Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Glas poduzetnika: Skuplja struja dići će cijene svega što se proizvodi u RH

Pixsell
09.09.2021.
u 14:45

No problem je, navode, to što se na ovogodišnjem natječaju za EU fondove za obnovljive izvore energije javilo čak šest puta više poduzeća nego što je osigurano sredstva

Udruga Glas poduzetnika jučer je upozorila na rast cijena električne energije za poduzetništvo. U toj udruzi navode da je za hrvatske poduzetnike cijena struje porasla za više od 40 posto i da se očekuje da bi poskupljenje moglo biti i do 60 posto. Poduzeća koja imaju sklopljene dugoročne ugovore s opskrbljivačima, smatraju u Udruzi, možda neće odmah osjetiti razliku, ali mnogim poduzetnicima su ugovori već istekli ili im jako brzo istječu.

U Glasu poduzetnika kažu da su zabrinuti i za konkurentnost hrvatskih poduzetnika na vanjskom tržištu jer nije sigurno da će poskupljenja biti jednaka primjerice u BiH i Srbiji. U toj udruzi smatraju da je umjesto poskupljenja struje potrebno omogućiti znatna bespovratna sredstva iz EU fondova za obnovljive izvore energije, odnosno da ona poduzeća koja su u mogućnosti krenu u izgradnju solarnih panela kako bi hrvatska poduzeća bila konkurentnija na tržištu.

No problem je, navode, to što se na ovogodišnjem natječaju za EU fondove za obnovljive izvore energije javilo čak šest puta više poduzeća nego što je osigurano sredstva. Stoga pozivaju da se hitno pronađu kapaciteti za obnovljive izvore energije kako bi se svim poduzetnicima omogućilo dobivanje bespovratnih sredstava za ugradnju solarnih panela.

– Sramotno je ponašanje Vlade koja se hvali BDP-om i mjerama za zaposlenike i pokušava stvoriti privid brige za gospodarstvo, a uništava poduzetništvo i proizvodne djelatnosti. Sve druge države EU imaju jeftiniju struju za gospodarstvo, a skuplju za građane, jedino je kod nas suprotno! Tužno je da je Hrvatska pored fantastičnih energetskih potencijala u takvom katastrofalnom energetskom stanju, a to možemo zahvaliti nesposobnim i korumpiranim strukturama i nepovoljnim ugovornim cijenama otkupa energije. Ne zaboravimo aferu “Vjetroelektrane” i druge! Poskupljenje struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Hrvatskoj – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Komentara 2

GO
goran2hr
15:08 09.09.2021.

HUP i Vidoševićeva HGK agitirali su za ulazak RH u EUniju. Stižu EUropske cijene.

FR
franc251
15:02 09.09.2021.

Tko bi to dizao cijenu struje???? Vi iz "Glas poduzetnika"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije