Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GONG: Crkva kršila izbornu šutnju sugerirajući glasovanje za Bandića

GONG je do 10.00 sati zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta.
10. siječnja 2010. u 11:49 180 komentara 2587 prikaza
glasovanje
Foto: PIXSELL

Otvaranje biračkih mjesta i početak izbornog dana protekli su bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom, priopćio je GONG.

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar. Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH te se na nekim biračkim mjestima, primjerice u Grudama, već stvaraju gužve na biralištima.

GONG je do 10.00 sati zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta.

Kršenje izborne šutnje

GONG je također izvijestio da već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih "možemo zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar...)".

Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka.

Dodatno, na području grada Zagreba i okolice (Zagrebačka županija), građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega.

Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat, odnosno njegov stožer, došao u posjed osobnih podataka građana.

Također smo zaprimili i jednu prijavu za dijeljenje letaka i slanje sms poruke za kandidata Josipovića, također na području Zagreba, stoji u priopćenju GONG-a.

Iz Samobora smo zaprimili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata (Bandić - na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović - u Osijeku).

Dodatno, popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom "Zašto Ivo Josipović NE!" (Karlovac,Varaždin) te da su župnici prilikom blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb - Dubrava, Čučerje).

Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata ("Bošnjaci za Josipovića", "Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića.

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati