Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVRIĆEV NASLJEDNIK

Glavni inspektor Mirko Šundov najizgledniji je kandidat za načelnika Glavnog stožera

Mirko Šundov
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
02.02.2016.
u 08:20

Nagađa se da bi i general Drago Lovrić mogao nastaviti karijeru u vojnoj diplomaciji (SAD) ili u sigurnosno-obavještajnom sustavu RH

Načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu Dragi Lovriću za mjesec dana istječe mandat i, nastavi li se tradicija, do zadnjeg trenutka neće se pouzdano znati ime njegova nasljednika. No možda se s otkrivanjem imena požure predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tim Orešković, koji će na današnjem susretu na Pantovčaku, očekuje se, razgovarati i o novom načelniku.

Kao potencijalni Lovrićevi nasljednici spominju se njegov zamjenik general Dragutin Repinc, zapovjednik HVU general Slavko Barić, zapovjednik Kopnene vojske general Mate Ostović, glavni inspektor obrane general Mirko Šundov i vojni predstavnik RH pri NATO-u i EU general Mate Pađen. Barića se spominjalo i prije četiri godine, no u zadnji ga je čas “prestigao” Lovrić. Njegove šanse sada se ocjenjuju slabim jer je najstariji general u Stožeru. Vjerojatno bi bio problem i Pađena aktivirati jer je dužnost u Bruxellesu preuzeo nedavno, u ožujku 2015.

Vojni kuloari kao najizglednijeg spominju Mirka Šundova, koji je, zanimljivo, s mjesta našeg vojnog izaslanika u Bruxellesu povučen nakon ni tri godine mandata. Tumačilo se to željom nekih krugova da mu “blokiraju” karijeru. Stavljen je, naime, na mjesto glavnog inspektora, s kojeg, kažu, nastavak karijere često vodi do – umirovljenja. Ovaj bi put moglo biti drukčije.

Šundov je bivši zapovjednik 4. gardijske brigade, zapovjednik ZP Knin, završio je Ratnu školu, diplomirao na FPZ-u, doktorirao na PMF-u. Bio je zapovjednik Ratne škole i HVU, a završio je i studij u Centru za sigurnosne studije “George C. Marshall” u Garmisch Partenkirchenu. Nagađa se i da bi Lovrić mogao nastaviti karijeru u vojnoj diplomaciji (SAD) ili sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

>> General Lovrić odlikovan francuskim odličjem Legije časti

>> Tri tragedije u osam mjeseci: U MORH-u nema provjere psihijatra

Komentara 7

DA
danijelrukavina4
08:33 02.02.2016.

Šundov bu OK.

ZO
Zonasumraka4
08:46 02.02.2016.

Bitno da nije iz udbaškog miljea....,treba aktivirati sve one koji su nas zadužili u domovinskom ratu,a stare JNA kadrove šut u guzicu.

OR
orguz
08:50 02.02.2016.

on je oficir JNA, ali i mnogo gore od toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije