Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZIGRAO POLICIJU, TAJNE SLUŽBE I SUD

Glavaša u Tomislavgradu čuvaju stranački kolege

08.05.2009.
u 23:11

Branimir Glavaš, jučer nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, nalazi se u Bosni i Hercegovini! Prema izvorima iz BiH, bivši saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić Glavaša je dovezao u svoje selo Grabovicu pokraj Tomislavgrada. Kako doznajemo, Glavaš je dobio i BiH državljanstvo s adresom u općini Ljubuški.

Četiri godine pravosudnog cirkusa

Odvjetnik Madunić: Glavašu je danas Vukovar drugi put pao

Od presude do pritvora: Slijedi skidanje imuniteta

Videoporuka Branimira Glavaša

- Tražite generala Glavaša? - uzvratila nam je skupina mladića ispred kafića u Grabovici kada smo ih pitali gdje je kuća Ivana Drmića.

Redovit gost kafića
- Otišli su u Tomislavgrad. Sačekajte malo, doći će, svaku večer su ovdje na piću - kazali su nam i pokazali prema kući pred kojom nas je dočekala Drmićeva majka.

- Ne znam ništa o Glavašu, nikada nije bio ovdje. Odakle vam ta informacija? - pitala nas je pokušavajući skriti ironičan osmijeh.

U tomislavgradskim kafićima general je, kako Glavaša tamo svi oslovljavaju, već redovit gost.

Od pritvora do presude

Apsolutni gospodar Osijeka

Prvo 'yugo 45', onda Dubrovačka 30 i na kraju selotejp

- Malo se provozajte po gradu, naići ćete na vozilo osječkih tablica. To su oni - govorili su nam u Tomislavgradu. Tamo su Glavaš i Drmić jučer popodne popili piće i otišli, pretpostavlja se u Ljubuški, gdje je Glavaš i prijavljen. Njegov dolazak u policiji nisu registrirali.

 Doznaje se da bi Glavaš mogao biti kod bratića jer su njegovi iz toga kraja, iako je Glavaš rođen u Osijeku. Glavaš potječe iz hercegovačkog sela Drinovaca pokraj Gruda, gdje se rijetko pojavljivao. Ne namjerava se predati i dragovoljno otići na služenje zatvorske kazne.

“Ako ga država želi spremiti iza rešetaka, policija će ga morati pronaći i uhititi”, kažu nam upućeni. Međutim, formalno, Glavaš je i dalje slobodan sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o skidanju imuniteta, a nakon toga izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ne odredi pritvor. Tek nakon toga, ako ga policija ne bude uspjela pronaći i odvesti u pritvor, moći će se reći da je u bijegu.

Osuđen je na deset godina, što je spojena kazna od 5 godina za slučaj “garaža” i 8 godina za slučaj “selotejp”. No, presudu koju je izrekao sudac Željko Horvatović Glavaš nije čuo jer se na suđenju nije pojavio, kao ni njegova nekadašnja tajnica Gordana Getoš Magdić. Ona je osuđena na 7 godina zatvora, a zapovjednik Samostalne uskočke satnije Ivica Krnjak na 8 godina. Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, koji su sudjelovali u izvršavanju Glavaševih naredbi, osuđeni su svaki na pet godina.

Dojava iz vrha
Sudac je odbacio bilo kakvu političku konotaciju vezanu uz proces jer je glavna rasprava vođena punih 18 mjeseci i izvedeni su mnogobrojni dokazi.

– Nedvojbeno je potvrđeno da je Glavaš imao veliku i važnu ulogu u obrani Osijeka, ali i da je počinio kaznena djela – rekao je sudac koji je Glavašev angažman u obrani uzeo kao olakotnu okolnost. U slučaju “garaža” Glavaš je osuđen jer je znao da njemu podređeni neovlašteno lišavaju slobode i zlostavljaju civile.

U slučaju “selotejp” osuđen je jer je zapovjedio da Ivica Krnjak i Gordana Getoš-Magdić liše slobode, zatvore, zlostavljaju i usmrćuju civile.

Na teret im se stavlja smrt Branka Lovrića, Alije Šabanovića, dr. Milutina Kutlića, Svetislava Vukajlovića, Bogdana Počuče i jedne žene. Smrt Jovana Grubića izostavljena je jer je ubijen tupim predmetom, što je drukčiji modus operandi od ostalih, koji su ustrijeljeni. Izostavljena je i smrt Đorđa Petkovića, za kojega je optužnica tvrdila da je nestao u garaži, no to nije nedvojbeno dokazano pa se sud priklonio onome što je za optuženoga povoljnije.

Jaja na zgradu HDZ-a
– Znali smo za presudu, javljeno nam je iz kruga Sanaderovih suradnika da premijer ultimativno zahtijeva od suca višegodišnju robiju. To je bio razlog što je najuže vodstvo HDSSB-a donijelo odluku da se general Branimir Glavaš skloni na sigurno – rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a.

– Od samog početka nismo vjerovali u ovaj sud, pa ne vjerujem ni sada. Znam da je moj otac ‘91 bio heroj, da je obranio Hrvatsku. Znam da to vjeruje i Ivo Sanader kojem će, nadam se, uskoro suditi narod, ali i vječni sud – kazao je Glavašev sin Filip. Uz glasne povike “Branimir Glavaš” i pjesmu Miroslava Škore “Sude mi”, tristotinjak osoba negodovalo je u Osijeku zbog presude njihovu, kako ga sami zovu, heroju. Neki od okupljenih zasuli su zgradu HDZ-a jajima.


S novom putovnicom Glavaš je potpuno siguran u Ljubuškom

Branimir Glavaš kao državljanin BiH prijavio je prebivalište u Ljubuškom. Sada slijedi standardna procedura, kao i za druge bjegunce. Ako mu Sabor skine imunitet, a policija RH raspiše tjeralicu, u BiH će biti uhićen. Pozvat će se na državljanstvo BiH, a kada utvrde da ga posjeduje, pustit će ga na slobodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije