Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovarao s plenkovićem

Glavni tajnik NATO-a: S hrvatskim vlastima radit ćemo na utvrđivanju činjenica o padu letjelice

NATO Secretary General Stoltenberg and Polish President Duda hold joint news conference in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/13
12.03.2022.
u 19:01

Plenković je zatražio da NATO "utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu" na što se Stoltenberg pozitivno odgovorio.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg radit će zajedno s hrvatskim nadležnim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu, objavio je na Twitteru dan nakon incidenta odgovarajući na zahtjev hrvatskog premijera. "Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu", napisao je Stoltenberg u reakciji na zahtjev premijera za istragom. 

Video: Radi se na izvlačenju letjelice s Jaruna

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba gdje se srušila u četvrtak navečer pri čemu nije bilo žrtava već je pričinila materijalnu štetu.  Plenković je zatražio da NATO "utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu" na što se Stoltenerg pozitivno odgovorio.

"Dogovorili smo se ostati u bliskom kontaktu i zajedno utvrditi činjenice, odgovorio je Stoltenberg.

Plenković je također izvijestio da će Hrvatska intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile. Hrvatski premijer putuje u srijedu u Madrid na sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u listopadu posjetio Zagreb i tom će prigodom obići i vojnu bazu NATO-a i sastati se tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa.

NATO Secretary General Stoltenberg and Polish President Duda hold joint news conference in Brussels
1/34

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, NATO savez koristi za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu i rekao da "očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a što "upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi".

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
19:42 12.03.2022.

To je to što je ostalo od NATO-a. Birokracija, ništa drugo... Sada će se baviti papirologijom slijedećih mjeseci, čisto da izgleda da nešto rade...

Avatar Svrab
Svrab
19:53 12.03.2022.

Činjenica je to da je NATO savez nesposoban

TA
tabula
19:43 12.03.2022.

Ne znam čemu ovolika priča o NATI-u i toj raketi u Zagrebu. NATO uopće nema veze sa obranom. Nabroj te mi bilo koga, koga je NATO branio ili obranio. To je isključivo napadačka vojna organizacija ( nema potrebe da nabrajam koga su sve napali) koja je, u stvari, američka produžena ruka za sprovođenje "demokracije" u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije