Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U KATASTRU

GLAS traži objedinjavanje katastra i gruntovnice i osnivanje nove agencije koja bi se time bavila

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.09.2019.
u 12:13

Anka Mark Taritaš traži obnovu katastra koji potječe još iz 1806. godine kako bi dobila investitore na izgradnju.

GLAS traži objedinjenje katastra i gruntovnice te osnivanje posebne agencije koja bi se time bavila. Zato je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš danas na konferenciji za medije najavila da bi idućih dana u saborsku proceduru trebali uputiti izmjene zakona kojima će se to omogućiti.

  • - Još 1806. car Franjo I. naredio je da se za zemlje koje su bile u sklopu monarhije napravi katastar. I danas, toliko godina nakon te odluke, Hrvatska još uvijek funkcionira na temelju tog katastra. U digitalno doba sve može vidjeti na stranicama katastar.hr, no to ne odgovara stvarnom stanju i zato predlažemo objedinjavanje katastara i gruntovnice te osnivanje posebne agencije koja će se time baviti – kazala je Mrak Taritaš. Dok se tako nešto ne napravi, nastavlja, neće biti povjerenja građana u institucije, ali i povjerenja investitora u Hrvatsku.

  • - To je moguće napraviti u jednom mandatu i dok to ne napravimo investitori će nas zaobilaziti u luku – vjeruje Mrak Taritaš.

Njena stranačka kolegica Nada Turina Đurić komentirala je stanje u željeznicama, podsjetivši na inicijativu bivšeg europarlamentarca Joze Radoša koji je amandmanima na rezoluciju iz 2017. godine osigurao da se regionalne željezničke mreže uključe u europsko financiranje.

- To je bila odlična podloga za pregovore sa Slovenijom. Međutim ta će inicijativa ostati mrtvo slovo na papiru ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore. Time bi se ostvario san o ravničarskoj pruzi Zagreb-Rijeka koja bi donijela benefite za Hrvatsku – ocijenila je Nada Turina Đurić.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DO
dopizdilomi
12:28 20.09.2019.

Ma to, još nam treba agencija, zavoda, udruga i ne znam čega. Objediniti katastar i gruntovnicu i zna se DRŽAVA JE GAZDA, BOG I BATINA.

RO
Rope22
13:45 20.09.2019.

Gunja-trade ima nove ideje.

BB
Bruno_Bear1
15:38 20.09.2019.

Kod drugarice Mrak Taritaš sve su afere vezane za njezin materijalni interes, ulaze u sferu sukoba interesa ili su rubne, a znakovito je da se ni jedne isprva - ne sjeća, tuka misli da narod zaboravlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije