Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Gledatelji Televizije Slovenije protiv arbitražnog sporazuma

kosor
Boris Ščitar/PIXSELL
10.05.2010.
u 22:37

Nakon što je Pahor objasnio sve prednosti koje Arbitražni sporazum donosi Sloveniji i Hrvatskoj Janša je kazao da su se Pahor i Kosor dogovarali kao nekada Kardelj i Bakarić.

Većina od 16.107 Slovenaca negativno je odgovorilo na pitanje hoće li na referendumu 6. lipnja glasovati za hrvatsko-slovenski Arbitražni sporazum kojeg je u studenom lani potpisala hrvatska premijerka Jadranka Kosor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

U jednosatnoj emisiji Televizije Slovenija »Polemika« stavove oko referenduma suočili su premijer Pahor i prvak oporbe Janez Janša pa je 42 posto gledatelja odgovorilo da će na referendumu  sporazum potvrditi, a 58 je reklo da neće. Nakon što je Pahor objasnio sve prednosti koje Arbitražni sporazum donosi Sloveniji i Hrvatskoj Janša je kazao da su se Pahor i Kosor dogovarali kao nekada Kardelj i Bakarić.

Sada imamo sporazum koji Sloveniji oduzima pravo na teritorijalni dodir s međunarodnim vodama Jadrana i status pomorske države, kazao je Janša dodavši da će tako nastati nepravedna granica koja će stoljećima biti predmet prijepora. Janša je referendum o Arbitražnom sporazumu usporedio s plebiscitom 1920. godine kojim je dio slovenskog dijela Koruške pripao Austriji. Sloveniji se s Arbitražnim sporazumom ne žuri i bilo bi normalno da smo zbog granice s Hrvatskom i dalje u sporu, kazao je Janša dodavši da se umjesto toga Slovenci sada svađaju međusobno.

Pahor mu je odgovorio da je ponosan što je takav dogovor postigao s Hrvatskom dodavši da je za takav sporazum Hrvatska platila vrlo visoku cijenu.

Komentara 74

SI
Slo_Istran
03:24 12.05.2010.

11.05.2010. u 08:08h profesorzag je napisao/la: Slo_Istrijan, jesi li ti svjestan da NI U JEDNOM gradu na obali Slovenci nisu činili većinu 1945. Dakle, Slovenija je dobila izlaz na more ETNIČKIM ČIŠĆENJEM TALIJANA. A što se tiče granice sa Hrvatskom, ako mislite da ste u pravu, zašto ne pristanete da granicu odredi institucija koja je upravo za takve sporove i utemeljena - Međunarodni sud mora u Hamburgu? E, profesore glumiš sveznalicu ali ne ide ti. Ono područje koje obuhvača današnju Slo. Istru je za vrijeme 2.svj. rata bilo naseljeno večinom Slovencima to je 60%, Talijana je bilo 40%. Da istina je, da su u gradovima bili Talijani večina ali čim si nogom zakročio iz grada svugdje Slovenci, i zbog tih 3-ju gradova bi morao čitav taj teritorij biti Talijanski!? Isto je vrijedilo za Trst, samo u centru grada su bili Italijani, svugdje okolo isključivo Slovenci. A to, da Slovenci nisu činili večinu nigdje na obali je neistina. Dobro, vjerujem, da nije namjerna s tvoje strane, jer ne poznaješ tog područja ali Slovenci su u pojasu od Trsta do Tržiča (Monfalcone) bili u velikoj večini uz obalni pojas. Zanimljivo kakve argumente si izvadio... A tko je činio večinu u gradovima Umago, Cittanova, Buie, Parenzo, Orsera, Rovigno, Fazzana, Pola, Fiume i mnogim drugim gradovima i to ne samo uz obalu, kao je vrijedilo za Koper, Izolu i Piran??? Zanimljivo, tu je ok, da je velik dio Istre i Rijeka pala pod Hrvatsku a u slučaju Slovenije, gdje smo mi činili ukupno gledano večinu to ne važi!? Nadalje je zanimljivo, da smo mi etničkim čiščenjem (što je inače laž) postigli večinu u obalnim gradovima, vi Hrvati ste u zapadnoj polovici Istre to svakako učinili čarobnim štapom! Nisi niti svjestan koliko si istovremeno s tim što si napisao, da kao vrijedi za nas, pljuvao u vlastitu čašu, i to na daleko večoj razini! Zašto ne Haag i Hamburg? Pa upravo zbog povijesnih razloga, kojih ti sudovi ne uzmu u obzir, a itekako imaju važnu ulogu što se tiče razgraničenja između nas i vas! U prijašnjom postu sam več napisao: Trst, Gorica talijanski; Pula, Rijeka hrvatski; 130 000k Slovenaca na 2000 km2 je palo pod Italiju, Hrvata 0!

BR
brathrvat
18:44 11.05.2010.

Rvati ote spat, Slovenci su nas ubili u pojam!

OB
-obrisani-
16:18 11.05.2010.

Franc, zašto se tako bojite arbitraže? Da niste možda svjesni da je međunarodno pravo na našoj strani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije