Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GLAS predlaže uvođenje obveznog očinskog dopusta od 10 dana

- Djeca zaslužuju da u njihovom odgoju od najranijeg razdoblja ravnopravno sudjeluju i majka i otac. Djeca zaslužuju ravnopravno roditeljstvo i veću ulogu očeva u njihovom odgoju i odrastanju – kazala je Mrak-Taritaš
09. svibnja 2019. u 12:43 2 komentara 319 prikaza
Anka Mrak-Taritaš i Diana Topčić-Rosenberg o izmjenama Zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Stranka GLAS uputila je u saborsku proceduru svoj prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se omogućuje ravnopravno roditeljstvo i ravnopravno sudjelovanje žena na tržištu rada te izjednačava posvojitelje s ostalim roditeljima.

Milijan Brkić Pad HDZ-ovca Poslovna i politička ‘demontaža’ braće Brkić

Potpredsjednica stranke GLAS Diana Topčić-Rosenberg pojasnila je da predlažu izmjenu zakona kojima će izjednačiti položaj žena uvođenjem obveznog očinskog dopusta u trajanju od 10 dana unutar prvih 70 dana od rođenja djeteta, zatim ispravlja diskriminaciju djece starije od 8 godina koja nemaju pravo na prisutnost roditelja nakon posvojenja u istoj mjeri kao i djeca mlađa od 8 godina, te uvodi i pravo na jednokratnu naknadu za svako posvojeno dijete.

Pogledajte video:

 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš podsjetila je da je u travnju ove godine Europski parlament usvojio Direktivu o ravnopravnom roditeljstvu.

- Djeca zaslužuju da u njihovom odgoju od najranijeg razdoblja ravnopravno sudjeluju i majka i otac. Djeca zaslužuju ravnopravno roditeljstvo i veću ulogu očeva u njihovom odgoju i odrastanju – kazala je.

Supruge kineskog i hrvatskog premijera Cheng Hong i Ana Maslać Plenković obišle NP Plitvička jezera Obilazak Plenkovićeva i Lijeva supruga obišle Plitvice, Cheng Hong oduševljena

Diana Topčić-Rosenberg iznijela je podatak da u Hrvatskoj samo 2 posto očeva koristi rodiljni i roditeljski dopust, dok u isto vrijeme gotovo 30 posto žena odustaje od stručnog usavršavanja i isto toliko od poslovnog putovanja zbog kućanskih poslova. Preko 20% žena odustaje od napredovanja na poslu zbog roditeljstva. Dala je primjer Švedske u kojoj je prije desetak godina započeto s provedbom ekonomske obiteljske politike koja je uključivala i ravnopravno sudjelovanje oba roditelja u roditeljstvu.

 

- Tijekom priprema provedeno je istraživanje među švedskom djecom kojoj je postavljeno pitanje s kim razgovaraju kada imaju problema. Djeca su odgovarala s majkom, a nakon toga s tetom, prijateljicom, pa onda ni s kim. Očeve u svojim odgovorima nisu ni spominjala. Nakon toga su proveli kampanju za promociju zakona kojim su uveli obvezni očinski dopust s pitanjem: Želite li biti važniji djetetu od nikoga? – pojasnila je Topčić-Rosenberg.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • rpzagreb:

    Što treba obavezno napraviti je ukinuti financiranje svih političkih stranaka. Neka žive od svojih članova a ne na teret svih građana.

  • mare100:

    Ma daj najte nas zezati.Bez obaveznog rodiljnih dopusta od 10 dana djeca će biti zakinuti.Mislim da ima puno važniji stvari koje bi trebali tim ocevima da obezbjedite.Najvaznije da taj otac ima sigurnu i dostojnu plaću kojom može da obezbjedi mirno ... prikaži još!o i bezbrižno djetinjstvo.Onda uz pravi odgoj djeca imaju dugoročno puno više od svojih očeva na obostranu korist.