Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Giostra - porečko putovanje u prošlost

giostra (1)
Foto: VL
1/4
30.08.2010.
u 14:35

Otputujte s nama tri stotine godina u prošlost, na trgove, utrke, promenade, za prebogate trpeze i igrokaze u srcu našega grada - pozivaju porečki Giostranti.

- Četvrti put Poreč kraj sezone obilježava jedinstvenim baroknim festivalom koji će i ove godine okupiti nekoliko stotina sudionika i, nadaju se domaćini i organizatori,  brojne turiste koji hrle u Istru kako bi na tjedan dana otplovili u prošlost.

Četvrta Giostra, a druga koja se organizira pod patronatom Zavičajnog muzeja Poreštine, počinje u ponedjeljak, 6. rujna, a zvršava u nedjelju, 12., kada je i završna večer festivala.

-  Dobro nam došli, dragi prijatelji, prijatelji našega grada Poreča, svi vi koji poznajete naš grad, ali i oni koji dolazite prvi put i koji ćete tek postati našim prijateljima. Vrata našega grada, povijesnog nasljeđa, tisućljetne civilizacijske tradicije i bogate turističke ponude, otvaramo vam široka srca - pozivaju Giostranti, Porečani, članovi Društva prijatelja Giostre, koji će vas dočekati u svom gradu.

Giostru, povijesni festival koji petu godinu oživljavaju na ulicama svoga grada, Porečani su pretvorili u vremeplov.

- Otputujte s nama tri stotine godina u prošlost, na trgove, utrke, promenade, za prebogate trpeze s biranim delicijama, na koncerte i igrokaze koje ćemo za vas izvesti na izvornim lokacijama u srcu grada.

Upoznajte nas, porečke plemkinje i plemiće, vitezove, žonglere, sokolare, dobošare, zastavničare, ulične zabavljače... - pozvali su Porečani, a podršku ima je dala Županija te prvi čovjek gradskog turizma Nenad Velenik koji u Giostri vidi priliku da se produži turistička sezona puno dulje od polovice rujna.

Baroka nikad dosta, reći će Porečani i organizatori,  među kojima je i spiritus movens i mama Giostre Elena Ujančić Vekić, povjesničarka po vokaciji, ali i u srcu. Upravo je ona sa suradnicima pokrenula prvu Giostru pronašavši izvorne dokumente o događajima u Poreču.

Giostra 21. stoljeća, konjička utrka vitezova natjecatelja, održala se tako prema zapisima o viteškom nadmetanju održanom u Poreču 14. veljače 1745. godine, a koje je brižno zabilježio Bartolomeo Rigo, vitez natjecatelj u Giostri i općinski kancelar.  Kako onda, tako i danas, pa i ove godine Giostrate čeka natjecanje na "raskošnom trkalištu dužine oko sto koraka (cca. 180 m), široko na početku oko deset stopa (cca. 36 m), a koje se prema kraju sužava na samo pet stopa (cca. 1,80 m). Na lijevoj strani trkališta crvenom su bojom obilježena dva znaka na području kojih je vitez, natjecatelj u igri, trebao poštivati vrijeme određeno za bacanje koplja i kako bi stigao do Saracena (mete) postavljenog na udaljenosti od drugih 30 koraka (cca. 54 m) od posljednjeg znaka, pogoditi ga (raniti ga) i razbiti koplje. Gradske su zidine i prozori koji su gledali na trkalište bili raskošno okićeni najrjeđim uresima koji su se mogli pronaći u Poreču, a u luci su se nalazile podjednako raskošno ukrašene galije.

Bit će i ove godine u Poreču galija, ali i dama i gospode u raskošnim hajinama, konjanika, vitezova, štitonoša, dobošara, gutača vatre, žonglea.... Gastro-Giostra oživjela je pripravu jela prema receptima iz venecijanskih arhiva koja će se nuditi u svim restoranima. Ječam, leća, tripice, jetra, med, kopuni, riba u medu...gozba za nepca čeka na svakom koraku. Čak će se i barmeni na Rivi natjecati u spravljanju koktela na zadanu temu. Prošle je godine to bila artičoka, kraljica venecijanske
trpeze.

No, Giostra ima i svoju edukativnu ulogu, a organizatori želju da zaživi cijelu godinu. Osim dramoleta „Skup iz Poreča", „Krčmarica Vincenza", "Don Giacomo u Sant’ Ufficiju" i "Cavaliere Istriano" koje se igraju na povijesnim lokacijama, a u njima glume Giostranti te uprizoruju situacije iz života porečkog plemstva s početka 18. stoljeća, u parku Vile Poleseini izvest će se dramolet "Anzola de Parenzo: già Turcha et hora cristiana" na staroporečkom dijalektu.

Poseban je događaj modna revija haljina te donjeg rublja koje je kreiranoposebno za Giostru. Kolekcija kostima sve je veća, zadovoljni su organizatori svojom zbirkom.

Posjetitelji Poreča u čarobnih tjedan dana moći će u pratnji kostimiranih vodiča prošetati gradom, kušati delicije, doživjeti barok uživo u dramoletima i atmosferi grada pod bakljama te bodriti vitezove u trci na Peškeri.

- Svi su u našem gradu dobrodošli. Biti ćemo domaćini široka srca, pa neka Giostra potraje - i čitav mjesec - poručuje i poziva direktor TZ Nenad Velenik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije