Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goluža ravnatelje bolnica na stup srama, oni njega na Ustavni sud

15. rujna 2016. u 22:30 6 komentara 1899 prikaza
Dr. Goluža
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Bura oko pravilnika o liječničkim specijalizacijama sve više uzburkava liječničke redove, a mogle bi pasti i prve privatne tužbe liječnika protiv čelnika njihove komore. U novom broju liječničkih novina pod naslovom “Oni ne poštuju zakon niti kolege” objavljen je popis imena ravnatelja zdravstvenih ustanova u kojima nisu izmijenili ugovore liječnika na način koji im omogućuje da bez penala napuste ustanovu.

Takva objava po sistemu “stupa srama” revoltirala ih je te su među sobom razgovarali o dizanju tužbi, koje bi trebao podići svatko posebno.

– Razmišljam o tužbi pred redovitim sudom, a zasad ću sigurno prijaviti Časnom sudu Komore ovo nečasno ponašanje predsjednika – kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja.

– Zasad još čekam da vidim hoće li Časni sud Liječničke komore zaista pokrenuti postupak na traženje Izvršnog odbora i hoće li me zaista zvati – iznosi dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Ta je bolnica, odnosno njezin osnivač, Ličko-senjska županija, u 25 godina platila specijalizacije za tridesetak liječnika, koji su potom otišli i rade u Zagrebu ili Rijeci, a Ličani ostaju bez liječnika specijalista, ističe Darko Milinović, bivši ministar zdravlja, oslikavajući time što nosi novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Liječnicima nosi slobodu izbora, ali sustavu javnog zdravstva i građanima u manjim sredinama šteti.

01.09.2016., Samobor - Reportaza iz Doma zdravlja u Samoboru o prvom danu novog nacina rada obiteljskih lijecnika. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL Liječnici ispraznili čekaonice Nema više kuc-kuc i dajte mi potvrdu – u Dom zdravlja prvo se treba naručiti operacija, doktori EJD Europski mladi liječnici podržali HLK u zahtjevima za za ukidanjem tzv. 'robovlasničkih ugovora' operacija Predavanje dr. Gonana Odlični rezultati u liječenju bolesnika s dijabetesom tipa I nakon ugradnje pejsmejkera želuca

Sporni Pravilnik na dnevnom je redu skorašnje sjednice Zajednice županija.

Dr. Goluža preekstenzivno tumači svoje ovlasti. Prijetnja oduzimanjem licencije prešla je granice i izvan je javnih ovlasti koje predsjednik Komore ima – govori dr. Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Licencija se, kaže, tiče rada liječnika i stručne pogreške, a ne rada ravnatelja ustanove, koji je odgovoran svom osnivaču. – Zatražit ćemo ocjenu ustavnosti ovakvog Pravilnika – najavljuje dr. Jurković. Na pitanje jesu li razgovarali s dr. Golužom na tu temu, šaljivo domeće: – Rado bih razgovarao, ali nazvao nas je parazitima, a oni fiziološki nisu u stanju razgovarati!

Ocjenu ustavnosti već je zatražila bjelovarska bolnica. Među prozvanim je i prof. Vlado Jukić, ravnatelji Psihijatrijske bolnice Vrapče, koji je zbog Pravilnika doživio i eksces u Komori na nedavnom predizbornom sučeljavanju.

– Sve vrijeme vrtjeli su se slajdovi s imenima “onih koji krše zakon”, pa sam, kad se govorilo o Pravilniku, pokušao objasniti da ravnatelji imaju i obvezu prema statutu ustanove. No, dr. Goluža me prekinuo, potom došao do mene i zatražio mikrofon te me poslao da sjednem. Takav postupak jest za Časni sud, ali vidjet ću – govori prof. Jukić.     

>> Peta Hospital Days konferencija u znaku međunarodnih stručnjaka

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • R1971D:

    Goluža u stvari vodi ministarstvo zdravlja...Nakić samo sluša što Hubol i komora govore...Goluža bahat i arogantan, trebao bi znati što više poletiš teže padneš...

  • doktorica:

    bahat lik,koji i sam ima putra na glavi

  • bluesman007:

    @matija bogec Matija ti si baš kak bi rekli po domaći jeden " Bogec". Ništa ne razumiješ a komentiraš.