Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srušili predrasude

Gluhe osobe vode administraciju, dizajn i financije poliklinike

Bagatin, zapošljava 5 gluhih osoba (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
25.09.2012.
u 17:00

Ured je počeo raditi prije
 godinu i pol dana, a do sada je zabilježio samo uspjehe

Ondje vlada sasvim neuobičajeno radno okruženje. Nema stresa ni galame, a razlog su, naravno, zaposlenici. Naime, administraciju, dizajn, računovodstvo poliklinike Bagatin vode gluhe osobe. Njih petero većina je zaposlenika ureda, a potraga za poslom, kažu, nije mogla završiti bolje. Nakon što je godine proveo radeći u kemijskoj čistionici, Kristijan Krišto započeo je prije godinu i pol raditi u svojoj struci – voditi financije.

“Tu je sve drukčije”

– Svaki dan bio mi je isti, radio sam isti posao, a ovdje je sve drukčije. Radim ono što volim. Puno radim, no kako je ekipa doista dobra, to i ne primjećujem – kazao je Kristijan Krišto.

Kada se zaposli gluha osoba, ne znači da će posao biti lošije obavljen, nego upravo suprotno, tvrdi Ognjen Bagatin, voditelj poliklinike.

Sve je pak počelo na treninzima košarke za gluhe.

– Ondje sam radio kao trener i tada sam se prvi put susret s gluhim osobama. Pomalo smo počeli realizirati projekt društveno odgovornog ponašanja tvrtke. Mi smo se prilagodili njima, ali i cijelo naše poslovanje prilagođeno je njima. Ima različitih pomagala kojim smo se naučili koristiti da bismo lakše komunicirali, a smatram da nismo mogli odabrati bolje – kaže Ognjen.

Trebalo je vremena za prilagodbu, znaju se dogoditi i greške, no sve se to da svladati.

– Ured djeluje već godinu i pol dana. Stalno smo učili nešto novo, nadograđivali se, tražili načine za lakšu komunikaciju i uspjelo nam je – dodao je Ognjen.

Bez Ivane Rajić Mišković, prema riječima ekipe iz ureda, papiri se nikad ne bi mogli posložiti kako treba. I budućoj diplomantici Verni te mladoj ekonomistici život prije dolaska u polikliniku bio je potpuno drugačiji.

– Pokušala sam studirati na Ekonomskom fakultetu, no to zbog gluhoće nije išlo. Otišla sam na privatni fakultet, nakon čega sam pozvana na praksu u ovaj ured, u kojem sam na kraju i ostala. Mnogi smatraju da ne možemo normalno obavljati poslove zato što smo ograničeni u komunikaciji, no to nije istina.

A Danijel Fodor, kažu kolege, najveseliji je član ekipe. Hiperaktivan i spreman napraviti sve što se od njega traži zadužen je prije svega za logistiku, no obavlja i poslove izvan ureda.

Sve što treba

– Radim sve što treba. Predrasude su da smo mi lošiji zaposlenici ili da ne možemo obavljati sve poslove, a dokaz je ovaj ured. Treba nam samo dati priliku i rezultat je tu – poručuje Danijel.

>> Pokrenut projekt za jačanje društvenog angažmana gluhih

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije