Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI IZBORI

GONG: Stranke su bile pasivne, birači nedovoljno educirani

varaždin,euroizbori,časna sestra
Marko Jurinec/PIXSELL
15.04.2013.
u 15:35

GONG poziva DIP da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima

GONG je zbog slabog odaziva birača na jučerašnje izbore za Europski parlament od tek 20,84 posto izrazio žaljenje zbog \"propuštene prilike da građani, umjesto statista, postanu subjekti političkog odlučivanja o Hrvatskoj kao članici Europske unije\". Za odaziv krive pasivan pristup političkih stranaka kampanji koja je, dodaju prekratko trajala, dok medijima nije bilo omogućeno da organiziraju sučeljavanja relevantnih kandidata.

\"Stoga GONG poziva vlasti da proaktivno informiraju o aktivnostima na europskoj razini te da promijene zakonski okvir kako bi omogućili medijima smislenije izvještavanje o kandidatima\", poručuju iz GONG-a.

Interes za preferencijsko glasanje

Više od pet posto nevažećih listića posljedica je toga što birači nisu bili adekvatno educirani o preferencijskom glasanju, smatraju u GONG-u, pozivajući DIP da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima.

\"Činjenica da je svoj glas pojedinim kandidatima dalo 68,46% birača pokazuje značajan interes građana za preferencijsko glasanje te bi zbog povećanja participativnosti trebalo nastaviti u izborni model uvoditi mogućnosti direktnijeg utjecaja građana\", stoji u priopćenju GONG-a.

\"S obzirom na 29,3 posto tzv. propalih važećih glasova građana koji su podržali liste koje nisu ostvarile mandate u Europskom parlamentu, u odnosu na također visokih 25,2 posto na prošlim parlamentarnim izborima, GONG smatra da je riječ o strukturalnom problemu koji treba ozbiljno razmotriti u izbornoj reformi. Prvi korak u tom smjeru bila bi revizija registra političkih stranaka kako bi se utvrdio udio fiktivnih stranaka\", navodi se u priopćenju.

HDZ evidentirao birače

GONG je zaprimio značajan broj dojava građana koji nisu bili u biračkom popisu jer su nakon 3. travnja 2013. zatražili izradu novih osobnih iskaznica, iako su mogli u matičnim uredima izvaditi potvrdu koja bi im omogućila glasanje, pa uoči lokalnih izbora GONG poziva Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave da se bolje koordiniraju kako bi se olakšalo ostvarivanje biračkog prava u ovakvim situacijama.

\"Što se tiče dojava da su članovi biračkih odbora, prvenstveno iz HDZ-a, evidentirali birače koji su se odazvali glasanju, radi se o nezakonitom utjecaju na slobodu izjašnjavanja birača i atmosferu na biralištu. Kako bi se takve aktivnosti u budućnosti spriječile, GONG poziva Državno izborno povjerenstvo da nedvosmisleno upozori članove biračkih odbora da je njihova primarna odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora, te da na biralištima nema mjesta stranačkom aktivizmu\", zaključuje se.

>> Sve o izborima za Europski parlament čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije