Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U SAD-U

Glavni kandidati u utrci za Bijelu kuću Trump i Clinton bliže nominaciji

Donald Trump i Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
20.04.2016.
u 08:42

Trump je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojanih oko 40 posto

Glavni republikanski kandidat za nominaciju u utrci za Bijelu kuću Donald Trump osvojio je u utorak republikanske predsjedničke predizbore u državi New York, približivši se osvajanju dovoljnog broja kandidata za dobivanje nominacije, no večer je bila nešto neizvjesnija za Hillary Clinton, favoritkinju za nominaciju američkih demokrata.   

Newyorški multimilijarder ostvario je veliku pobjedu u svojoj matičnoj državi čime je dobio snažan vjetar u leđa u osvajanju 1237 glasova stranačkih elektora potrebnih za nominaciju.

Glavna demokratska kandidatkinja Hillary Clinton također je ostvarila pobjedu u New Yorku, koji je jednom predstavljala kao senatorica u američkom Kongresu, otupljujući zamah svome stranačkom rivalu Bernieju Sandersu i ostvarivši veliki korak prema dobivanju stranačke predsjedničke nominacije. No američke TV postaje nisu odmah objavile pobjednika na strani demokrata ocjenjujući da, iako Clinton vodi, prvi rezultati pokazuju njezinu izjednačenost sa Sandersom, iako joj je trebala jasna pobjeda nakon što je njezin protukandidat ostvario seriju od sedam od posljednjih osam stranačkih utrka. Rezultati su nešto poslije pokazali osvajanje 60 posto glasova za Clinton u odnosu na 40 za Sandersa. 

Pobjede Trumpa i Clinton u jednom od najvećih državnih predsjedničkih predizbora do sada dalo je važan poticaj oboma kandidatima za jake pozicije sljedećeg utorka, na kojima se također očekuje njihov dobar rezultat na novih pet predizbora u sjeveroistočnim američkim saveznim državama.

Trump je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojenih oko 40 posto, lako pobijedivši rivale, senatora Teda Cruza iz Teksasa, i guvernera Ohija Johna Kasicha, čime je došao u poziciju da osvoji većinu ili svih 95 glasova elektora.

Trump, koji je i dalje nepopularan kod republikanskog stranačkog vodstva i aktivista, u ove je predizbore ušao s osvojenih 756 stranačkih glasova do sada, dok je Cruz imao 559, a Kasich 144, navodi Associated Press. Ako ne osigura dovoljan broj glasova do stranačke konvencije u srpnju u Clevelandu, elektori će moći prelaziti drugim kandidatima.

Pobjeda Hillary Clinton u New Yorku nad senatorom iz Vermonta Sandersom trebala bi povećati njezino vodstvo od 244 stranačkih glasova u odnosu na Sandersa i učiniti njemu gotovo nemogućim nadoknaditi deficit i osvojiti 2383 stranačka elektora potrebna za nominaciju po pravilima koja vrijede kod Demokrata po kojima se delegati alociraju proporcionalno na temelju rezultata u svakoj državi.

Predizbori u New Yorku bili su praćeni neregularnostima pa je tako više od 125.000 ljudi nestalo s popisa u toj državi od oko 4 milijuna birača koliko se procjenjuje da ih izlazi na predizbore.

Komentara 5

DS
darko.sabljak
10:17 20.04.2016.

Tako je, bravo. Najbolje sto se moze dogoditi Americi je Trump, ali mediji po obicaju iskrivljavaju sliku o njemu, iako u Americi vrlo dobro znaju tko je, ali i sam doprinosi pomalo tome, sto navodi na pomisao da je sve dogovoreno. Ideja je ova, i ocito funkcionira. Trump svim mogucim trikovima cisti put i jednog po jednog izbacuje iz utrke (!), da bi na kraju prepustio ovoj babi, glavnu nagradu. Za tu uslugu ce naplatiti sigurno dobru cifru, politika i politicari su mu mrski. Ne voli sa idiotima imati posla. Show koji izvodi, sluzi tome da privuce sve moguce slojeve, da bi na kraju, zbog bolesti ili drugog razloga, babi prepustio utrku. Tko ga poznaje, zna da ovaj Trump, nema veze sa pravim Trump-om, koji je jedan od pametnijih i sposobnijih Amerikanaca, koji sve sto radi, radi zbog businessa tj. novaca. A, cini se, ovo ce dobro naplatiti. Bravo Trump.

MA
..Marsijanac
21:25 20.04.2016.

Jasno sam rekao vec odavno da ce nam novi predsjednik biti Donald Trump.

Avatar d-ano
d-ano
22:21 20.04.2016.

..nekad napredna amerika,,,losih prikrivenih manira,,predsjednike skida metkom,,,,samo 2,3sek ..sniper i Clinton je predsjednica,,,,,i to nece biti nista novo i neocekivano od njih smo svega i svacega vidjeli za posljednjih 20..tak godina,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije