Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Glavni tajnik NATO-a: 'Rusija što prije treba početi poštivati odredbe sporazuma'

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".
22. svibnja 2020. u 22:28 3 komentara 875 prikaza
Jens Stoltenberg
Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će izići iz sporazuma Otvoreno nebo za šest mjeseci.

"Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

United States President Donald J. Trump Speaks About Vaccine Developments Sporazum 'Otvoreno nebo' NATO sazvao hitan sastanak: Trump najavio povlačenje iz sporazuma optužujući Ruse

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova. Potpisnice sporazuma su gotove sve članice NATO-a, među njima i Hrvatska, te još nekoliko zemalja izvan saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija "već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom".

"Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo", rekao je glavni tajnik.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao za petak  sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • silvano.pilar1:

  To je suludo. Netko di ponoci sanja i po danu, jednostavno i jednostrano, izjavi da druga strana treba dokazati da krsi neki dogovor a ne podastre argumente. Recite, roditelji, pustili biste svoje sinove u neki rat bez razloga ? U ... prikaži još! rat gdje nije napadnuta Hrvatska ili zato jer netko ima nocne more ? Mi trebamo diplomaciju kao onomad Dubrovacka Republika a ne vojne Saveze sa Velesilama jer mi smo premali i nemamo ni novaca ni oruzje za takav rat. Dali bi samo ljude, da budu topovsko meso. Mi trebamo u rat diplomacijom ili biti neutralni. Ovo sada je pogubno za nas.

 • @ploto@:

  Portal za podvođenje ?!

 • Avatar lustrismus
  lustrismus:

  hohohoho jad i beda od SADista . Prohujalo sa vihorom .