Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznio novac

George Papandreou otvorio račun na majku: Zamračio 550 mil. €

grčka, Papandreou, Samaras (1)
Reuters/PIXSELL
04.12.2012.
u 14:00

Lagardina lista: 
Šefica MMF-a sačinila spisak 2059 Grka koji su iznijeli novac iz Grčke

Račun na kojem je otprilike 550 milijuna eura u jednoj švicarskoj banci glasi na ime Margaret Papandreou, 89-godišnje majke bivšeg grčkog premijera koji je vodio zemlju od 2009. do 2011. godine, objavili su grčki mediji. Potvrdu te informacije dobio je i Financial Times, ali George Papandreou i njegova majka izjavili su da to nije točno. Vijest je produbila skandal oko “Lagardine liste”, popisa 2059 grčkih državljana koji su sklonili milijune na švicarske račune. Taj je popis grčkoj vladi 2010. poslala Christine Lagarde, tadašnja francuska ministrica financija, a danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčki istražitelji prošlog su tjedna dovršili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile djelovati nakon što su dobile Lagardinu listu. Istražitelji su svoje izvješće predočili parlamentarnim zastupnicima, a dva grčka tjednika objavila su u nedjelju da je Nikos Lekkas, zamjenik ravnatelja financijske policije, zastupnicima otkrio i ovo:

“Iza najvećeg računa na toj listi krije se gospođa Margaret Papandreou”.

Ogorčeni građani

Ona je navodno prava, skrivena vlasnica računa koji formalno glasi na ime neke druge anonimne Grkinje. Skandal oko Lagardine liste izbio je prije nekoliko tjedana kada je nezavisni novinar Kostas Vaxevanis objavio imena s liste, nakon čega je kazneno prijavljen zbog kršenja zakona o privatnosti.

Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbjegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inozemstvu pridonijele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi. Sada su još više ogorčeni zbog sumnji da je u tome sudjelovao i socijalistički premijer koji je proveo prvi tzv. “bailout”, paket pomoći EU, za koji je morao provesti rezove i štednju u proračunu.

George Papandreou odstupio je prošle godine s mjesta premijera, ali i dalje je zastupnik u parlamentu. Njegov pokojni otac također je bio grčki premijer i utemeljitelj socijalističke stranke PASOK. Majka Margaret nekad je bila politički aktivna kao predsjednica ljevičarske feminističke grupe. Prekjučer je u priopćenju odbacila tvrdnje o 550 milijuna eura u Švicarskoj.

– Čemu takve laži? Čemu takvi napadi? Novinari koji su to objavili trebali su me jednostavno nazvati i pitati, provjeriti prije nego što objave. Nemoralne kukavice nisu to učinile – priopćila je gospođa majka. George Papandreou izjavio je da vijest nije točna i da se radi o napadu na njega i politiku koju je provodio kao premijer.

Društvo korumpiranih

Pokaže li se informacija točnom, Papandreou će se naći u istom društvu korumpiranih bivših premijera kao i Ivo Sanader koji je, kako je otkrila istraga, novac skrivao na austrijskom računu koji je glasio na ime njegova punca.

Grčka proživljava najtežu krizu u novijoj povijesti i uskoro će ući u petu godinu recesije. Od 2008. godine grčko gospodarstvo palo je za jednu trećinu, a nezaposleno je više od 25 posto ljudi, najviše mladih.

>>Prvi štrajk od pada Papandreoua - \"Što je previše, previše je\"

Komentara 20

GO
gologuz
15:33 04.12.2012.

Koliko love je takvim likovima "dovoljno love"?

UK
UKUSA
15:39 04.12.2012.

...pa narod ga je izabrao...samo vi vjerujte u hollywood.....

Avatar emilsali
emilsali
14:35 04.12.2012.

Sanader je preskocio Svicu imao je bolja mesta Liechtenstein,Jersey,Barbados,Macao,Gibraltar,Bahama, Egipat,Monaco,Holandske Antile,Devicanska ostrva,Singapur,Hongkong....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije