Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Globalni dan akcije': U Zagrebu održan prosvjed protiv TTIP-a

ORaH upozorava na štetu koju bi potvrđivanje ovog ugovora prouzročilo europskoj ekonomiji i interesima
18. travnja 2015. u 16:23 7 komentara 962 prikaza
ttip
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Dana 18. travnja u gradovima diljem svijeta obilježen je "Globalni dan akcije" u znak građanskih protesta protiv tajnih, nedemokratskih i netransparentnih trgovinskih sporazuma. Građani su izašli na ulice Washingtona, Chicaga, Londona, Berlina, Pariza i mnogih drugih, a u sklopu građanske inicijative "Zaustavimo TTIP" prosvjed je održan i u Zagrebu, na Europskom i Markovom trgu.

U govoru upućenom Europskoj komisiji na zagrebačkom Europskom trgu, član inicijative Zaustavimo TTIP Kristijan Ružman upozorio je na cijeli niz problema u ovom sporazumu, od zakulisnog i netransparentnog načina pregovaranja, do katastrofalnih posljedica po radnička prava i sindikalno organiziranje, zaštitu potrošača te ekološke standarde.

Prozvao je i vladajuće elite SAD-a i EU "da će uvođenjem TTIP-a na razini EU biti uvedeni svi katastrofalni aspekti 'američkog modela' poslovanja, s potpuno nekontroliranim megakorporacijama koje sustavno krše sve propise i zakone kada im ugrožavaju profit, gdje će prava i položaj radnika biti znatno manja nego danas, i konačno, gdje će se odnos kapitala i rada dodatno pogoršati na štetu ovog drugog – a upravo to je suštinski cilj TTIP-a."

 - Pridružujemo se 7 stotina gradova u ujedinjenom i solidarnom otporu takvoj politici, takvim tajnim sporazumima, i u konačnici takvom projektu "ujedinjene Europe", i jasno poručujemo: DOSTA! NE TTIP-U!, rekao je Ružman okupljenim prosvjednicima i aktivistima.

Prosvjednici su nakon toga otišli na Markov trg, gdje su pročitali proglas upućen Vladi i premijeru Milanoviću. "Domaće" političare su ocijenili kao "tradicionalno neinformirane, nezainteresirane, i bez ikakvih originalnih stavova o međunarodnim pitanjima.", te da "u slučaju TTIP-a kao i u svemu ostalome, Zagreb slijedi direktive Washingtona i Bruxellesa bespogovorno, nekritički, i redovno na našu štetu, neovisno o tome koja garnitura trenutno ispunjava fotelje na Markovom trgu."

Podršku prosvjedu dao je i ORaH te predsjednica ORaH-a, Mirela Holy.

 - Trgovinski sporazum o kojem se trenutačno pregovara između Europske unije i SAD-a pod nazivom Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), najmanje se odnosi na trgovinu. TTIP nastoji unijeti promjene u tri važna područja, čemu se ORaH protivi, a to su: daljnja deregulacija i „usklađivanje“ prostora tržišta između SAD-a i Europske Unije, privatizacija javnog sektora i ugrožavanje socijalne države koja postoji u članicama EU te uvođenje štetnog pravnog mehanizma „ISDS“ (eng. Investor to State Disspute Settlement), poručuju iz ORAH-a

ORaH upozorava na štetu koju bi potvrđivanje ovog ugovora prouzročilo europskoj ekonomiji i interesima, a posebice malim i ranjivim gospodarstvima poput hrvatskog te poziva Vladu Republike Hrvatske i hrvatske europarlamentarce i europarlamentarke da se suprotstave donošenju ovog ugovora. Od Vlade RH očekuju kvalietnu nezavisnu studiju utjecaja TTIP sporazuma na hrvatsko gospodarstvo kao što su to već učinile mnoge države, poput Slovenije i Mađarske. Također pozivaju građanke i građane Republike Hrvatske na potpisivanje peticije protiv sporazuma TTIP u sklopu Europske građanske inicijative “Stop TTIP”.

>> Nevladine organizacije protiv TTIP-a i CETA-e pred Saborom

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  Treba naravit REFERENDUM na nivou cijele EU-je po pitanji ugovora TTIP izmedju EU i USA jer zasto bi neki pijani ,nakoksani politicari iz Brusela odlucivali samo bez nas o nasoj sudbini....

 • psycho69:

  . slučaj tužbe francuske tvrtke Veolia protiv Egipta s kojim je imala ugovor o gospodarenju otpadom na 15 godina. Do sukoba je došlo kad je državna vlast htjela uskladiti radničke plaće s inflacijom. Sličnim pravnim intervencijama otvara prostor i TTIP, ... prikaži još!, predloženim mehanizmom rješavanja sporova između ulagača i država koji bi poduzetnicima omogućio da tuže vlasti ukoliko procijene da bi novi zakoni mogli naštetiti njihovu profitu... valjda razumijete sta bi ovaj zakon znacio u praksi.. ako bi odbili neobiljezavati gmo hranu -tuzili bi nas i dobili...ako bi htjeli u iducih deste vodina povecati npr.cistacima ulica placu 1 posto -tuzili bi nas i dobili..i masu takvih gadosti protiv covjeka.. ali vec vidim da ce sporazum biti potpisan od strane nasih slugana i da ce nas sutra amerikanci napasti ako nebudemo htjeli saditi gmo hranu..

 • Eugine:

  pa tak vam i treba kad ste glasali za ulaz u EU, to bu sve gore i gore