Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremnik u Norveškoj

Golemi 'hladnjak' nudi spas u slučaju globalne nestašice hrane

hladnjak (1)
Foto: By Global Crop Diversity Trust
1/4
25.09.2013.
u 08:25

Mnoge usjeve mogle bi pogoditi bolesti poput gljivica ili bakterija koje bi svjetske usjeve mogle uništiti za nekoliko mjeseci

'Zimska noć' u norveškom Longyearbyenu, najvećem naselju arhipelaga Svalbard,  traje četiri mjeseca, a iz tame izvire jedino betonska zgrada koja emitira plavi sjaj koji se nadvija nad tisuću stanovnika ovog gradića.  Jednostavan izgled ni na koji način ne otkriva svrhu ove građevine u kojoj se nalazi zaliha sjemena koja bi mogla spasiti čovječanstvo.

Zbog gubitka genetske raznovrsnosti između poljoprivrednih kultura koje se sve češće uzgajaju iz klonova, mnoge usjeve mogle bi pogoditi bolesti poput gljivica ili bakterija koje bi svjetske usjeve mogle uništiti za nekoliko mjeseci i time uzrokavati globalnu nestašicu hrane, piše Slate.com

Ovaj trezor odlučila je sagraditi norveška vlada 2008. godine, a u njemu se čuva 4,5 milijuna uzoraka sjemena. Uvjeti u trezoru naliku su onima u kuhinjskom hladnjaku pa sjeme može 'preživjeti' između 2.000 i 20.000 godina.

>> Doznajte koja nacija ne zna kako potrošiti višak novca

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije