Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup u bruxellesu

Gibraltar u fokusu ključnog summita o Brexitu

Španjolski premijer Sanchez s britanskom kolegicom May
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.11.2018.
u 19:26

Gibraltar je dio Ujedinjenog Kraljevstva već dulje od tristo godina, ali Španjolska povijesno polaže pravo na taj komadić teritorija

Španjolski premijer Pedro Sanchez i danas je čvrsto ostao pri prijetnji da će zbog pitanja Gibraltara uložiti veto na ispregovarani sporazum o Brexitu i političku deklaraciju o budućim odnosima Velike Britanije i ostatka EU (EU27), no predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da ispregovarano trebaju svi prihvatiti, bili sretni ili ne.

– Tijekom ovih pregovora, nitko nikoga nije želio poraziti. Tražili smo dobar i pošten sporazum. I vjerujem da smo konačo pronašli najbolji mogući kompromis. Predložit ću da u nedjelju prihvatimo ishod pregovora o Brexitu. I premda nitko neće imati razloga za sreću toga dana, jednu stvar želim naglasiti: u ovom ključnom razdoblju, EU27 je položila test jedinstva i solidarnosti – napisao je Tusk u pismu kojim formalno poziva premijere i predsjednike na današnji summit.

Galerija: Prosvjed protiv Brexita: 700 tisuća ljudi izašlo na ulice Londona

Španjolski premijer Sanchez s britanskom kolegicom May
1/8

Španjolski premijer, međutim, i danas je s Kube, gdje je boravio u službenom posjetu, poručivao da će uložiti veto, pa čak možda i ne doći na summit u Bruxelles, ako ne dobije jamstva britanske vlade da status Gibraltara neće biti pokriven budućim trgovinskim sporazumom bez odobrenja Španjolske.

Gibraltar je dio Ujedinjenog Kraljevstva već dulje od tristo godina, ali Španjolska povijesno polaže pravo na taj komadić teritorija, i to se pitanje pojavilo kao još jedna, posljednja prepreka nakon što su pregovarači pronašli rješenje za sve prethodne glavne prepreke u pregovorima, od pitanja granice na irskom otoku do mogućeg produljenja prijelaznog razdoblja nakon Brexita do 2022.

– Jamstva još nisu dovoljno dobra i Španjolska zadržava pravo veta na Brexit – poručio je Sanchez iz Havane. No, nakon te izjave razgovarao je telefonski s Tuskom, koji je poručio da se summit održava prema planu.

>> Pogledajte što je Tomislav Krasnec rekao o aferi Donalda Trumpa

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

RI
rimac444
20:53 24.11.2018.

Ovo je najbolja prilika da se Englezima oduzme kolonija koju su stekli na osvajačkim zločinima. Kada bi se samo znalo koliko zločina su Englezi u povijesti izvršili u osvajanjima raznih kolonija po svijetu, a koliko tek u iskorištavanju tih kolonija.

MA
Matrix5
22:37 25.11.2018.

Ovo s njima razvuč će se kak žvaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije