Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usred džungle

Golf igralište prepuno krokodila i piranja? Samo za avanturiste!

'GOLF02_nnn_ned_180810'
Foto: ''
1/5
20.08.2010.
u 11:15

Igralište Amazon Golf izgrađeno je usred peruanske džungle pored grada Iquitosa. Golferi pustolovi uz svoju standardnu opremu ovdje obavezno nose i mačete

Ako mislite da se golf svodi na lagane šetnje travnjacima Doline kardinala ili nekog drugog europskog igrališta, varate se. Pojam golfa, plemenite igre intelektualaca i plemića, u Peruu ima nešto drukčije značenje.
Šezdesetorica ulagača iz 14 zemalja otvorili su Amazon Golf, prvi golferski klub u kojemu se od igrača očekuje da uz palice sa sobom nose i mačete. Močvare i jezerca na igralištu prepune su piranja i krokodila, a osoblje golf-kluba prije svake započete partije s travnjaka štapovima tjera boe constrictore.

Nema ceste do igrališta

Već sam dolazak do igrališta nipošto nije jednostavan, jer Amazon Golf sagrađen je pokraj grada Iquitosa smještenog usred džungle, do kojeg ne vodi niti jedna cesta. Golferi dolaze avionom ili brodicama, a po terenu se voze isključivo terencima ili "taksijima", koji su u stvari motorne rikše.

– Nitko od ulagača nije se prije bavio ovim sportom, ali nakon što smo vidjeli jednu reportažu o golferima, ideja o izgradnji egzotičnog golfskog kluba učinila nam se sjajnom. I među golferima ima avanturista, zašto im ne pružiti jedinstveno iskustvo u životu – kaže jedan od investitora i upravitelj kluba Bill Grimes koji je, da bi pokrenuo posao, prije dvije godine prodao kuću u Indiani i preselio se u Peru.

Otkupivši za jeftin novac stari ranč u Amazoni, Grimes i njegovi poslovni partneri namjerno su naselili pirane i kajmane u jezerca, a velike zmije same su došle iz obližnje džungle. Najveći problem bilo im je uređenje proplanaka i njihovo održavanje pod niskom travom, jer zbog tropske klime vegetacija u Amazon Golfu buja znatno brže nego na bilo kojem drugom golfskom igralištu na svijetu.

– Većina golf-klubova muči se s navodnjavanjem svojih terena, ali mi imamo potpuno suprotan problem. Sa 280 litara kiše po četvornom metru koja prosječno svake godine padne u ovom području, ne samo da moramo svakodnevno kositi travu na igralištu, već i čupati mlado drveće koje nevjerojatno brzo raste – kaže Grimes.

Na jelovniku prariba

Dodatni problem je i činjenica da za košnju trave ne koriste velike motorne kosilice već isključivo ručne uređaje koji su primjereniji košnji okućnica u Europi nego održavanju deset hektara travnatih površina u središtu južnoameričke džungle.

– Htjeli smo kupiti i velike uređaje, kakvima se održavaju sportski stadioni, ali problem je logistika. Ne znamo kako ih dopremiti do Iquitosa, jer do nas ne vodi niti jedna cesta. Unatoč velikom broju životinja koje obitavaju na igralištu, vlasnici tvrde da je do danas zabilježen samo jedan incident.

Piranja je odgrizla prst golferu koji je za lopticom pošao u umjetno jezero, ali većih posljedica nije bilo. Amazon Golf ne nudi svojim gostima bazene, noćne klubove ili raskošne bankete, ali njihov restoran jedini je na svijetu koji nudi paiche, prethistorijsku tri metra dugu riječnu ribu, koja naraste do 450 kg težine.

– Zasad nemamo previše posjetitelja, ali svaki početak je težak – optimističan je Grimes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije