za svoje postupke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije