Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI DUGOVI

Golema kineska tvrtka pred bankrotom, Peking u panici

FILE PHOTO: People protest to demand repayment of loans and financial products at the Evergrande's headquarters, in Shenzhen
Foto: DAVID KIRTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
23.09.2021.
u 15:02

Bankrot Evergrandea bio bi za Kinu ono što je pad Lehman Brothersa bio za SAD, kaže Kotak

Velika kineska nekretninska kompanija Evergrande došla je pred zid: zbog nemogućnosti vraćanja golema duga mnogi joj analitičari predviđaju skorašnji bankrot, a neki misle da bi eventualni kraj kompanije mogao potresti cijelo tamošnje gospodarstvo.

Najpesimističniji su već usporedili Evergrande s američkom kompanijom Lehman Brothers čiji je bankrot bio simbolična prekretnica u globalnoj financijskoj krizi 2008. godine. Tvrtka je jučer priopćila da će moći platiti obveze koje joj danas stižu na naplatu prema obveznicama izdanima u juanu, ali svijet s nestrpljenjem iz dana u dan promatra hoće li kompanija moći nastaviti ovako poslovati. U tvrtki pak se nadaju da će ona za vladu predsjednika Xija Jinpinga biti “prevelika da bi propala” te da će ju na kraju spasiti država.

Vlada: Spašavajte se sami

Šefovi kompanije jučer su priopćili da će isplatiti kamate vlasnicima obveznica denominiranima u juanu, a riječ je o 36 milijuna dolara čije je dospijeće danas. No, istog dana kompaniji na naplatu dolazi i 83 milijuna dolara koje duguje vlasnicima obveznica u američkim dolarima, o kojima se kompanija još nije izjasnila. Sklapanje dogovora o prvoj isplati barem ponešto je umirilo investitore.

Priča ovoga nekretninskog diva Evergrandea posljednjih dana potresa kinesku javnost, nenaviklu na velike negativne priče. Kompanija je to koja ima više od tisuću velikih nekretninskih projekata u 280 kineskih gradova te čak 120 tisuća zaposlenika. Osnovana je prije četvrt stoljeća, a vlasnica je i nogometnog kluba Guangzhoua. Bavi se širokom lepezom poslova: od nekretnina do upravljanja imovinom te proizvodnjom električnih automobila. Vlasnik Xu Jiayin jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, a nekada je bio najbogatiji čovjek cijele Azije.

No, tvrtka se našla u velikim financijskim problemima: duguje čak 300 milijardi dolara i nijedna nekretninska tvrtka na svijetu nema veći dug. Za usporedbu, javni dug hrvatske države iznosi 327 milijardi kuna, odnosno 51 milijardu dolara. Drugim riječima, Hrvatska je šest puta manje dužna od ove kineske kompanije. Kako bi se spasila, tvrtka je ove godine već zatražila da joj novac pozajmljuju čak i njezini radnici. Prošlog tjedna radnici i vlasnici domova prosvjedovali su ispred sjedišta tvrtke. Jedan je od problema za tvrtku bila promjena zakona koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping i koja je osnažila regulaciju te otežala tvrtkama da se previše zadužuju.

Foto: DAVID KIRTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Postoji više razloga zašto bi bankrot Evergrandea mogao naštetiti zdravlju drugoga najvećeg gospodarstva na svijetu. Najprije, kupci nekretnina mogli bi ostati bez kuća, stanova, tvornica, ali i predujmova koje su uplatili. Također, mnoge građevinske tvrtke povezane su s Evergrandeom pa bi se val bankrota u tom sektoru nakon kraha Evergrandea mogao očekivati. Usto neki predviđaju i štetu za financijski sektor: tvrtka je zadužena kod 170 banaka. Ako ova kompanija bankrotira, banke bi mogle uskratiti kredite drugim tvrtkama.

Mnogi se analitičari ovih dana pitaju: hoće li vlada spasiti kompaniju te bi li njezin bankrot bio “Lehman Brothers trenutak” za kinesko gospodarstvo. Urednici državnog tabloida Global Times, koji izlazi na engleskom jeziku i koji se smatra glasnogovornikom Pekinga za međunarodnu javnosti, napisali su da Evergrande ne bi trebao računati na državnu pomoć, već bi se vlasnici sami trebali spasiti. No, većina analitičara vjeruje da će vlada sudjelovati u nekom obliku spašavanja kompanije te posljedično i njezinu restrukturiranju. Isto tako misle i da će tvrtka u nekom trenutku morati proglasiti bankrot, samo je pitanje koliko će on biti kaotičan.

Ključ vlasništvo zemlje

Naposljetku, bi li bankrot ove kompanije predstavljao prekretnicu za kinesko gospodarstvo kao što je pad Lehman Brothersa 2008. promijenio SAD? Jedan od najbogatijih bankara na svijetu, Indijac Uday Kotak došao je upravo do toga zaključka.

No, kako piše CNBC, za razliku od Lehmana, koji je posjedovao financijsku imovinu, Evergrande posjeduje zemlju čije su cijene mnogo transparentnije i jasnije. Istraživač Rob Carnell rekao je da smatra da bi injekcija likvidnosti kompaniji omogućila završetak projekata koje bi mogla prodati te otplatiti dio duga.

>> VIDEO Od ponedjeljka na teren izlazi 8000 popisivača, ako unesu krivi podatak prijeti im kazna do 7000 kn

Ključne riječi

Komentara 13

ED
edgar2
15:58 23.09.2021.

Rizik da se sruši jedan od najvećih kineskih (i svjetskih) developera je veliki. To bi moglo izazvati zarazu, u prvom redu u Kini i imati šire učinke na daljnje usporavanje kineskog gospodarstva, drugog na svijetu po veličini...Kineski sektor nekretnina je veličine 29% kineskog BDP-a o kojem ovisi rast i zapošljavanje te koji je sada ušao u krizu...To bi moglo dovesti do značajnog usporavanja rasta u Kini a onda i u globalnoj ekonomiji?

IP
info_punkt
23:07 23.09.2021.

ne brinem se ja za Kineze... ovo je više - što je babi milo, to se babi snilo

Avatar kastanjer2
kastanjer2
01:07 24.09.2021.

Evergrande ima ukupni dug 305 milijardi dolara, u četvrtak je trebao platiti 83,5 milijuna dolara kamata na offshore obveznicu u iznosu od 2 milijarde dolara, a sljedeći tjedan ima i plaćanje kamata na obveznice u iznosu od 47,5 milijuna dolara. Ovi iznosi su smiješni u usporedbi sa sekundarnim hipotekarnim tržištem koje je izazvalo kolaps 2008. godine. Nitko ne zna točnu vrijednost sekundarnog hipotekarnog tržišta tada a neke procjene su govorile da je 100 puta bio veći nego ukupan dug ove kompanije. SAD su u 6 mjeseci sanirale štetu od 30 bilijuna dolara, baš me zanima hoće li Kinezi takouspješno sanirati ovu siću od 305 milijardi koja najvećim dijelom dolazi na naplatu u ožujku iduće godine. Oko 30 milijardi dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije