Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gnjev velikih

Gobac: To su đavolja posla ZŠS-a, osvećuju se. No, vidjet će oni!

'13.08.2012., Zagreb - Svecani prijem u Banskim dvorima kod predsjednika Vlade RH za sportasice i sportase, dobitnike odlicja na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
22.12.2012.
u 12:42

Najvažniji kriteriji su rezultati u prvenstvu i Europi u posljednjih 10 godina

Kao i svake godine, raspodjela novca Zagrebačkog športskog saveza izazvala je mnogo diskusija, ali i ljutnje. Novi proračun iznosi 142,6 milijuna kuna, što je samo pola milijuna kuna manje od lanjskog, a najveći gubitnici su veliki klubovi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati javnost na to da su u ZŠS-u odlučili više novca dati tzv. malim sportovima.

Predsjednik ZŠS-a Branimir Bašić izbore je i dobio glasovima “malih” sportova. Dinamo će po novoj raspodjeli dobiti 11,2 milijuna kuna, što je 1,8 mil. kuna manje nego prošle godine. No, Dinamo je zaradio poprilično u Ligi prvaka, pa će se nekako modri ipak preživjeti.

Mogućnost malverzacija

– Smiješno je da su najveći gubitnici tri najjača zagrebačka kluba: Dinamo, CO Zagreb i VK Mladost. Stvar je vrlo jasna, izgubili smo izbore, a sada smo kažnjeni. To je klasična osveta – ljutit je Zoran Gobac, prvi čovjek CO Zagreba.

Gobac naglašava da ZŠS dijeli novac bez ikakvih kriterija.

– Ušli su u vražje kombinacije. Zasad postupamo korektno, no nećemo još dugo. Jasno je da su čelnici ZŠS-a novac povećali malim sportovima, uz pomoć kojih su dobili odnosno kupili izbore. Sada rade što hoće. Ovo je nepodnošljiva i apsurdna situacija, jer veliki sportovi drže 85 posto članstva, a odlučuju ovi iz preostalih 15 posto.

Inače, glavni kriterij ZŠS-a za vrednovanje pojedinog kluba je uspješnost u domaćem prvenstvu i europskim natjecanjima u posljednjih 10 godina, no kriteriji nisu posve definirani, pa ima velikih mogućnosti za malverzaciju.

Zanimljivo je da je unatoč velikoj krizi proračun ZŠS-a ostao gotovo isti.

– Pa za to smo zaslužni mi veliki klubovi koji imamo razultate i uz to smo najviše lobirali da sredstva ostanu ista. A onda od toga profitiraju mali sportovi – zaključio je prvi čovjek CO Zagreba.

Slično kao Gobac razmišlja i prvi operativac hrvatskog vaterpola, mladostaš Perica Bukić.

– Apsurdno je da su se izdvajanja za Mladost smanjila s 4,1 na 3 milijuna kuna u godini kada klub ima najboljeg igrača svijeta Josipa Pavića, kada je bio treći u Europi i kada je dao nekoliko zlatnih olimpijaca. Mladost je jedva preživljavala i s 4,1 milijun kuna pa ne znam kako će biti sada – kaže Bukić i dodaje:

– Ovakva orijentacija ZŠS-a mi je potpuno nerazumna, neće stvarati ekstra kvalitetu, već prosječnost. Treba što prije uvesti red u sustav financiranja zagrebačkog sporta, jer postojeći je jako loš.

Dinamo ipak zadovoljan

U NK Dinamu nisu previše ljutiti iako su izgubili 1,8 milijuna kuna.

– Proračun je u skladu s predizbornim obećanjima, to smo i očekivali, na njega ne možemo niti želimo utjecati, ali naglašavam da je Dinamo zaslužio svaku kunu koju je dobio, jer sedam smo puta zaredom prvaci Hrvatske, dvije godine igramo u Ligi prvaka. Protiv vodstva ZŠS-a nemamo ništa, dapače, dat ćemo mu potporu, kao i svima prethodnima – kaže direktor Dinama Tomislav Svetina.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, istaknuo je s ponosom da je Cibona uplivala u puno mirnije vode. Izgubili su ‘samo’ 700 tisuća kuna, puno manje od oslaih velikana.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar smuljko
smuljko
16:04 22.12.2012.

rukomet i vaterpolo su sportovi regionalnog znacaja, ozbiljni nacionalni savezi funkcioniraju možda u desetak zemalja svijeta a ostalo je zajebancija stidenata i amatera

FL
fliegenderstern
18:50 22.12.2012.

Dovoljno je reći da u Lokomotivi igra sin pročelnika za sport (čitaj: onaj koji određuje di će pare) , a tom Lovriću je menadžer Maminjo ...eto tako se lova dijeli. Ajmo novinari napišite to, šta se bojite Mamića, Lovrića i njegovog sina? Inače otkud njima pravo (i obraz) da gradskim proračun plaćaju njihovo zajebavanje po HNL-u ? Evo sad i Bandić hoće našim novcima iskeširat Ćiri 100 000 eura, radi čega? Nema Ćiro pa mu treba... a NK Zagreb godišnje ima toliko gledatelja da više ljudi uđe u moju kuću nego kod njih na utamkmicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije