Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZJEDINJENI BIRAČI

Glasovi vukovarskih Srba presudit će tko će biti novi gradonačelnik?

Vukovar: U posebnim epidemiološkom mjerama krenula Kolona sjećanja
Emica Elvedji/PIXSELL
15.12.2020.
u 09:10

Treba znati i kako u Vukovaru, prema posljednjem popisu stanovništva, živi više od 34 posto građana srpske nacionalnosti, što je velik bazen glasača

Svibanjski lokalni izbori u Vukovaru bit će jedni od zanimljivijih uopće u Hrvatskoj, a već sada se prema nizu pokazatelja može reći kako će odlučivati svaki glas. Vrlo lako je moguće da će vukovarski Srbi biti ti koji će svojim izlaskom na glasanje ili neglasanjem odlučiti tko će biti novi gradonačelnik Vukovara.

Trenutno je izvjesno kako će se na izborima pojaviti trojica jakih kandidata – aktualni gradonačelnik Ivan Penava, Željko Sabo (SDP) i vrlo vjerojatno Nikola Mažar (HDZ), a još se čeka odluka Marijana Pavličeka (HKS) i još nekih koji važu svoje izborne (ne)prilike. Već samo ta imena govore koliko je hrvatsko biračko tijelo u Vukovaru razjedinjeno, što su pokazali i srpanjski parlamentarni izbori. U Vukovaru je tada HDZ osvojio 37,82% (3124 glasa), Domovinski pokret 33,32 (2752) i SDP 19,84 (1639).

Treba znati i kako u Vukovaru, prema posljednjem popisu stanovništva, živi više od 34 posto građana srpske nacionalnosti, što je velik bazen glasača. U cijeloj toj priči treba uzeti u obzir koaliciju na državnoj razini HDZ-a i SDSS-a, kao i činjenicu da Srbi, ako ne glasaju za srpske stranke, najčešće glas daju SDP-u. Penava se pak može nadati da će te izborne nedjelje vukovarski Srbi ostati u svojim domovima.

– Sve pokazuje kako će Srbi u Vukovaru, zbog velike razjedinjenosti među glasačima hrvatske nacionalnosti i još veće podjele od centra na desno, biti ti koji će „odlučiti“ tko će biti novi gradonačelnik Vukovara. Međutim, to je i pritisak za srpsku zajednicu koja će određenom dijelu građana biti krivac za rezultat – rekao je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

– Kako je tko radio, tako će snositi posljedice toga rada i odluka ili pak dobiti nagradu – rekao je Kolar

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
10:20 15.12.2020.

znači pobjedit će hdz

AV
Avimm
10:00 15.12.2020.

Evo nama opet uvoznih glasova,da nitko nezna zatvoriti granice prema Srbiji i BiH dok traje glasovanje

ME
Meter
09:34 15.12.2020.

Ne volite politički pluralizam, svi trebaju glasati samo za HDZ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije