Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Godina i pol zatvora policajcu koji je pijan autom usmrtio pješaka

tomislav stapić (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
04.06.2012.
u 15:10

Iako je Državno odvjetništvo za Stapića tražilo tri godine zatvora, sud je ocijenio da je Kozlovića usmrtio iz nehaja pa mu je izrekao upola manju kaznu.

OSIJEK - S godinu i pol zatvora kažnjen je osječki interventni policajac Tomislav Stapić (36) koji je, tereti se, pijan automobilom udario pješaka Krunoslava Kozlovića (34) i pobjegao. Imao je najmanje 0,87 promila alkohola u krvi. Kozlović je hodao uz rub Biljske ceste koja spaja Osijek i Baranju, kobnog 11. rujna oko 4.30 sati. Nakon što je udario u njega, Stapić se odvezao kući i parkirao vozilo u garažu. Tek je kasnije alarmirao kolegu policajca i s njim se vratio na mjesto tragedije, gdje su pronašli Kozlovićevo beživotno tijelo. Stapić se branio da je nakon udara izašao iz vozila, obišao oko njega, ali nije ništa vidio. Mislio je, tvrdi, da je naletio na divljač pa je otišao...

– Pokojnik se nije nalazio u kanalu, kako ste rekli, nego uz cestu pa ne možemo povjerovati da ga niste vidjeli nakon udara – kazao mu je sudac Ivan Sajter u obrazloženju nepravomoćne presude, donesene na Općinskom sudu u Osijeku.

Nesreći je, dodao je, doprinio i sam pješak. Imao je, naime, 1,81 promil alkohola u kriv, hodao je dva do dva i pol metra od ruba kolnika iako je uz cestu staza.

Iako je Državno odvjetništvo za Stapića tražilo tri godine zatvora, sud je ocijenio da je Kozlovića usmrtio iz nehaja pa mu je izrekao upola manju kaznu.

– Lakomisleno ste vjerovali da alkohol neće utjecati na vaše vozačke sposobnosti – rekao mu je sudac.

Stapiću se stavlja na teret da, osim što je bio pijan i pobjegao, nije prilagodio brzinu. Vozio je 80 kilometara na sat, što je deset kilometara na sat manje od najveće  dopuštene brzine  na toj cesti, no to, smatra optužba, nije bilo dovoljno.

– Vještak smatra kako bi trijezan vozač izbjegao sudar da je u tim uvjetima vozio 64 kilometra na sat. Budući da je bio alkoholiziran, okrivljenik je trebao voziti tom ili još manjom brzinom. Dakle, 80 kilometara na sat nije bilo dovoljno – navela je optužba.

Da je policajac skrivio nesreću, medijima je u rujnu priopćio sam načelnik osječke PU Željko Prša.

– Naprosto ne mogu povjerovati u njegovu priču da nije siguran u što je udario. Nije čovjek zec – kazao je tada Prša.

Komentara 8

KA
karambita
18:20 04.06.2012.

Pa ovaj je napravio dva prekrsaja..prvo je sjeo pijan za volan, a zatim u takovom stanju u***o covjeka..i samo godina i po zatvora..o ...u normalnoj drzavi sigurno ne bi prosao ispod 5 godina.....a i obrazlozenje da je to uradio izz nehaja,,pa zaista, smijesno...sjo pijan za volan i to nazvati slucajnoscu i nehajem..ma, gadi mi se sve.....opet po babi i dedi....

Avatar andro_livi
andro_livi
19:52 04.06.2012.

U Evropi se za 0,87 prom. alk. u krvi dobije 2 godine zatvora, a jos ubiti covjeka i pobjeci sa mijesta dobija se 10 i vise godina. Ali eto sudac ga je dobro izgrdio, u banana drzavi i to nesto znaci!

CH
chypsa
15:35 04.06.2012.

I tako je hrvatska prva zemlja koja je izjednačila ubijanje čovjeka u pijanom stanju s posjedovanjem mizernih količina narkotika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije