Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Plenkovićeva vlada nije ni namjeravala pomoći stradalima u potresu'

HDZ-ova Vlada od svega još uvijek, naravno, nije napravila ništa, priopćio je Glas, napominjući da je zakon o obnovi stupio na snagu 16. rujna, dok je rok za donošenje svih podzakonskih akata za njegovu provedbu istekao 16. listopada.
20. listopada 2020. u 11:52 9 komentara 300 prikaza
Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stranka Glas nazvala je u utorak Zakon o obnovi Zagreba i dvije susjedne županije obmanom, ocijenivši kako je sad jasno da Vlada Andreja Plenkovića nikad nije ni imala namjeru pomoći građanima stradalima u potresu.

Potres kod Zagreba magnitude 2,1 Zagreb zatresao novi potres: 'Prvo lagano podrhtavanje i onda udar', 'Jače nego u zadnjih nekoliko mjeseci'

"HDZ-ova Vlada od svega još uvijek, naravno, nije napravila ništa”, priopćio je Glas, napominjući da je zakon o obnovi stupio na snagu 16. rujna, dok je rok za donošenje svih podzakonskih akata za njegovu provedbu istekao 16. listopada.

Stranka navodi pritom da nije osnovan Fond za obnovu, ni predložen prvi program mjera, niti su doneseni pravilnici.

"Sedam mjeseci nakon potresa Zakon i dalje stoji kao mrtvo slovo na papiru i sad je, ako dosad nije bilo, sasvim jasno da Plenkovićeva Vlada nikad nije ni imala namjeru pomoći građanima stradalima u potresu”, priopćio je Glas.

Zagreb: Povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva Caritas dijelio voće na Trgu pozivaju trgovačke lance i proizvođače Zagrebački Caritas u problemima: Socijalna samoposluga je prazna, donirajte hranu i ostale potrepštine

Ponovno su upozorili da je taj Zakon neprovediv u usvojenoj formi, smatrajući da je namjera bila obmanuti građane i stvoriti privid da se radi na tome da im se pomogne u obnovi, a zapravo kupiti vrijeme i nadati se da će svi krenuti u obnovu sami i zaboraviti što im je Vlada obećala.

Na to, tvrdi Glas, upućuju i sami uvjeti za prijavu građana, postavljeni tako da ih je vrlo teško ispuniti - od riješenog imovinsko-pravnog statusa do etažiranja i usklađenog stanja u katastru i gruntovnici.

crkve ranjene potresom 'Mise su u dvorištu stradale crkve, no dolazili bismo i da je snijeg do koljena'

S obzirom na to da Vlada ne poštuje rokove za primjenu Zakona koje si je sama postavila, upitan je i novac iz Fonda solidarnosti EU, u svakom slučaju prva isplata od 89 milijuna eura koju treba iskoristiti najkasnije u roku 18 mjeseci, što dovodi u pitanje čak i obnovu javnih objekata, navodi Glas.

Video - Pogledajte kako izgleda hostel Arena u koji su preseljeni Zagrepčani najteže pogođeni potresom i što kažu o smještaju

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Kneginja:

  Kraljice Gunje, ti si svojevremeno imala priliku pomoći pa si se fino okoristila.

 • Celesta:

  Doživjeli ste takav porazni debakl na izborima, bolje se pokrij po ušima i šuti.

 • Avatar MateTaraba
  MateTaraba:

  Zakon je donesen, sredstva za obnovu su ovdje. Ne razumijem o čemu gospođa govori? To što se trošenje dobivenog novca mora potkrijepiti je stvar koja nema nikakve veze sa manjkom namjere pomoći stradalima.