Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. obljetnica

Glavaš pisao HNK: Doviđenja, dragi prijatelji, vidimo se u Osijeku

\'17.03.2011., Zenica - General Branimir Glavas koji sluzi kaznu za ratni zlocin u KPD Zenica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Anto Magzan/PIXSELL
16.11.2011.
u 13:00

Surova nepravda, licemjerje, izdaja pojedinca udaljili su me od mojih prijatelja i moga grada. Unatoč tome, vjerujte, nije mi žao. Da živim još jedan život, učinio bih sve isto, napisao je Glavaš.

"Istina uvijek pobjeđuje. Za pravdu se treba izboriti, treba vjerovati u pobjedu i ona će doći. Surova nepravda, licemjerje, izdaja pojedinca udaljili su me od mojih prijatelja i moga grada. Unatoč tome, vjerujte, nije mi žao. Da živim još jedan život, učinio bih sve isto. Vratit ću se mojem gradu uzdignute glave ponosan na sve što sam učinio u životu. Pratim sve što se događa u Osijeku, tako da znam za velike uspjehe koje naše kazališta postiže. Nisam pogriješio i nisam se uzalud zalagao da se stvore uvjeti za normalan rad. Doviđenja, dragi prijatelji, vidimo se u Osijeku", dio je pisma Branimira Glavaša poslanog iz zatvora u Mostaru osječkim kazalištarcima povodom obilježavanja 20. obljetnice srpskog granatiranja HNK.

Pismo tadašnjeg zapovjednika obrane grada koji je tog 16. studenog 1991. (kada su iz smjera okupirane Baranje s četiri zapaljive fosforne granate pogodili zgradu) naložio da se prvo obnovi uništeno kazalište – pročitala je glumica Mira Perić-Kraljić.

– Ljutit, ali ne govoreći ništa, tog je 16. studenog 1991. kazalište obišao zapovjednik obrane grada Branimir Glavaš. Netko iz pratnje tada je rekao: "Kad završi rat i obnovimo gospodarstvo, obnovit ćemo i kazalište". Glavaš je uz britak pogled koji te ukopa uzvratio: "Ne govori gluposti! Prvo će se obnoviti HNK!" I tako je bilo, već 28. prosinca 1994., unatoč ratu, obnovljeno je kazalište otvorio predsjednik Franjo Tuđman. Uvjeravam vas, za tri godine, na 20. obljetnici obnove HNK, govorit će B. Glavaš – naglasio je intendant Božidar Šnajder.

Glavaša se, naravno, dotakao i župan Vladimir Šišljagić podsjećajući da je samo tog dana u granatiranju Osijeka stradalo dvoje civila, a 20-ak ih je ranjeno.

– Samo do 16. studenog 1991. u osječku je bolnicu primljeno 2608 ranjenih građana. Čak 400 već je tada poginulo od granata – kazao je Šišljagić.

Komentara 26

VA
valis
13:45 16.11.2011.

Jel bi opet krao glasove za Sanadera i tako ga doveo na vlast u Hdz...skoro si nas unistio bitango..sve ono sto si napravio dobro kao zapovjednik obrane Osijeka si popljuvao zbog svoje mrznje prema Pasalicu i iz ciste gluposti ii ljubomore doveo si na vlast najjace hrvatske stranke sitnozuboga sanadera cime si pokazao i da si sam rijetki sitnozubi primjerak..nisi smio zbog osobne mrznje upropastiti i nanijeti toliku stetu svima nama..tko te hebe..

VA
valis
13:59 16.11.2011.

Nikad ti necemo oprostiti jer si sanadera doveo na vlast u Hdz pored toliko drugih sposobnih ljudi..steta koju si naneo je nesaglediva a sve zbog osobne ljubomore i ega...da si mislio na Hrvatsku to nebi napravio..sram te bilo!!!

07
0720
04:39 17.11.2011.

Hajde vi Srbi (kamocemo,sestravlatka)idite u u p.... materinu tamo preko Drine i pustite nas Hrvate na miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije