Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradovi i općine nagrađuju

Geste zahvale za spašavanje života: Darivatelji krvi ne plaćaju parkiranje, dopunsko, kino...

Zagreb: Dobrovoljno darivanje krvi, koje se održava u suradnji s LMF Festivalom
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
02.10.2023.
u 10:40

Mursko Središće darivatelje krvi oslobodilo komunalne naknade, u Krku imaju besplatan tečaj prve pomoći za vozački

Grad Mursko Središće oslobodio je dobrovoljne darivatelje krvi plaćanja komunalne naknade. – Dobrovoljni davatelj koji je dao krv deset ili više puta s područja grada Mursko Središće, oslobađa se plaćanja komunalne naknade. To je naša mala gesta zahvale prema ljudima koji svojom krvlju spašavaju život – ističe gradonačelnik Dražen Srpak. Godišnje se u Hrvatskoj prikupi oko 190.000 doza krvi, a u jednom danu Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu prikupi u prosjeku između 350 do 450 doza.

Karta za kino gratis

Sad je pozvao osobe s krvnom grupom 0- i 0+ da daruju krv jer su zalihe smanjenje. Istražili smo koje sve pogodnosti dobivaju darivatelji. Prije Murskog Središća neki su ih gradovi i općine već oslobodili plaćanja komunalne naknade, ovisno o broju darivanja, pa tako neki prag stavljaju na 55 puta za žene i 75 puta za muškarce.

U nekim gradovima oslobođeni su plaćanja parkinga. Gradsko vijeće Slavonskog je u veljači prošle godine donijelo odluku da su naplate parkiranja oslobođeni dobrovoljni darivatelji krvi muškarci s najmanje 35 i žene s najmanje 30 darivanja. U gradu Krku su prije nekoliko godina mladi darivatelji s više od pet odaziva dobili pravo na besplatan tečaj prve pomoći pri polaganju vozačkog ispita, a dijelile su im se i besplatne karte za kino.

VEZANI ČLANCI:

Darivatelji imaju pravo na plaćeni dopust jedan slobodan dan tijekom kalendarske godine, sukladno radnim obavezama. To pravo riješeno je pojedinim kolektivnim ugovorima, a prema nekima imaju pravo na dva dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi do najviše deset dana u kalendarskoj godini. Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici HZZO-a i krv su darovali više od 35 puta (muškarci) ili 25 puta (žene), sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguravaju se u državnom proračunu. Dobrovoljni darivatelji krvi u Zagrebu imaju pravo na besplatni godišnji pokaz za javni prijevoz ako su krv darovali najmanje 30, odnosno 20 puta. Krv može darivati svatko tko je dobrog općeg zdravstvenog stanja u dobi od 18 do 65 godina, tjelesne težine iznad 55 kg, proporcionalne visini.

Strani državljani ne mogu

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom od tri mjeseca. Žene smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom od četiri mjeseca. Strani državljani ne mogu darivati krv jer, kako objašnjavaju u HZTM-u, svaka država prati epidemiološko stanje i uvjete života darivatelja i prema tim pokazateljima određuje kako će i kojim testovima ispitivati krv na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. Statistika kaže da su oko 84 posto darivatelja muškarci. U Hrvatskoj krv daje oko četiri posto stanovništva, oko 100.000 darivatelja, a oni godišnje daju oko 160.000 doza krvi. Davanje krvi za novčanu naknadu nije predviđeno jer bi, primjerice, darivatelji mogli prešutjeti važne podatke o osobnom zdravstvenom stanju. Istraživanja su pokazala da je kod plaćenih darivanja deset puta veća učestalost prisutnosti uzročnika zaraznih bolesti koje se prenose krvlju, poput hepatitisa B i C, sifilisa i AIDS-a.

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije