Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GLAS traži objedinjavanje katastra i gruntovnice i osnivanje nove agencije koja bi se time bavila

Anka Mark Taritaš traži obnovu katastra koji potječe još iz 1806. godine kako bi dobila investitore na izgradnju.
20. rujna 2019. u 12:13 5 komentara 281 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GLAS traži objedinjenje katastra i gruntovnice te osnivanje posebne agencije koja bi se time bavila. Zato je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš danas na konferenciji za medije najavila da bi idućih dana u saborsku proceduru trebali uputiti izmjene zakona kojima će se to omogućiti.

Anka Mrak-Taritaš NEKONTROLIRANA IZGRADNJA Taritaš: Grad ne bi trebao biti loša agencija za nekretnine
 • - Još 1806. car Franjo I. naredio je da se za zemlje koje su bile u sklopu monarhije napravi katastar. I danas, toliko godina nakon te odluke, Hrvatska još uvijek funkcionira na temelju tog katastra. U digitalno doba sve može vidjeti na stranicama katastar.hr, no to ne odgovara stvarnom stanju i zato predlažemo objedinjavanje katastara i gruntovnice te osnivanje posebne agencije koja će se time baviti – kazala je Mrak Taritaš. Dok se tako nešto ne napravi, nastavlja, neće biti povjerenja građana u institucije, ali i povjerenja investitora u Hrvatsku.

 • - To je moguće napraviti u jednom mandatu i dok to ne napravimo investitori će nas zaobilaziti u luku – vjeruje Mrak Taritaš.

 • Goran Beus Richembergh Goran Beus Richembergh: 'GLAS neće poduprijeti predsjednicu Grabar-Kitarović'

Njena stranačka kolegica Nada Turina Đurić komentirala je stanje u željeznicama, podsjetivši na inicijativu bivšeg europarlamentarca Joze Radoša koji je amandmanima na rezoluciju iz 2017. godine osigurao da se regionalne željezničke mreže uključe u europsko financiranje.

Anka Mrak Taritaš REKONSTRUKCIJA Mrak- Taritaš: 'Plenković će sigurno pokušati zadovoljiti jastrebove unutar HDZ-a'

- To je bila odlična podloga za pregovore sa Slovenijom. Međutim ta će inicijativa ostati mrtvo slovo na papiru ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore. Time bi se ostvario san o ravničarskoj pruzi Zagreb-Rijeka koja bi donijela benefite za Hrvatsku – ocijenila je Nada Turina Đurić.

 

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
 • dopizdilomi:

  Ma to, još nam treba agencija, zavoda, udruga i ne znam čega. Objediniti katastar i gruntovnicu i zna se DRŽAVA JE GAZDA, BOG I BATINA.

 • Rope22:

  Gunja-trade ima nove ideje.

 • Bruno_Bear1:

  Kod drugarice Mrak Taritaš sve su afere vezane za njezin materijalni interes, ulaze u sferu sukoba interesa ili su rubne, a znakovito je da se ni jedne isprva - ne sjeća, tuka misli da narod zaboravlja