Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Germania Sport pokrenula akciju Stop nasilju nad ženama donacijom Sigurnoj kući

Germania Sport
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/2
26.08.2021.
u 14:32

Hvala na ovoj velikodušnoj donaciji kojom ćemo poboljšati uvjete života ženama koje su kod nas smještene ili dolaze u savjetovalište, naglasila je Jadranka Černjul, kooridnatorica Sigurne kuće

Ohrabrenje, poruka podrške, osjećaj da u društvu imaju oslonac i da nisu same… Sve od navedenog je veoma potrebno ženama koje su pretprele bilo kakav vid nasilja, a naša je odgovornost da ne zatvaramo oči pred problemom i da prijavimo svako nasilničko ponašanje. Jer žrtve za to često same nemaju snage. Zato je potrebno ustati i glasno reći – Stop nasilju nad ženama! “, istaknula je Kristina Džigurski, menadžerica korporativnih poslova u Germaniji, pod koje poslove između ostalog spada i društveno odgovorno poslovanje.  

Germania Sport pokreće ovu akciju sa ciljem da potakne širu javnost i sve članove društva da se uključe u rješavanje problema. Država je tu da postavi zakonodavni i institucionalni okvir, ali za smanjenje crnih brojki i prevenciju nasilja je potrebna stalno educiranje javnosti da je nasilje u bilo kojem obliku nedopustivo.

Upravo je to misija Germanije, koja je prvi korak napravila posjetom i uručenjem donacije u iznosu 20.000 kuna Sigurnoj kući u Istri, koja već 15 godina osigurava besplatnu i sveobuhvatnu pomoć (savjetodavnu podršku i smještaj)  ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

“Kako bismo osigurali sredstva za provedbu programa,  tijekom svih godina rada  javljamo se na 30 natječaja za dodjelu sredstava za programe i projekte u lokalnoj zajednici, te na natječaj  nadležnog Ministarstva. Iz godine u godinu, a sa krizom u društvu, sredstva su nam sve manja i sve nesigurnija. Ovom prilikom želimo zahvaliti Germaniji na velikodušnoj donaciji kojom ćemo poboljšati uvjete života ženama koje su kod nas smještene, kao i uvjete pružanja usluga ženama koje dolaze u savjetovalište. Izuzetna nam je čast što ste izabrali upravo nas, što govori o senzibiliziranosti za probleme marginaliziranih skupina našeg društva, kao što su žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja”, naglasila je Jadranka Černjul, Kooridnatorica Sigurne kuće Istra.

Ova ustanova je uz potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Istarske županije opremila dva ureda, odnosno savjetovališta i dva skloništa za smještaj žena i djece žrtava nasilja, na tajnim lokacijama. Kroz njih je do sad prošlo 360 osoba (167 žena sa 193 djece).

“Naš SOS telefon korisnicama pruža informacije o načinu rada i pomoći koju pružamo. U ovih 15 godina našeg rada zaprimile smo pozive od 1227 žena žrtava obiteljskog nasilja. Pored toga, naša savetovališta pružaju ženama besplatnu psihosocijalnu, psihološku i pravnu podršku. Do sada takva vrsta pomoći osigurana je za 995 korisnica kroz gotovo 8500 savjetodavnih susreta”

Za žene koje su pretrpele nasilje, kao i njihovu djecu, najvažnija je mogućnost udaljavanja iz nasilnog obiteljskog okruženja i rješavanje pitanje njihove životne sigurnosti. Smještaj u sklonište uključuje uslugu besplatnog stanovanja,  praćenja i podrške u organiziranju i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti te sveobuhvatnu savjetodavnu podršku - psihosocijalnu, psihološku i pravnu.

Također, veoma važan segment je i rad na prevenciji nasilja - kroz diskusijske radionice s mladima povećava se stupanj njihova znanja o oblicima nasilja u partnerskim vezama, te se potiču na promišljanje o kvalitetnijim partnerskim odnosima i nenasilnim načinima komunikacije. Do sada je održano 198 radionica i predstava forum kazališta sa ukupno 5518 učenika osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji.

Zbog svega navedenog, Germania nastavlja s donacijama Sigurnim kućama diljem zemlje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije