Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati, poslodavci i Vlada najavljuju novo socijalno partnerstvo

Godine 2009. neće biti otpuštanja?

11.11.2008.
u 19:33

Želimo novo socijalno partnerstvo, neuobičajeno složno objavili su Vlada, sindikati i poslodavci nakon sastanka s premijerom Sanaderom. Iako se o sadržaju toga novog partnerstva još samo nagađa, bilo je jasno da se za krizna vremena sve tri strane žele zajednički pripremiti.

Sanader: Hrvatska se neće zaduživati kod MMF-a da prevlada krizu

Polančec: Rast će biti od 3,8 do 4,5%

40.000 Hrvata ostat će bez posla u 2009.

Dok su do jučer sindikati potezali na jednu, a poslodavci na drugu stranu, širenje krize sa svjetskoga financijskog tržišta i prijeteća recesija sada ih tjeraju na međusobno dogovaranje i usklađivanje interesa. Iako to nije tako otvoreno rečeno, čini se da bi sindikati možda pristali na obuzdavanje plaća za određeno vrijeme, a da bi poslodavci zauzvrat obećali da u istom razdoblju neće biti otpuštanja. Jasno je da i Vlada mora dati svoj ulog u taj dogovor, no što će to biti, Sanader namjerava otkriti tek sutra na godišnjem skupu ekonomista u Opatiji.

Nagađa se da bi to moglo biti još veće smanjenje proračunskog deficita (prvotni je plan bio spustiti deficit u 2009. na 0,8 posto) ili čak politika uravnoteženog proračuna.

Bez pomoći MMF-a
Na koji bi se način do toga došlo, Vlada još ne otkriva, osim što premijer načelno kaže da puno toga što ministri kane napraviti za godinu dana može biti napravljeno za 2 ili 3 godine. Ministar financija Šuker tvrdi da je pronađen model otplate inoobveza koje dospijevaju potkraj ove i početkom iduće godine. Unatoč otežanim uvjetima novog zaduživanja u inozemstvu i kod domaćih banaka, Vlada će to riješiti tako da neće biti na štetu poslovnog sektora, tvrdi ministar, ali također ne otkriva pojedinosti.

Sigurno je zasad samo to da se Vlada neće obraćati MMF–u sa zahtjevom za financijsku pomoć, kako je najavio jedan tjedni list. Protiv MMF-a ponajprije su sindikati, ali i premijer je u vezi s time jasan. – Vlada neće tražiti pomoć MMF-a jer za to nema potrebe – rekao je Sanader podsjećajući da je fond otišao iz Hrvatske prije dvije godine, nakon što je Vlada dokazala da je u stanju odgovorno voditi ekonomsku politiku i bez stalnog monitoringa iz te institucije. Njegova je ocjena da nema razloga za “najcrniji pesimizam”, ali da situacija nalaže ozbiljnost i “suočavanje s izazovima”.


Hrvatska udruga poslodavaca

Danas u širem sastav
u
Vlada, sindikati i poslodavci s jučerašnjeg su se sastanka razišli s dogovorom da će zajednička radna skupina do kraja godine predložiti Sporazum o nacionalnoj politici plaća. Na pitanje hoće li taj sporazum donijeti zamrzavanje plaća i odustajanje od rasta plaća prema kolektivnom ugovoru, Sanader odgovara da se o tome još nije razgovaralo.

Istodobno, premijer kaže da HUP uvjerava Vladu i sindikate da poslodavci neće iskoristiti nadolazeću krizu kako bi otpustili radnike kojih su se još prije htjeli riješiti.

– Poslodavci su rekli da se to neće događati i da je to pitanje nacionalnog povjerenja, a mi ih držimo za riječ – rekao je šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

No, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kaže da poslodavci sigurno neće neodgovorno otpuštati zaposlenike, jer oni su i potrošači, ali da će dio njih ostati bez posla zbog teškoća u kojima će se naći neka poduzeća, osobito izvoznici.

– No, ne očekujem dramu. Mi ćemo se ponašati odgovorno. Intenzivan socijalni dijalog bit će najbolji odgovor za izlazak iz krize – rekao je Kuštrak.

Sanader će danas nastaviti razgovore sa sindikatima i poslodavcima o mjerama za prevladavanje krize, ali u još širem sastavu – uz predstavnike granskih sindikata, direktore tvrtki u pretežno državnom vlasništvu i predstavnike općina, gradova i županija.


Odgovori se kriju u proračunu

Je li Vlada preoptimistična u odnosu na moguću gospodarsku krizu? Odgovor će se pouzdanije znati kad bude predstavljen proračun za iduću godinu. Zagonetno držanje premijera i ministara otvara prostor nagađanjima da bi Vlada mogla krenuti u još oštrije rezanje proračunskog deficita ili pak u spuštanje deficita na nulu već u 2009. No, to je nemoguće izvesti bez čvrstoga socijalnog konsenzusa, osobito u situaciji kad bi plaće iz državne blagajne trebale sukladno prije postignutom dogovoru rasti šest posto. Sindikate bi moglo udobrovoljiti obećanje poslodavaca da neće koristiti krizu kao izliku za otpuštanje, a Vlada bi kao argument mogla potegnuti i pad nekih cijena.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije