Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmacija vrije

Gladni radnici siti praznih obećanja!

'pixsell-15.03.2010.-Vranjic, Hrvatska -Radnici Salonita nisu dozvolili ulazak stecajnog upravitelja u prostorije Salonita.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/5
15.03.2010.
u 19:50

Stečajnom smo upravitelju rekli: Marš! Nisi ovdje poželjan! Doviđenja! – kaže regionalni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić.

Adriachem, Salonit, Dalmacijavino... Plamen radničkog nezadovoljstva jučer se širio splitskim područjem.

- Dobro jutro. Marš! Nisi ovdje više poželjan! Doviđenja! - prepričao je tako sindikalni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić pokušaj ulaska stečajnog upravitelja Mirka Kozine u zgradu Salonita, koju od jučer čuvaju radničke straže.

Reakcija je to na odluku stečajnog upravitelja da se od 15. ožujka zabrani "neovlaštenim osobama", pa i radnicima, ulazak u tvornicu, koju je trebala preuzeti tvrtka "Adriatik Blizna" kako bi dekontaminirala i očistila prostor.

Mačke kolo vode

- Ta firma nema dozvolu za rad s azbestom. Ne posjeduju ni projekt sanacije, ne znaju kako će raditi. Po odluci Hrvatskog fonda za privatizaciju, sanaciju će obaviti zaposlenici Salonita i nitko drugi! - rekao nam je Marko Mikačić.

Radnici Adriachema za to su vrijeme blokirali promet u Kaštel Sućurcu.

- Ja nisam za to da se zapali tvornica ili da štrajkamo glađu, što su ljudi htjeli, jer smo gladni tako i tako. Zadnju smo plaću dobili u studenome, za rujan. Ne možemo više trpjeti nesposobnost i nebrigu vlasnika Adriachema, a to je država! - rekao nam je Jozo Stipanović, povjerenik SEKN-a u Adriachemu.

- Sad smo bez uprave, a uskoro nećemo imati ni nadzorni odbor. Nemamo ni tehničku zaštitu, nema stražara, a unutra su eksplozivne smjese. Mačke kolo vode, djeca se igraju, a taj naš vlasnik se ponaša nevlasnički - ogorčen je Stipanović.

Radnici koji ne rade dvije godine, a minimalce su prestali dobivati, traže, ako se već ne može naći kupac tvrtke, da se prodaju nekretnine i isplate njihova potraživanja.

Oko 520 radnika Dalmacijavina u Splitu, Hvaru, Jelsi, Drnišu i Osijeku jučer je štrajkalo. Nezadovoljni su što im potpuno nisu isplaćene plaće za studeni i prosinac, što se ne sastaje Nadzorni odbor u situaciji kad je poslovanje sve lošije i što HFP još nije donio odluku o raspisivanju trećeg kruga privatizacije.

Vrhunski brendovi

- Ne možemo normalno živjeti. Posla ima pa nema, agonija dugo traje... Teško je dolaziti na posao, a ne primati plaću. Mnogi su gladni – žale nam se radnici.

Lukica Bucat, povjerenik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina, kaže da im je čelnik HFP-a Vedran Duvnjak naložio da se u roku od mjesec dana presele u Sjevernu luku, no tamo manjka prostora. Od 100 bazena za vino 77 je puno. Gdje će smjestiti vino? Za pokretanje proizvodnje i preseljenje u Sjevernu luku treba im oko 21 milijun kuna.

Neshvatljivo je radnicima da ne mogu primiti plaće kada Dalmacijavino ima vrhunske brendove, koji se lako mogu prodati, i doma i u inozemstvu.

U četvrtak "u podne manje pet" HUS je pozvao na veliki radnički prosvjed pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije.

Radnici vranjičkog Salonita, Adriachema, Dalmacijavina, Jadranske pivovare, Uzora, Željezare, sinjske tvrtke Dalmatinka Nova, imotskog Trimota pozvani su da zajednički pokažu kako neće sjediti skrštenih ruku i pustiti da im se ukinu radna mjesta. Naravno, s njima će biti i škverani. Brodosplit se privatizira, četiri tisuće radnih mjesta upitno je u slučaju nepronalaska kupca i proglašenja stečaja. - Zbog pogubne, vrlo neučinkovite i nesposobne Vlade, u ovoj županiji će u vrlo kratkom periodu ostati 15.000 radnika bez posla. Vlada ili ne želi riješiti problem ili kriminalci imaju svoje prste u ovakvim tvrtkama pa im je jedini cilj doći do imovine. Dostojanstvo radnika je ugroženo. Mi smo na koljenima, ali ne damo se. Krepat, ma ne molat! - poručio je Jozo Marić. Najavljuje žestoko suprotstavljanje aktualnoj gospodarskoj politici. - Mnoga su se poduzeća mogla spasiti, ali Vlada i Fond za privatizaciju nisu donijeli odluke koje je trebalo - tvrdi Marić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije