Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Glavni narkoboss u regiji na izravnoj vezi s državnicima

Darko Šarić nekoliko je mjeseci uoči zapljene 2,4 tone kokaina u Južnoj Americi redovito telefonirao svojim suradnicima, a policija Crne Gore tvrdila je da ne zna gdje je i da ne zna čime se bavi
11. prosinca 2011. u 19:33 29 komentara 190 prikaza
\'11 09 2009 Pljevlja Darko Saric Biznismen is Pljevalja Na utakmici FK Buducnost FK Rudar Foto Savo Prelevic\'
Foto: Ahiva

Skandal znatno gori od “curenja” na internet filmića sa svjedočenjem Ive Sanadera u Remetincu trese Crnu Goru. Glavni akter policijsko-pravosudnog cirkusa u susjednoj zemlji opasan je igrač koji pogreške svojih suradnika krvavo naplaćuje – odbjegli narkoboss Darko Šarić.

Dvostrana komunikacija

U podgorački su dnevnik “Dan” dospjeli izlisti njegovih telefonskih poziva tijekom srpnja i kolovoza 2008. godine, nekoliko mjeseci uoči zapljene 2,4 tone kokaina u Južnoj Americi u sklopu međunarodne akcije “Balkanski ratnik”, s državnim vrhom Crne Gore! O njihovoj autentičnosti nastala je žučljiva rasprava ne samo u Crnoj Gori već i Srbiji, gdje se u Beogradu na Višem sudu vodi postupak protiv Šarića i njegovih 19 jataka zbog šverca droge. O tome tko je popis telefonskih poziva jednog od najopasnijih kriminalaca na našim prostorima dostavio novinarima, provodi se istraga.

Iako se isprva tvrdilo da su sporni izlisti krivotvoreni, čini se da nije tako jer je sačinjeno izvješće za potrebe istrage protiv Šarića u crnogorskoj policiji. Iz njega je jasno da je narkoboss kontaktirao s premijerom Igorom Lukšićem i ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Izlisti također pokazuju da je njihova komunikacija bila obostrana pa je šef crnogorske diplomacije, zabilježeno je među pozivima, prvi put zvao Šarića 10. srpnja 2008. godine, u 21.36 sati. Šarić je prije toga razgovarao sa suprugom jednog od svojih suradnika. Crnogorski je ministar drugi put zvao Šarića 12. kolovoza iste godine u 20.22 sata, a Šarićev je mobitel lociran tada na baznoj stanici u Pljevlju. Dva se puta tijekom 2008. godine čuo s crnogorskim premijerom, i to nekoliko minuta nakon što je obavio razgovor s mlađim bratom Duškom Šarićem, kojem se sudi za šverc kokaina i pranje novca u bjelopoljskom Višem sudu. Lukšića je prvi put zvao 15. kolovoza 2008. godine, u 01.17 sati poslije ponoći. Prije toga je razgovarao s budvanskim poduzetnikom Ivanom Delićem, a premijera je zvao ponovno isti taj dan u 23.13 sati.

Zanimljivo je da su tijela kaznenog progona Crne Gore u vrijeme kada je Šarić bez problema kontaktirao s političkom elitom u državi tvrdila da nemaju konkretnih spoznaja o njegovim kriminalnim radnjama. Čini se da crnogorska policija u ovom slučaju skače sama sebi u usta s obzirom na to da je iz ispisa telefonskih poziva jasno da je Šarić bio pod “mjerama” i 2008. godine, dvije godine prije nego što je protiv njega srbijansko Tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo optužnicu za šverc 2,4 tona kokaina. Zbog toga se nameće pitanje nije li mu tamošnja policija, s obzirom na Šarićev utjecaj u društvu, dopustila da se skloni na sigurno te kasnije s figom u džepu surađivala sa srbijanskim tužiteljstvom, ali i ostalim policijama u regiji, uključenim u lociranje crnogorskog narkobossa i njegovih suradnika? Šarić je prije nego što mu je “pala” pošiljka kokaina u Južnoj Americi kontaktirao, čini se, s nekim osobama i u Hrvatskoj.

Dva SMS-a poslao je 14. kolovoza 2008. godine u 12.48 sati prema mobitelu u jednoj hrvatskoj mreži. S drugim mobitelom, također iz naše mreže, ostvario je kontakt dva dana poslije. Tko se služio ovim brojevima, zasad je nepoznato, a čini se da oni više nisu u funkciji jer se prema njima ne može ostvariti poziv. Moguće je da su to bili prepaid brojevi Šarićevih kompanjona u Hrvatskoj kojima su se služili kraće vrijeme. Ništa neobično s obzirom na to da je poznato kako je Šarić u Istri imao nekretnine, a pad njegove pošiljke kokaina ostavio je krvavi trag i u Hrvatskoj.

Krvavi trag i u Hrvatskoj

Smatra se da je zbog “Balkanskog ratnika” u manje od godinu dana bilo ubijeno oko deset osoba. Prva je žrtva vjerojatno bio Kotoranin Tripo Penović, likvidiran u lipnju 2008. godine u Zagrebu. Njegov ubojica nije otkriven, a nakon što je smaknut u klasičnoj “sačekuši” u Maksimiru, policija je otkrila Penovićeve veze i poslove. U Hrvatsku se doselio iz Crne Gore, u Istri se bavio ugostiteljstvom, a navodno je bio povezan i s nekim iznudama. Nakon njegove smrti otkriveni su i računi preko kojih su prošli milijuni, a odakle mu novac, nije razjašnjeno. Prema nekim informacijama, čini se da je bio glavni Šarićev dobavljač droge za Hrvatsku. S “Balkanskim ratnikom” su se povezivale još dvije likvidacije u nas, od čega je posebno brutalna bila ona Cvetka Simića zvanog Preletač. On je početkom 2010. godine dekapitiran i raskomadan pronađen na Jarunu. Za njega se utvrdilo da je često boravio u Zagrebu u stanovima na Laništu, gdje je živio i Mario Sova, kojeg je navodno poznavao, ali i “zemunci” Miloš Simović i Sretko Kalinić, koji su se povezivali s Preletačovom brutalnom likvidacijom. Simić je nekoliko dana prije svoje smrti bio kratko u Sloveniji i ondje se sastao s Dragom Tošićem, koji se smatra vođom Šarićeva klana u toj zemlji.

Pad hrvatske veze označio kraj klanaPad

Pad hrvatske veze označio kraj klana

Pad Darka Šarića započeo uhićenjem Istranina Anastazija Martinčića u listopadu 2009. godine u Urugvaju. Bio je uključen u šverc droge, a na njegovu je brodu Maui u luci Rio Santa pronađeno 2,2 tone bijelog praha čistoće 97 posto. Njega je za ovaj “posao” angažirao Marko Vorotović, jedan od optuženih da je dio Šarićeve skupine. Iz podataka u Martinčićevoj putovnici vidi se da je u Srbiju ušao 23. svibnja 2009. godine preko graničnog prijelaza Bratovci, a dan poslije napustio je ovu zemlju. Prisluškivanjem Šarićevih jataka policija je ustanovila da su Draško Vuković i Dragan Labudović, prema nalogu narkobossa, u lipnju 2009. godine kupili Martinčiću avionsku kartu za Atenu te kartu za kasniji put u Južnu Ameriku. Martinčić je u Grčku išao radi kupnje jahte kojom se droga trebala prebaciti na prekooceanski brod te nakon toga u Europu. Platio ju je 265.000 dolara u gotovini. Kasnije je urugvajska policija na toj jahti pronašla 55 vodootpornih torbi u kojima je bilo 1917 paketa kokaina vrijednog oko 250 milijuna eura omotanog gumenim balonima različitih boja. Martinčić je tada uhićen, a čitava akcija nazvana “Balkanski ratnik”.

Duška Šarića uhitili tek n

Duška Šarića uhitili tek na zahtjev Talijana

Duško Šarić, mlađi brat crnogorskog narkobossa, uhićen je u Crnoj Gori potkraj 2010. godine zbog šverca 3,5 tona kokaina i pranja novca u operativnoj akciji “Loptice” koju je provodila talijanska policija. Uz mlađeg Šarića, tada je bilo uhićeno ukupno 87 osoba uključenih u međunarodni krijumčarski lanac. Prema nekim interpretacijama, zbog optužbi da “štite gazdu s Pljevlja” crnogorske su vlasti tada pristale na kompromis i uhitile Šarićeva brata kojeg su tražili Talijani, samo kako bi sa sebe skinuli etiketu države u kojoj mafija vodi glavnu riječ. Iznoseći svoju obranu na sudu u Bijelom Polju, mlađi je Šarić u srpnju prošle godine kazao da je proces protiv njega pokrenut jedino zato što Beograd traži njegova brata, o kojem nije želio govoriti kao ni o njegovim poslovima.

– Jedini je problem što sam bio vlasnik tvrtke. Izgleda da je to kazneno djelo zbog kojeg sam kriv. S pranjem novca nemam veze – kazao je Šarić mlađi. Sud mu je zbog postupka blokirao dionice u listu “Pobjeda”, benzinsku crpku, stanove, aute i poslovnu zgradu.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • dreamteam:

    Glavu u vrecu kokaina i lijepo sve omotati selotejpom.

  • -obrisani-:

    Saric se nalazi na Sjevernom djelu --KOSOVA--,ahahahhahahahahahhah

  • jamanuša:

    Cijeli život slušam onu Crna Gora jest malena ali je časna i poštena. bolje bi pristajalo mala zemlja veliki trovač.