Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a: 'Rusija što prije treba početi poštivati odredbe sporazuma'

Jens Stoltenberg
Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL
22.05.2020.
u 22:28

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će izići iz sporazuma Otvoreno nebo za šest mjeseci.

"Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova. Potpisnice sporazuma su gotove sve članice NATO-a, među njima i Hrvatska, te još nekoliko zemalja izvan saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija "već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom".

"Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo", rekao je glavni tajnik.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao za petak  sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

Komentara 3

SP
silvano.pilar1
18:57 24.05.2020.

To je suludo. Netko di ponoci sanja i po danu, jednostavno i jednostrano, izjavi da druga strana treba dokazati da krsi neki dogovor a ne podastre argumente. Recite, roditelji, pustili biste svoje sinove u neki rat bez razloga ? U rat gdje nije napadnuta Hrvatska ili zato jer netko ima nocne more ? Mi trebamo diplomaciju kao onomad Dubrovacka Republika a ne vojne Saveze sa Velesilama jer mi smo premali i nemamo ni novaca ni oruzje za takav rat. Dali bi samo ljude, da budu topovsko meso. Mi trebamo u rat diplomacijom ili biti neutralni. Ovo sada je pogubno za nas.

PL
@ploto@
06:44 23.05.2020.

Portal za podvođenje ?!

Avatar lustrismus
lustrismus
11:13 23.05.2020.

hohohoho jad i beda od SADista . Prohujalo sa vihorom .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije