Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glavaš "počašćen" srbijanskom optužnicom, Šeks je i ne priznaje

Beograd poslao optužnicu za Šeksa, Vekića, Glavaša, Merčepa i još 40 vukovarskih branitelja
21. rujna 2011. u 11:58 720 komentara 9 prikaza
šeks
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Vijeće za ratne zločine beogradskog Višeg suda podignulo je optužnicu za ratni zločin i genocid u Vukovaru protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa te 40 vukovarskih branitelja! Optužnicu je u utorak na osječkom Općinskom sudu primio ratni ministar unutarnjih poslova I. Vekić.

– Optužnica je u biti prijepis optužnice srbijanskog Vojnog tužilaštva iz 1992., a tereti nas se za ubojstvo 13 civila i šest neidentificiranih osoba. Iako neidentificirani, i ti su ljudi Srbi, bar tako kažu – cinično je kazao Vekić koji je primio dio optužnice na ćirilici pa se i sam potpisao – ćirilicom.

Optužnica, dodao je, nije bezazlena stvar. S njom je, kaže, cijela Hrvatska na optuženičkoj klupi.

– Teze su kao i u Gotovininu predmetu. Da smo se udružili da bismo istrijebili Srbe. U optužnici jasno piše da smo se zalagali za uništenje srpske nacionalne skupine na području općine Vukovar, organizirali akcije zastrašivanja, prijetnje, privođenja, psihička i fizička zlostavljanja, postavljanje minsko-eksplozivnih naprava, a sve radi stvaranja neovisne države Hrvatske u kojoj ne bi bilo srpske nacionalne manjine. A mi ih pozivamo na Brijune, u Vukovar, grlimo se s njima – naglasio je Vekić.

Ministar obećao pomoć

Upoznati ga s optužnicom, dodao je, došao mu je u utorak u kućni posjet sam ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

– Korektno smo razgovarali i obećao mi je pomoći u okviru zakona – zaključio je. Naglasio je da njega nitko neće uhićivati jer su navedene optužbe javno sramoćenje hrvatskog naroda.

– Optužnice, rješenja i odluke tužiteljstava bivše JNA i vojnih sudova JNA ne priznajem jer smatram da su to akti jedne zločinačke organizacije. JNA koju je Hrvatska porazila, armije koja je bila agresor na Hrvatsku – rekao je Šeks za optužnicu koju – poručio je – neće primiti u ruke. Dodao je i da protiv njega nije raspisana tjeralica, ali da ne namjerava napuštati zemlju pa nema opasnosti da će biti uhićen na granici.

– Srbija je sebi jednim zakonom prisvojila pravo da njezino pravosuđe bude kao haaško. Uzeli su si za pravo da procesuiraju i uhićuju na temelju po njima zatraženih tjeralica državljane svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije za bilo koje kazneno djelo povezano s ratom. Uzeli su si pravo da mogu tražiti tjeralice pa kada se državljanin Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore nađe bilo gdje u svijetu, da ga Interpol tih zemalja uhiti i sprovede srbijanskim sudovima. To su radili Tihomiru Purdi, Jovanu Divjaku, Ejupu Ganiću. Hrvatska na to ne može utjecati, na to mogu utjecati drugi forumi međunarodne zajednice, da Srbija odustane od tog zakona. Meni takvu optužnicu neće ni dragi Bog uručiti – rezolutan je Šeks.

Kako smatra, “tihom diplomacijom” treba rješavati da dođe do storniranja postupaka.

– Srbija je bila prisiljena progutati gorku pilulu i uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića da bi se približila EU. Možda to treba kompenzirati sad na ovaj način, to je jedan od mogućih scenarija – smatra Šeks razlogom podizanja optužnice.

Optužnicu nije zaprimio ni Branimir Glavaš, osuđenik za ratni zločin u Osijeku, koji kaznu zatvora izdržava u Mostaru. Zanimljivo, i njemu i Šeksu poslana je na istu adresu – Slavonska 10 u Osijeku, što je inače Glavaševa rodna kuća.

– Izuzetno sam počašćen tom srpskom optužnicom. S obzirom na to da su mene Šeks i njegovi kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi montirali pred hrvatskim sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. Budući da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek, siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna – pročitali su njegovu poruku članovi HDSSB-a. Prispjela optužnica nije iznenadila vukovarske branitelje, kaže nam predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Ivan Kovačić. Srbija, dodaje, ide redom i pokušava sebe predstaviti žrtvom, a Hrvate agresorima.

– Branitelji iz optužnice bili su zatočeni u srpskim logorima i po devet mjeseci. Priznali bi i Boga i vraga samo da batine prestanu, a sad im se na osnovi iznuđenih priznanja želi suditi – kazao je Kovačić dodajući i da su mnogi koji se navode u optužnici već davno mrtvi.

U DORH-u još ništa

Beogradska optužnica protiv 44 osobe, predvođene potpredsjednikom Sabora, do jučer nije stigla u Državno odvjetništvo. Odande je poručeno da ni DORH niti nadležna državna odvjetništva u tom slučaju nisu ovlašteni postupati, jer je sve u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Vjerojatno će dokumentacija biti poslana u Hrvatsku, kako bi naši sudovi odlučili ima li elemenata za daljnji progon.

Ministar Bošnjaković: Vjerujem da

Ministar Bošnjaković: Vjerujem da će se predmeti obustaviti, kao u slučaju V. Bosanac
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije znao puno reći o optužnicama jer je dio dokumentacije, istaknuo je, manjkav. Podsjetio je da je Vojno tužiteljstvo Srbije devedesetih godina podiglo takvu optužnicu.

– Sada treba vidjeti je li i što je preuzelo sadašnje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine – rekao je i napomenuo da se u ovoj fazi ne traži izručenje ni ispitivanje niti da Hrvatska preuzme te procese na sebe. 
– Traže samo da uručimo dokumente koji svi nisu ni dostavljeni – rekao je Bošnjaković koji se našao s Vekićem zbog optužnice. Dodao je i kako vjeruje da se stvari razvijaju u duhu kao što je bilo u predmetu Purde i Vesne Bosanac. Dakle, da se predmeti obustave.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • passat:

    Gospodo draga vidite samo koliko srba ima u vrhu sdp njihova stranka gong, tv Pusićeva za ljudska prava Čaćićev hns u Vukovaru imam osjećaj da je uselilo pola Srbije

  • -obrisani-:

    Svakim danom se dokazuje da desničari imaju razuma, ljevica odnarođena(pod nju ide i hdz) nema osjećaja realnosti.

  • kuda_ide:

    hart** Moj pozdrav prema tebi....:-))))