Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Gerrard je igrao s posebnom ljubavlju... Za rođaka koji je umro na Hillsboroughu

Steven Gerrard
Foto: Reuters/Pixsell
15.01.2015.
u 20:00

– To je najbolji igrač s kojim sam igrao, a mislim da je njegova duga lopta najbolja u povijesti nogometa. Beckham je imao najbolji centaršut, ali dugu loptu je imao bolju i od Roberta Prosinečkog – pričao je Igor Bišćan, piše tjednik Max!.

Tog utorka 6. siječnja 2015. Steven Gerrard (36) postao je nogometašem LA Galaxyja. Večer prije, na oranici, malom trošnom stadionu Wimbledona, borio se za čast jednog od najvećih engleskih nogometnih klubova, piše tjednik Max!.

Liverpoolov kapetan, vidjevši da su njegovi mahom mlađi suigrači bezidejni, uplašeni, odlučio je dvoboj protiv engleskog četvrtoligaša u 3. kolu FA kupa, najstarijeg klupskog natjecanja. Uzeo je loptu, stavio na 25 metara od gola. I po tko zna koji put u karijeri postigao prekrasan pogodak iz slobodnog udarca. Od prvog do, eto, posljednjih dana Steven Gerrard je s velikim srcem i puno nogometnog znanja proveo gotovo cijeli svoj igrački vijek u redsima. Odlazi li najveći igrač u povijesti kluba koji je četiri puta bio prvakom Europe, koji je 18 puta bio prvakom Engleske?

Samo Dalglisha nije dostigao

– To je najbolji igrač s kojim sam igrao, a mislim da je njegova duga lopta najbolja u povijesti nogometa. Beckham je imao najbolji centaršut, ali dugu loptu je imao bolju i od Roberta Prosinečkog – pričao mi je Igor Bišćan, koji je s Gerrardom dijelio svlačionicu kultnog kluba s Anfielda.

Kenny Dalglish najdraži mi je i najveći igrač Liverpoola jer je osvajao i naslov prvaka Engleske, što Gerrardu nije uspjelo. Bio je slavni Škot i prvak Europe, ono što je na čudesan način uspio ostvariti Steven Gerrard 2005. u Istanbulu. Tu scenu nikad neću zaboraviti. Milan je na poluvremenu imao prednost 3:0. Kolega Marko Cvijanović znao je da simpatiziram Liverpool...

– Odi u hotel, ovdje više nemaš što tražiti.

Sjedio sam u loži, gledao navijače Liverpoola koji su se vraćali na tribinu. Pokisli, uvjereni kao i ja da će milanisti slaviti.

A onda se na centru igrališta pojavio Steven Gerrard. Tapšao je suigrače, išao od jednog do drugog, a potom se okrenuo prema navijačima i zamahnuo snažno s obje ruke. U tom su trenu navijači u crvenom "eksplodirali", sve nakon toga je povijest. Podignuo je veliki srebrni pehar s ušima i otišao s njim u grad vjerojatno najvećeg muzičkog rock-sastava, The Beatles.

Zanimljiva je ta sudbina Gerrarda i kluba. Klub s Anfielda povezan je s dvije velike nogometne tragedije. Prvu su inicirali navijači Liverpoola koji su u stampedu 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu prouzročili smrt 39 navijača Juventusa iz Torina. Bio je to šok, Liverpool je izbačen iz Europe u trenucima kada je bio ponajbolji klub Starog Kontinenta. Nakon toga je 1989. u polufinalu FA kupa u Sheffieldu na stadionu Hillsborough život izgubilo 96 navijača. Među tim nesretnicima, bilo je puno mladića, djece...

Život je izgubio i desetogodišnji Jon-Paul Gilhooley, rođak Stevena Gerrarda.

– To je najtužniji dan našeg kluba. Svaki put kada dolazimo na stadion, prođemo pored tog zida, to je mjesto najvećeg pijeteta. Moj rođak izgubio je život, bio je stariji od mene godinu dana. Za njega, ali i za sve navijače uvijek sam s posebnom emocijom igrao za Liverpool – govorio je Steven Gerrard.

Slab s reprezentacijom

Novinarski put me nekoliko puta vodio u Liverpool, a u ožujku 2001. imao sam privilegij. Igor Bišćan omogućio mi je da onako s nogu razgovaram nekoliko minuta s tada 22-godišnjim Gerrardom. Iako je temperatura bila oko 5 stupnjeva, Steve je došao u tričetvrt-hlačama i bijelim adidas tenisicama bez čarapa. Nije to ništa neobično za Engleze u ožujku, ali mene se tada dojmila samouvjerenost u njegovim odgovorima. Vidjelo se da ima liderske crte.

– Naša povijest, tradicija, navijači nas obvezuju da na svakom treningu radimo naporno, da budemo na svakoj utakmici najbolji što možemo. Da možemo ponosno pogledati prema Kopu (južna tribina Anfielda gdje se nalaze najvatreniji navijači Liverpoola). Moj san je da osvojimo naslov prvaka Engleske, sada je već prošlo više od deset godina, i to će biti moja nogometna opsesija dok god nosim crveni dres – pričao je tada Steven Gerrard.

Veliku prigodu imao je Liverpool u proljeće 2014. Fantastično su igrali Suárez, Sterling i Sturridge, kao kapetan je momčad predvodio Steven Gerrard. No, u ključnoj utakmici igranoj na Anfieldu protiv Chelseaja izgubio je ključnu loptu koja je odnijela naslov prvaka Engleske. Ostao je sjediti na travnjaku, čak je prvi put i pustio suzu. Dugo su ga suigrači tješili, ali ništa nije pomagalo. Liverpool je izgubio, no navijači niti jednog trenutka, iako su plakali i tugovali, nisu to zamjerili legendarnom kapetanu.

S Engleskom nogometnom reprezentacijom također nije uspio napraviti pamtljiv rezultat. Četvrtfinala na Euru i na SP-u krajnji su dometi momčadi koja je imala Lamparda, Rooneyja, Ferdinanda, Terryja... I kao i generacije prije njih uglavnom su ispadali nakon slabog izvođenja kaznenih udaraca.

Loša sezona za redse i Stevea

Posljednju sezonu Steven Gerrard, kao i cijela momčad Liverpoola, ne izgleda najbolje. Imaju još obveze u prvenstvu, FA kupu i Europskoj ligi, koju je kao igrač osvojio 2001. dok se još zvala Kup Uefe. No, momčad Brendana Rodgersa ne izgleda kao družina koja može doći do nekog od dva trofeja u kupovima. U trenucima kad je obznanio da napušta voljeni klub, Gerrard je poslao poruku: – Nikada neću igrati u natjecanju u kojem se mogu susresti s Liverpoolom!

>> Gerrard u LA Galaxy za šest milijuna funti

>> Gerrard otkrio što ga je navelo na napuštanje Liverpoola

>> Gerrard odlazi: Oproštaj neće biti lagan i nikad neću igrati protiv Liverpoola

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije