Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica mature

Gimnastiku smo imali u razredu, a bili smo prvaci Hrvatske!

'24.04.2010., Srednja skola, Krapina - Obljetnica 50 godina matura generacije gimnazijalaca iz 1960 koji su pohadali skolu u Krapini. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
27.04.2010.
u 13:25

Nas, koji smo putovali u Krapinu vlakom, zvali su vlakaši, a ta putovanja imala su svoju draž - kažu maturanti iz 1960. godine koji su u Krapinu putovali

Generacija učenika koji su 1960. godine maturirali u Gimnaziji Krapina okupili su se ponovno nakon 50 godina završetka gimnazije. Okupio ih je Ivan Kvež iz Krapine - i to dva razreda. Nažalost neki od njih su već pokojni, a u Krapinu je došlo njih 40-ak. - Nije bilo jednostavno sve nas prikupiti, ljudi žive u Zagrebu i drugim gradovima širom Hrvatske malo nas je u Krapini. Dok sam prikupio sve telefone trebalo je vremena - kaže Ivan Kvež, ali ipak mnogo ih se odazvalo.

Posebna draž putovanja

- Nas koji smo putovali u Krapinu vlakom zvali su vlakaši. U krapinsku Gimnaziju, tada jedinu u Zagorju, dolazila su djeca iz cijelog Zagorja, od Zaboka, Marije Bistrice do Donje Stubice. Putovanja vlakom imala su posebnu draž, prisjećaju se bivši maturanti. - Bili smo siromašni, ali željni znanja. Tako iz ove generacije ima doktora, inženjera i pravnika - kaže Ivan Kvež koji je dipl. inženjer. Krapinski gimnazijalac je i Ivica Cerovečki, danas predsjednik uprave Kotke iz Krapina. - Nismo imali sportsku dvoranu kakvu danas imaju krapinski srednjoškolci, gimnastiku smo imali u jednom razredu, a trčali smo u prirodi, ali naša muška rukometna momčad bila je najbolja u Hrvatskoj - prisjeća se Cerovečki. U gimnaziji su se rađale i ljubavi. Božena i Zvonimir Mareković upoznali su se i zavoljeli u Krapini, ona Krapinka, a Zvonimirovi roditelji došli su zbog posla u Zagorje. U braku su 48 godina. Bivše maturante u jednom od razreda danas moderne i suvremeno opremljene srednje škole u Krapini dočekao je ravnatelj Ivica Rozijan. Ova generacija pamti puno skromnije uvjete školovanja, ali nisu zaboravili ni svoje, kako kažu, profesore legende, a to su prof. Podhraški, Živković, Kovačić, Strašek i drugi koji su im pomogli da postanu svoji ljudi.

Bila je to prilika za zajednički ručak u Krapini te posjet novom Muzeju krapinskih neandertalaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije