Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organski zakon

Glasovanje u Saboru ugrozilo vaučere za struju?

Dragica Zgrebec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.09.2015.
u 20:35

Ako netko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud bi mogao srušiti zakon jer nije donesen potrebnom većinom od 76 ruku, koliko ih je potrebno za donošenje organskih zakona.

Iako su saborski zastupnici danas donijeli izmjene Zakona o tržištu električne energije kojim se trebali omogućiti vaučeri za električnu energiju za siromašne građane, moglo bi se dogoditi da taj zakon padne.

Naime, ako netko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud bi mogao srušiti zakon jer nije donesen potrebnom većinom od 76 ruku, koliko ih je potrebno za donošenje organskih zakona. Iako je nakon glasovanja predsjedavajuća Dragica Zgrebec rekla da zakon donesen sa 76 glasova, elektronički sustav glasovanja zabilježio je da je to ipak bilo 75 glasova za, četiri protiv i 23 suzdržana.

Posljednji put kada se pokušavalo mijenjati ovaj zakon, nekim drugim izmjenama, u siječnju 2014. godine, to vladajućima nije pošlo za rukom. Tada je prije glasovanja predsjedavajuća Dragica Zgrebec zastupnicima rekla da je zakon organski, nakon čega je 76 zastupnika pristupilo glasovanju, no kako je Mirela Holy bila protiv, a 75 zastupnika za, zakon nije prošao. Danas Zgrebec zastupnike nije izvijestila da je riječ o organskom zakonu, i još je nakon glasovanja rekla da je zakon prošao jer je za njega glasovalo 76 zastupnika. Međutim, elektronički sustav glasovanja pokazuje da je ipak bilo samo 75 glasova.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy danas nije vidjela točno brojčano stanje glasova pa će tražiti očitovanje tajništva Sabora, a ovisno o rezultatu dobivenog ne isključuje mogućnost podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

>> Siromašnima je trebalo pomoći i prije, a ne tik prije izbora

>> SDP sve bliže HDZ-u, BDP, švicarac, vaučeri za struju... očito pomažu

Komentara 7

HR
hromcan
21:41 18.09.2015.

Zašto ja ,a i svi ostali građani ove napačene države koju SDP pokušava uništiti moramo plačati struju po redovnoj cjeni dok (svaka čast siromašnima) oni koji izgravaju socijalne slućajeve neće plačati redovnu cjenu JA SAM PROTIV.

UI
Uvijek_iskreno
23:56 18.09.2015.

pa valjda je bitnija situacija oko imigranata, radi se o nacionalnoj sigurnosti koju su ugrozili premijer i ostoja ranković

Avatar comparator
comparator
21:58 18.09.2015.

Ko ih više može smisliti organski i anorganski !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije